Suruhanjaya PBB Mendapati Jenayah Perang Dilakukan Di Ukraine


Suruhanjaya bebas PBB mendapati alasan munasabah untuk membuat kesimpulan bahawa jenayah perang dan pencabulan hak asasi manusia dilakukan di Ukraine sejak permulaan perang pada akhir Februari.

Ketua hal ehwal politik PBB Rosemary Di Carlo memberitahu Majlis Keselamatan bahawa Suruhanjaya Siasatan Antarabangsa Bebas mengenai Ukraine menyerahkan laporannya kepada Perhimpunan Agung minggu ini dan mendapati tentera Rusia bertanggungjawab terhadap sebahagian besar pelanggaran yang dikenal pasti.

Tetapi ia juga mendapati bahawa tentera Ukraine telah melanggar undang-undang kemanusiaan antarabangsa dalam beberapa kes.

Suruhanjaya itu mendokumentasikan corak pelaksanaan ringkasan, kurungan yang menyalahi undang-undang, penyeksaan, layanan buruk, rogol dan keganasan seksual lain yang dilakukan di kawasan yang diduduki oleh angkatan tentera Rusia.

Di Carlo berkata lebih 6,000 orang awam terbunuh di Ukraine, termasuk 397 kanak-kanak. Seramai 9,634 orang telah cedera.

''Angka sebenar mungkin jauh lebih tinggi,'' tambahnya.

Dia menyatakan kebimbangan 'kubur' tentang kemusnahan infrastruktur tenaga kritikal berikutan serangan Rusia baru-baru ini di seluruh Ukraine.

''Digabungkan dengan harga gas dan arang batu yang melambung tinggi, kekurangan yang disebabkan oleh serangan ini mengancam untuk mendedahkan berjuta-juta orang awam kepada kesusahan melampau dan juga keadaan yang membahayakan nyawa musim sejuk ini,'' katanya.

Kira-kira 30% daripada kemudahan tenaga telah dilanda sejak 10 Oktober di wilayah Kyiv, Dnipropetrovsk, Lviv, Kharkiv dan Sumy, menurut kerajaan Ukraine.

Ulasan