PAS Mahu Letakkan Islam Di Persada Dunia


DUNGUN - PAS sebagai parti politik utama negara yang juga sebuah gerakan  Islam ingin untuk meletakkan Islam di persada dunia.

Timbalan Ketua Dewan Ulama PAS Terengganu, Ustaz Jamaluddin Jusoh berkata kemenangan parti itu dalam Pilihan Raya Umum ke 15 (PRU15) telah membangkitkan semangat kepada negara jiran, Indonesia. 

"Nabi Sallallahu 'alaihi wa sallam menyebut bangkit Islam akhir zaman dengan pertolongan di sebelah timur (Asia Tenggara), 

"Kemenangan PAS disebabkn oleh Allah Taala, dalam PRU15 dulu kita menang lapan kerusi Parlimen, kita jangan ' over confident' sentiasa merendah diri dan tawaduk, apa yang ditanam itulah yang dituai." jelasnya. 

Beliau yang juga Pengerusi Lajnah Tarbiah PAS Dungun itu berkata demikian ketika ketija dihubungi mengulas perasmian Mesyuarat Agung Tahunan PAS Cawangan di sini pada 27 Januari lalu. 

Ustaz Jamaluddin juga mengajak perwakilan dan pemerhati yang hadir supaya perkukuhkan dalaman parti dengan  tarbiah dan sakwah 

"Suburkan masyarakat dengan 'amar makruf nahi munkar' dan aktiviti keagamaan, 

"Serta santuni mereka untuk menjadi ahli PAS, Allah persoalkan kita apa yang  kita buat semasa kita menang, menang bukan untuk dapatkan habuan, "ujarnya.

Ulasan