Mahkamah Belanda Mensabitkan Tiga Suspek Bom MH17


Mahkamah Belanda telah menjatuhkan hukuman terhadap tiga lelaki yang dikaitkan dengan Rusia dan membebaskan seorang daripada dakwaan peranan mereka dalam mengebom dan menjatuhkan pesawat Malaysia Airlines MH17.

 Lelaki itu - dua warga Rusia dan seorang warga Ukraine - didapati bersalah membunuh dan dengan sengaja menyebabkan sebuah pesawat terhempas oleh Mahkamah Daerah The Hague, yang duduk di bilik mahkamah keselamatan tinggi di Lapangan Terbang Schiphol, pada Khamis.

Ketiga-tiga - bekas ejen perisikan Rusia Igor Girkin dan Sergey Dubinsky dan Ukraine Leonid Kharchenko, seorang pemimpin pemisah - telah dijatuhkan hukuman penjara seumur hidup tanpa hadir.  Suspek keempat, warga Rusia Oleg Pulatov dibebaskan.

 “Hanya hukuman paling berat yang sesuai untuk membalas apa yang telah dilakukan suspek, yang telah menyebabkan begitu banyak penderitaan kepada begitu ramai mangsa dan begitu ramai saudara mara yang masih hidup,” kata Hakim Hendrik Steenhuis, membaca ringkasan keputusan itu.

 Tidak mungkin ketiga-tiga lelaki itu akan menjalani hukuman mereka dalam masa terdekat memandangkan mereka masih bebas.  Pendakwa raya dan suspek mempunyai dua minggu untuk memfailkan rayuan.

 Keputusan itu dibuat lapan tahun selepas Boeing 777 yang terbang dari Amsterdam ke Kuala Lumpur diterbangkan dari langit ke atas wilayah Donetsk timur Ukraine pada 17 Julai 2014, membunuh kesemua 298 penumpang dan anak kapal.

Ulasan