Tindak Balas Dunia Apabila Hospital Gaza Dibom

 


Sekurang-kurangnya 500 orang terbunuh dalam serangan udara Israel ke atas Hospital Arab al-Ahli di Gaza, menurut pihak berkuasa Palestin di wilayah yang dikepung itu.


Beberapa pemimpin dunia telah mengutuk serangan itu.

Berikut adalah beberapa tindak balas utama awal:


<strong>Palestin</strong>

Jurucakap Presiden Palestin Mahmoud Abbas mengecam serangan udara itu sebagai tindakan "pembunuhan beramai-ramai" dan "malapetaka kemanusiaan".

Abbas juga telah menarik diri daripada mesyuarat yang dijadualkan sebelum ini dengan Presiden AS Joe Biden, yang dijangka tiba di rantau itu pada hari Rabu.


<strong>Jordan</strong>

Dalam satu kenyataan pada hari Selasa, kementerian luar Jordan mengutuk sekeras-kerasnya serangan Israel dan menekankan keperluan untuk perlindungan antarabangsa untuk orang awam Palestin dan menamatkan pertempuran.

Raja Abdullah II berkata pengeboman Israel ke atas hospital Gaza adalah "pembunuhan beramai-ramai" dan "jenayah perang" yang tidak boleh diam.<strong>Mesir</strong>

Kerajaan Mesir telah mengeluarkan kenyataan yang mengecam serangan itu "dalam istilah yang paling kuat", menyeru masyarakat antarabangsa untuk campur tangan dan mencegah pelanggaran selanjutnya.


<strong>Qatar</strong>

Kementerian luar Qatar berkata serangan itu menandakan peningkatan yang berbahaya.

“Perluasan serangan Israel ke atas Semenanjung Gaza termasuk hospital, sekolah, dan pusat penduduk lain adalah peningkatan yang berbahaya,” kata kenyataan itu.

Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO)

“WHO mengutuk sekeras-kerasnya serangan ke atas Hospital Al Ahli Arab”, kata ketua pengarah agensi kesihatan PBB Tedros Adhanom Ghebreyesus di platform media sosial X, sambil menambah bahawa laporan awal menunjukkan “ratusan kematian dan kecederaan”.

“Kami menyeru perlindungan segera terhadap orang awam dan penjagaan kesihatan, dan agar perintah pemindahan diterbalikkan.”


<strong>Liga Arab</strong>

Ketua Liga Arab Ahmed Aboul Gheit berkata bahawa pemimpin antarabangsa mesti "menghentikan tragedi ini dengan segera" sebagai tindak balas terhadap serangan itu.

"Fikiran jahat apakah yang sengaja membombardir hospital dan penduduknya yang tidak berdaya?" dia menulis dalam catatan media sosial, mengatakan bahawa "mekanisme Arab akan mendokumentasikan jenayah perang ini dan penjenayah tidak akan terlepas daripada tindakan mereka."<strong>Turki</strong>

Presiden Turki Recep Tayyip Erdogan mengecam serangan itu dalam satu kenyataan di media sosial.

“Mengebom hospital yang mengandungi wanita, kanak-kanak dan orang awam yang tidak bersalah adalah contoh terbaru serangan Israel yang tidak mempunyai nilai kemanusiaan yang paling asas,” katanya.

"Saya menjemput semua manusia untuk mengambil tindakan untuk menghentikan kekejaman yang tidak pernah berlaku sebelum ini di Gaza."


<strong>Kanada</strong>

Perdana Menteri Kanada Justin Trudeau mengecam serangan itu dan menekankan kepentingan mematuhi undang-undang perang.

“Berita yang keluar dari Gaza adalah mengerikan dan sama sekali tidak boleh diterima … undang-undang antarabangsa perlu dihormati dalam hal ini dan dalam semua kes. Terdapat peraturan mengenai peperangan dan tidak boleh diterima untuk memukul hospital,” kata Trudeau kepada pemberita.

<strong>

Iran</strong>

Kementerian Luar Iran telah mengecam serangan udara itu sebagai serangan ke atas “orang yang tidak bersenjata dan tidak berdaya”, lapor media negara Iran.


SUMBER : AL JAZEERA DAN AGENSI BERITA


Ulasan