Perang Berpanjangan Tinggalkan Parut Mendalam Dalam Fikiran Kanak-kanak Yaman

 

Peperangan yang berlarutan di Yaman bukan sahaja membawa penderitaan fizikal kepada berjuta-juta kanak-kanak tetapi juga menimbulkan kesakitan yang lebih lama -- trauma psikologi.

"Ramai kanak-kanak mengalami afasia atau gejala PTSD yang lain selepas mereka melalui pengeboman berat. Mereka ditimpa seram dan ketakutan," kata Suad Al-Haimi, pengarah Persatuan Orang Kurang Upaya Al-Tahadi di ibu negara Sanaa.

Di pusat pemulihan, berpuluh-puluh kanak-kanak sedang bermain. Ramai daripada mereka bercakap dalam bahasa isyarat, manakala yang lain sangat pemalu dan sentiasa cuba mengelak daripada bertentang mata. Terdapat juga ramai kanak-kanak yang menghidap disleksia atau pun kurang upaya kecerdasan kerana pelbagai trauma semasa peperangan.

Kanak-kanak bermain di halaman pusat pemulihan di Sanaa, Yaman, pada 7 Ogos 2022. (Foto oleh Mohammed Mohammed/Xinhua)

Haimi berkata, dia meluaskan wad penjagaan kesihatan untuk menampung lebih ramai kanak-kanak kerana semakin lama perang berlarutan, semakin ramai kanak-kanak yang datang meminta bantuan.

"Berbanding dengan masa sebelum perang, pusat itu kini mempunyai lebih ramai pesakit. Setiap hari, berpuluh-puluh mangsa kanak-kanak dalam konflik datang ke sini untuk mendapatkan bantuan," kata wanita Yaman itu.

Ia akan mengambil banyak kerja daripada kakitangan kesihatan di pusat itu dan keluarga kanak-kanak untuk kanak-kanak pulih daripada trauma psikologi mereka, jika itu boleh, kata Haimi, yang menekankan bahawa kecederaan di hati adalah yang paling sukar untuk diubati.

PBB berkata bahawa empat daripada lima kanak-kanak Yaman memerlukan bantuan kemanusiaan. Selama lebih lapan tahun, generasi baru di Yaman telah membesar di bawah awan perang saudara yang ganas, yang membawa kelaparan, kemiskinan, dan penyakit wabak yang tidak terkawal ke setiap sudut negara Arab.

Yaman telah terperangkap dalam perang saudara sejak akhir 2014 apabila militia Houthi yang disokong Iran menguasai beberapa wilayah utara dan memaksa kerajaan Yaman yang disokong Arab Saudi keluar dari ibu kota Sanaa.

Peperangan telah membunuh berpuluh-puluh ribu orang, menyebabkan 4 juta orang kehilangan tempat tinggal, dan mendorong negara itu ke ambang kebuluran.

“Situasi psikologi anak-anak Yaman membimbangkan,” kata Haimi sambil menambah bahawa apa yang dia dan pusat pemulihannya telah lakukan hanyalah setitik dalam baldi kerana terdapat berjuta-juta kanak-kanak yang terpaksa berhadapan dengan tekanan akibat perang.

Bagaimanapun, kewujudannya kini terancam kerana mengumpul dana adalah lebih sukar berbanding sebelum ini. Di sebalik gencatan senjata berterusan antara kumpulan Houthi dan kerajaan yang diiktiraf di peringkat antarabangsa, rakyat Yaman masih bergelut dengan lonjakan harga serta kekurangan makanan dan bahan api.

"Tidak ramai orang mengambil berat tentang kesihatan psikologi anak-anak mereka apabila mereka bergelut untuk membawa roti ke meja. Tetapi luka di fikiran boleh menyakitkan seperti mana-mana," kata Haimi


Ulasan