Potensi 'Jenayah Terhadap Kemanusiaan' Di Xinjiang China


Penahanan pemerintah China ke atas Uighur dan lain-lain etnik minoriti yang kebanyakannya Islam di wilayah barat laut Xinjiang mungkin sama dengan “jenayah terhadap kemanusiaan”, kata pejabat hak asasi manusia Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu.

Dalam laporan tertangguh setebal 45 muka surat yang akhirnya diterbitkan lewat pada hari Rabu, menggesa Beijing segera membebaskan "semua individu yang dirampas kebebasan mereka dengan sewenang-wenangnya".

Pemerintah China juga diminta menjelaskan di mana mereka ditahan dan menjalankan "semakan penuh" undang-undangnya mengenai keselamatan domestik serta memansuhkan semua undang-undang diskriminasi.

Dokumen itu, turut mendedahkan bahawa lebih daripada satu juta orang telah ditahan dalam rangkaian pusat tahanan di seluruh Xinjiang.

Beberapa negara termasuk Amerika Syarikat, United Kingdom, Kanada dan Perancis telah melabelkan layanan China terhadap Uighur sebagai "pembunuhan beramai-ramai".

Namun laporan Bachelet yang diterbitkan tidak menyebut perkataan "pembunuhan beramai-ramai", tetapi menyimpulkan bahawa "pelanggaran hak asasi manusia yang serius telah dilakukan" di Xinjiang "dalam konteks penerapan strategi memerangi keganasan dan memerangi 'ekstremisme' oleh Kerajaan".

“Tahap penahanan sewenang-wenang dan diskriminasi anggota Uyghur dan kumpulan lain yang kebanyakannya Islam … mungkin merupakan jenayah antarabangsa, khususnya jenayah terhadap kemanusiaan,” kata Ketua Hak Asasi Manusia PBB Michelle Bachelet.

Beijing pada mulanya menafikan kewujudan kem itu tetapi kemudiannya berkata ia adalah pusat latihan kemahiran vokasional yang diperlukan untuk menangani “ekstremisme” dalam kalangan Uighur.

Sebaliknya, Perwakilan Tetap China ke Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu di Geneva Chen Xu berkata, ia tegas menentang penerbitan laporan itu, dengan mendakwa ia berdasarkan “penyesalan dan pembohongan yang direka oleh pasukan anti-China dan atas anggapan bersalah”


Ulasan