Pilih Perdamaian Dengan Azerbaijan

 


Armenia harus menghentikan provokasinya di sepanjang sempadan dengan Azerbaijan dan sebaliknya berdamai, kata menteri luar Türkiye pada hari Selasa.

Berikutan tindak balas Azerbaijan terhadap provokasi ini, "Armenia perlu belajar pengajarannya dan mencari keamanan," kata Mevlut Cavusoglu.

Bercakap pada satu acara di wilayah Laut Hitam Kastamonu, Cavusoglu memetik janji cadangan perdamaian komprehensif Azerbaijan, manakala "Armenia, sebaliknya, membakar dan memusnahkan segala-galanya semasa berundur dari Lachin," sebuah bandar strategik baru-baru ini kembali ke Azerbaijan.

"Mereka meletakkan lombong di mana-mana, mengejar kejahatan," katanya.

Walaupun Türkiye dan Armenia tahun lepas melantik utusan untuk menormalkan hubungan, Cavusoglu berkata, "Kedua-dua dunia dan Armenia tahu bahawa proses (normalisasi) ini tidak akan berjalan secara bebas daripada Azerbaijan. Untuk kestabilan dan keamanan penuh di rantau ini, masalah antara semua negara mesti diselesaikan."

"Kami sentiasa berpihak kepada Azerbaijan yang dikasihi. Azerbaijan tidak pernah berdiri sendiri," tambahnya.

Tentera Armenia pada hari Isnin melakukan provokasi meluas di sempadan ke arah bandar Dashkesan, Kalbajar dan Lachin, menurut Kementerian Pertahanan Azerbaijan.

Pensabotaj tentera Armenia meletakkan periuk api di darat dan jalan di antara kedudukan tentera Azerbaijan dalam pelbagai arah, kata kementerian itu, sambil menambah bahawa apabila tentera Azerbaijan mengambil langkah untuk menangani situasi itu, pertempuran sengit berlaku antara tentera kedua-dua negara.

Terdapat korban dalam kalangan anggota tentera dari kedua-dua pihak, tambahnya.

Hubungan antara bekas republik Soviet Armenia dan Azerbaijan telah tegang sejak 1991, apabila tentera Armenia menduduki Nagorno-Karabakh, juga dikenali sebagai Upper Karabakh, sebuah wilayah yang diiktiraf di peringkat antarabangsa sebagai sebahagian daripada Azerbaijan.

Pada 2020, Azerbaijan membebaskan beberapa bandar dan lebih 300 penempatan dan kampung yang diduduki oleh Armenia, dan pertempuran berakhir dengan perjanjian yang diuruskan oleh Rusia.

Ulasan