05 April 2008

Kaji Semula Projek Besar


‘Kertas Putih’ Untuk Monsoon Cup

Kesediaan Dato’ Ahmad Said untuk mengkaji semula perlaksanaan projek-projek besar di Terengganu di alu-alukan oleh semua pihak samada UMNO atau PAS.

Namun, ramai yang berharap bahawa kerajaan dapat betindak lebih dari hanya membuat kajian.

Setelah empat tahun pemerintahan UMNO/BN dibawah kepimpinan Idris Jusoh, keadaan hidup rakyat tidak banyak berubah, walaupun bekas Menteri Besar tersebut acapkali mendakwa banyak perubahan berlaku.

Ya, memang ada perubahan, tetapi perubahan fizikal iaitu pembangunan projek-projek besar sebagaimana yang dinyatakan akan dikaji semula oleh Menteri Besar yang baru.


Rakyat tidak rasa terkilan dengan pembinaan lebuhraya, pembesaran lapangan terbang dan kompleks sukan walaupun harganya ratusan juta.

Lebuhraya, lapangan terbang dan kompleks sukan adalah ketiga-tiga projek yang sudah dilancarkan seblum tahun 1999.

Namun apabila rakyat memilih PAS untuk menerajui pemerintahan negeri Terengganu pada tahun 1999, kerajaan pusat telah menangguhkan projek-projek tersebut.

Fakta yang mengatakan kerajaan yang ditadbir oleh PAS tidak mahu melaksanakannya ketiga-tiga projek tersebut kerana dianggap membazir adalah tidak betul.

Berkali-kali, Tuan Haji Yahaya Ali selaku Exco infrastruktur mengadakan pertemuan dengan (arwah) Menteri Kerja Raya bagi merundingkan dan membincangkan supaya pembinaan lebuhraya dimulakan segera.

Bagaimana pun sikap ‘sorong papan tarik papan’ dan akhirnya ‘tarik terus’ kerajaan pusat memang telah menjadi lumrah, apabila sesebuah kerajaan negeri ditadbir oleh parti politik yang berlainan dengan kerajaan pusat.

Kerajaan Sabah yang dikuasai oleh PBS pernah mengalami konspirasi yang sama.

Justeru, semua rakyat masih ingat dan tidak akan lupa, bukan sahaja projek-projek besar, lebuhraya, lapangan terbang dan kompleks sukan dihentikan, malah royalti minyak di’silapmata’ kan menjadi wang ehsan.

Walau bagaimanapun, Monsoon Cup, pembangunan Pulau Duyong, Masjid Kristal dan Pulau Wan Man tidak termasuk didalam projek-projek besar yang telah dirancang kerajaan persekutuan.

Umum telah mengetahui bahawa Monsoon Cup, Pulau Duyong, Masjid Kristal, Pulau Wan Man adalah projek ‘mee segera’ ratusan juta ringgit, konspirasi kewangan kelompok elit kepimpinan UMNO/BN negeri Terengganu dan kerajaan pusat.

Menteri Besar yang baru tidak termasuk dalam kelompok elit tersebut, dengan itu Dato’ Ahmad Said tidak perlu mempertahankan perlaksanaannya.

’Mood’ rakyat yang juga bersamaan(secara kebetulan) dengan ‘mood’ MPPR serta pihak istana menolak bekas Menteri Besar Idris Jusoh atas perkara yang sama.

Perbelanjaan RM300 juta untuk Monsoon Cup adalah dari Dana Khas Persektuan/Wang Ehsan = duit royalti petroleum.

Begitu juga ratusan juta yang dibelanjakan membina Masjid Kristal dan 21 buah monument/replika di Pulau Wan Man.

Duit royalti petroleum adalah hak rakyat Terengganu, bukan hak Idris Jusoh atau Abdullah Ahmad Badawi atau hak Patrick Lim.

Sekiranya pembangunan tersebut dibelanjakan dari sumber perbendaharaan kerajaan pusat, mungkin rakyat dan istana tidak hairan, walaupun ia juga ‘pitih’ rakyat hasil yang kutipan cukai.


Cuba kita bandingkan nilai RM 300 juta dngan apa yang boleh kerajaan lakukan dengan wang sebanyak itu

Dalam masa empat tahun, rakyat akan lebih mendapat manfaat dengan RM 300 juta yang dicurahkan untuk Monsoon Cup.


Dengan duit sebanyak itu dapat membangunkan negeri Terengganu dengan salah satu projek dibawah;


- sebanyak 6,667 buah rumah kos rendah dapat didirikan untuk rakyat Terengganu

- 100,000 ekar ladang kelapa sawit baru boleh dibuka

- sebanyak 3 buah hospital yang memberikan khidmat kepada 750,000 orang dapat dibina

- dapat membina 100 buah masjid yang dapat menampung 50,000 jamaah

- dapat membina 43 buah sekolah menampung 35,000 pelajar
- membina 30 buah sekolah menengah uang menampung 30,000 pelajr

- membina 20 kolej komuniti bagi 6.000 bakal siswa/siswi
- 3,000 km jalan keseluruh pelusuk negeri Terengganu

- membina 3,000 padang bola atau gelanggan Futsal bagi kegunaan 120,000 belia

- dapat memberikan biasiswa kepada 3,750 siswa dengan kadar RM20,000 seorang setahun!

Alangkah banyak RM 300 juta itu! Dan itu hanya belanja yang dikhabarkan untuk Monsoon Cup, tidak termasuk pembangunan Pulau Duyong, Masjid Kristal dan Pulau Wan Man.

Kalau dicampur semuanya, maka, Terengganu benar-benar menajdi sebuah negeri yang terkehadapan.

Namun begitu, kedegilan pimpinan elit UMNO/BN yang pastinya mengambil kesempatan atas pitih royalty yang banyak, tidak menghiraukan samasekali keluhan dan sungutan rakyat.

Rakyat Terengganu tidak perlukan Monsoon Cup. Jika tidak percaya, Menteri Besar yang baru boleh turun dari Teluk Kalong dan pergi ke perkampungan nelayan di Kuala Kemaman.

Tanya nelayan disitu, adakah mereka perlu kepada Monsoon Cup? Apakah faedah kepada mereka Masjid Kristal?

Atau Ahmad Said boleh singgah di Kuala Setiu, para nelayan disitu.


Terlalu banyak keraguan dan fakta yang disembunyikan dalam projek Monsoon Cup dan Masjid Kristal.


Sehingga kini, walaupun diperkatakan kosnya adalah RM 300 juta untuk Monsoon Cup dan RM 300 juta lagi untuk Masjid Kristal, hakikat pebelajaan sebenarnya, tiada siapa yang tahu, walaupun Dato’ Ahmad Said sendiri!

Banyak fakta yang di lencongkan bagi membuat satu justifikasi, Monsoon Cup dan Masjid Kristal baik untuk anda dan baik untuk semua.

Sebagai contoh maklumat yang dikeluarkan oleh Brand Advatage, yang di upah oleh T-Best Event untuk membuat laporan justifikasi bahawa Monsoon Cup dikatakan sebagai satu projek yang untung.

Antara laporannya adalah berkenaan kehadiran langsung, penonton atau hadirin semasa Monsoon Cup 2006. Lapaorannya menyebut seperti dibawah:

”Monsoon Cup attendance has been estimated and broken down into the following segments by T-Best Events and Brand Advantage;

• The Corporate Sailing weekend prior to the event in Terengganu: 200 persons.

Wednesday Opening Ceremony: Opening Ceremony at Pulau Duyong and Street Parade at Shah Bandar. Total: 3,000 persons.

Thursday venue numbers at Pulau Duyong including Expo: 1,000 persons.

Friday venue numbers at Pulau Duyong including Expo: 1,000 persons.

Saturday venue numbers at Pulau Duyong including Expo: 2,000 persons

Saturday night Pride Dinner and George Benson concert: 750 guests and others watching at the site. Total: 1,500 persons.

Saturday city public concert at Shah Bandar: Total: 20,000 persons.

Sunday and Finals venue numbers including Awards Ceremony. Both Pulau Duyong and Shah Bandar venues Total: 5,000 persons.

Total for all Monsoon Cup 2006 venues over the period of the event: 33,700 persons

This represents a 35% increase over last year's attendance estimate of 25,000, or 8,700 additional persons. In the future it is recommended that a formal count be done of event attendees as these figures represented above are a conservative estimation.


Kaedah pengiraan pengunjung atau hadirin yang sangat tipu !

Dengan kaedah ini, pasti orang yang lalu lalang di Shah Bandar sewaktu pembukaan rasmi, dimasukkan sebagai penonton Monsoon Cup !

Dari laporan BrandAdvatage inilah telah diisytiharkan oleh Bekas Menteri Besar Idris Jusoh bahawa Monsoon Cup menjana RM315 juta! Masihkah kau ingat !

Tanpa ada penyata kira-kira atau akaun yang disahkan oleh Ketua Audit Negara atau mana-mana badan akauntan professional.

Perihal sumber kewangan yang membiayai Monsoon Cup ini juga pernah ditanya di dalam Dewan Undangan Negeri.

Dato’ Harun Taib, ADUN Manir mempersoalkan dari mana sumber tersebut, lalu dijawab oleh bekas ADUN Ladang, ianya bukan sumber kerajaan, ianya ditaja oleh badan-badan koperat?

Oleh yang demikian, Menteri Besar yang baru, Dato’ Ahmad Said mesti menjauhkan diri dari semua konspirasi ini.

Bukan hanya janji untuk mengkaji semula projek-projek besar, namun mestilah dikeluarkan satu ‘Kertas Putih’ hasil kajian dan siasatan menyeluruh projek Monsoon Cup yang terbukti tidak memberikan manfaat yang banyak kepada rakyat Terengganu !

Bacaan berkaitan :

SEDC beli 10 kapal layar Monsoon Cup, guna RM14 juta duit rakyat
Terengganuku: Isu Piala MonsunSiasat Monsoon Cup dan Pembangunan Pulau Duyong

Kuala Terengganu, 31 Mac
– Jaminan Menteri Besar Terengganu yang baru, Dato’ Ahmad Said untuk mengkaji semula pelaksanaan beberapa projek besar yang tidak memberi manfaat kepada rakyat, dialu-alukan Namun jaminan itu belum cukup tanpa tindakan memandangkan memang ada projek yang telah dipersoalkan disebabkan ia tidak mendatangkan faedah yang banyak kepada rakyat berbanding perbelanjaan.

Demikian dinyatakan oleh Ahli Dewan Undangan Negeri(ADUN), Bukit Tunggal, Dr Alias Razak ketika dihubungi oleh Buletin Online hari ini.

Beliau berkata isu berkaitan ‘Monsoon Cup’ pernah ditimbulkan oleh Jawatankuasa Pilihan Khas Dewan Rakyat Mengenai Integriti pada Julai tahun lalu yang menyatakan bahawa penganjuran ‘Monsoon Cup’ adalah membazir dan tidak menguntungkan.

Beliau berkata walaupun beliau baru mewakili DUN Bukit Tunggal, banyak rungutan dan luahan yang beliau terima menyatakan tidak puas hati terhadap pembangunan Pulau Duyong.

Beliau berkata beberapa projek yang dilaksanakan bukan sahaja tidak memberi manfaat kepada penduduk tempatan malah menyusahkan mereka.

Antara lain menurut beliau adalah pembinaan Marina, pembinaan Kelab Teluk Warisan, apartmen dan kedai di pinggir sungai.

“Pembinaan Marina sudah lama siap tetapi tidak kapal layar yang berlabuh,

”lokasi itu asalnya adalah tempat nelayan menambat bot, sekarang tidak ada tempat bagi nelayan untuk menambat bot,” kata Dr. Alias.

Beliau berkata pembinaan Marina itu juga menyebabkan alur laluan sungai menjadi sempit, ditambah lagi dengan tambunan pasir diseberang yang dikatakan untuk membangunkan ‘Pulau Warisan’.

Selain itu beliau berkata rakyat tempatan tidak mendapat faedah langsung dari pembinaan Kelab Teluk Warisan.

Justeru, beliau berkata kerajaan baru dibawah pimpinan Ahmad Said digesa memanggil satu siasatan dan membentangkan hasil siasatan kepada rakyat memandangkan isu Monsoon Cup dan Pembangunan Pulau Duyong telah lama diperkatakan.

Projek Monsoon Cup, Pembangunan Pulau Duyong, Pulau Wan Man dan Masjid Kristal adalah projek-projek besar yang dimaksudkan oleh Menteri Besar yang baru untuk dikaji semula. Semua projek-projek tersebut terletak didalam kawasan Dewan Undangan Negeri Bukit Tunggal
Pembangunan Membazir - Syak Wasangka Rakyat Ada Asasnya

Kuala Terengganu, 28 Mac - Syak wasangka rakyat Terengganu yang memandang serong keatas pembangunan ‘Monsoon Cup’, Pulau Duyong dan Pulau Wan Man, kini cukup berasas

Demikian dinyatakan Dato’ Abu Bakar Chik, Timbalan Pesuruhjaya PAS Terengganu apabila diminta mengulas kenyataan Dr. Mahathir yang menuduh Perdana Menteri Abdullah Ahmad Badawi mempengaruhi bekas Menteri Besar, Idris Jusoh melakukan kesalahan dalam membelanjakan Wang Ehsan secara berlebih-lebihan

Beliau berkata kesalahan yang dilakukan oleh Idris dan Perdana Menteri itulah yang menyebabkan Sultan Mizan Zainal Abidin enggan memberi perkenan pelantikan semula Idris sebagai Menteri Besar.

Beliau berkata Abdullah Ahmad Badawi melalui pelbagai tindakan cuba memaksa pihak Tuanku menerima Idris termasuk mengarahkan Rosol Wahid dan 22 ADUN Terengganu menentang pihak Istana.

Beliau berkata Rosol hanya mengikut arahan daripada presiden (Abdullah), sebagaimana dilaporkan oleh akhbar Utusan Malaysia Rabu lalu.

Sehubungan dengan itu, Rabu lalu, PAS Terengganu melalui kenyataan Pesuruhjayanya, menyeru rakyat menyokong keputusan istana kerana pihak istana maklum dan memahami kesalahan yang berlaku dalam kerajaan dibawah kepimpinan bekas Menteri Besar Dato’ Seri Idris Jusoh.

”Kita(PAS) Terengganu memang mempunyai maklumat tentang beberapa tatacara kewangan yang agak pelik berlaku didalam pengurusan pembangunan Pulau Duyong dan Pulau Wan Man,


”Antaranya adalah penglibatan Perbadanan Memajukan Iktisad Negeri Terengganu(PERMINT) sebagai badan penyaluran Wang Ehsan kepada projek-projek di Pulau Duyong dan Pulau Wan,


“Wang Royalti atau Wang Ehsan tidak masuk kedalam akaun negeri, tetapi disalurkan terus melalui akaun PERMINT kepada projek-projek tersebut,”kata Dato’ Abu Bakar Chik

Beliau yang juga Pengerusi Institut Kajian Polisi Negeri(IKPNT) berkata sehingga kini rakyat Terengganu tidak berpuas hati dan mengatakan bahawa perbelanjaan yang digunakan untuk Monsoon Cup, Pulau Duyong dan Pulau Wan Man adalah membazir dan tidak memberikan manfaat yang banyak kepada rakyat.

Beliau berkata tindakan memberikan projek-projek kepada kroni Perdana Menteri, Patrick Lim tidak menjadi rahsia lagi.

“Majalah Antarabangsa Asian Pacific Boating keluaran January-February 2008 telah melaporkan bahawa Patrick Lim mengawal RM 300 juta peruntukan bajet tahunan untuk menganjurkan dan mempromosikan Monsoon Cup,
”Kita sedang mengumpulkan semua maklumat secara terperinci berkenaan salahlaku dan penyelewengan kerajaan dibawah

kepimpinan bekas Menteri Besar Idris Jusoh” kata Dato’ Abu Bakar.

Dr. Mahathir sebelum ini pernah menyatakan Terengganu diperintah oleh menantu Abdullah, Khairy Jamaluddin dan Patrick yang dinamakannya sebagai Patrick Badawi.

Perkara itu pernah diulas oleh Raja Petra didalam Kolumnya ‘The Corridor of Power’ dan diulang tulis dibawah tajuk ‘Monsoon(Cup) Winds of Change’ berikutan isu pelantikan Menteri Besar Terengganu baru-baru ini.


31 Mac 2008

Bermula Episod BaruMad Said cuba Menghilangkan ‘Trauma’ Idris dengan Kata-kata Manis


Kuala Terengganu, 2 April - Percaya atau tidak, Idris memang benar-benar sedih. Tragedi yang menimpa dirinya tidak perlu diungkapkan, namun sempat diulas oleh beberapa akhbar media perdana
“Sesekali orang dewasa menangis dan airmata mengalir dikalangan ADUN Terengganu, apabila mereka diberitahu Majlis Tertinggi UMNO telah membuat keputusan untuk memperakui Menteri Besar yang diperkenan istana.
Airmata yang keluar adalah bercampur antara kekecewaan terhadap keputusan tersebut dan kasihan kepada Idris Jusoh.

Idris telah tiga minggu melalui pelbagai penghinaan dan penderaan awam.
Idris kelihatan kaku, walaupun tabah diruang persekitaran yang penuh dengan emosi. Hampir kesemua wakil rakyat memberikan pendapat, sebahagiannya memohon penjelasan, sebahagian yang lain menyatakan kesedihan mereka.”
The Star 29 Mac, 2008.

“Usaha pemberita untuk menemuinya gagal kerana Idris enggan ditemu ramah. Beliau hanya melambaikan tangan ke arah para pemberita ketika keluar dari kediaman tersebut.
Sementara itu, di BESUT, Idris, yang juga Pengerusi Badan Perhubungan UMNO Terengganu, berkata, beliau belum bersedia untuk memberi sebarang kenyataan mengenai kedudukannya.
“Tiada kenyataan untuk diberitahu hari ini, tunggulah,” katanya ketika ditemui di rumahnya di Kampung Tok Has, Jerteh.
Kepulangan bekas Menteri Besar itu ke Besut disambut dengan kesedihan oleh para penyokong yang menunggu di rumahnya sejak pukul 3 petang.
Ribuan penyokong dan ahli UMNO Besut termasuk sayap Wanita, Pemuda dan Puteri menyambut kepulangan Ahli Dewan Undangan Negeri Jerteh itu.
Idris yang ditemani isteri tiba kira-kira pukul 5.50 petang dan orang ramai yang hadir mengambil kesempatan untuk bersalaman dengan beliau.
Ada di kalangan mereka yang tidak dapat menahan perasaan lalu menangis ketika memeluk Idris.
Pada satu ketika, Idris sendiri kelihatan sebak dan hampir menitiskan air mata dan kemudian meneruskan bersalaman dengan para penyokongnya.” Utusan 28 Mac 2004

”Idris Jusoh, terus membisu berhubung keputusan Majlis Tertinggi (MT) parti semalam, merestui pelantikan Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) Kijal, Datuk Ahmad Said sebagai Menteri Besar.
Malah, beliau yang tiba di kediamannya di Kampung Tok Has di sini, kira-kira jam 6 petang ini tidak berucap, sekali pun lebih 10,000 penyokongnya dari daerah Besut dan Setiu berkumpul di rumahnya sejak selepas solat Jumaat.
Adun Jertih itu yang ditemani isterinya, Toh Puan Seri Kamariah Zakaria, hanya bersalaman dan bertanya khabar dengan penyokongnya, yang sesetengahnya kelihatan mengesat air mata kerana terharu dengan cabaran yang terpaksa dilalui bekas Menteri Besar itu.

Idris yang ditemui pemberita berkata, beliau belum bersedia membuat sebarang kenyataan kerana takut disalah anggap.

"Saya akan ke Kuala Terengganu, Ahad ini untuk memohon pertukaran sekolah anak saya di Besut," katanya sambil menyatakan keinginan untuk berehat bersama keluarga dan ketika ini beliau belum ada sebarang perancangan.

Cubaan wartawan untuk mendapatkan ulasan Idris sebelum meninggalkan kediaman rasminya di Batu Burok juga gagal apabila beliau hanya melambaikan tangan sewaktu berlepas ke Jertih, jam 4.23 petang.

Sebuah lori juga kelihatan berada dalam kawasan kediaman itu, dipercayai untuk mengangkat barangan peribadi Idris untuk dihantar ke rumahnya di Jertih.”- Berita Harian
Begitulah cerita sedih yang dialami oleh Idris. Pada Majlis Angkat Sumpah Ahmad Said sebagai Menteri Besar diikuti Majlis Penyerahan Tugas Meneteri Besar, kesedihan tersebut terus cuba disembunyikan oleh Idris.

Melihat kesedihan Idris itulah Ahmad telah memeluk Idris.
Dan Ahmad cuba menghiburkan Idris, menghilangkan ‘trauma’ Idris yang menderita selama 36 hari dengan kata-kata manis. Antara 10 kenyataan Ahmad;

1. Idris pemimpin hebat yang berjaya mencorakkan negeri ini dalam pelbagai bidang.
2. Banyak pembaharuan telah dilaksanakan oleh Idris, yang sudah
3. Idris akan di kenang oleh penduduk Terengganu.
4. Idris sentiasa mendahului dalam beberapa bidang.
5. Idris ialah pemimpin anak watan yang hebat dan telah mencorakkan Terengganu,
6. Jasa beliau akan dikenang sampai bila-bila.
7. Idris banyak berjasa sepanjang menerajui negeri ini dalam tempoh empat tahun lepas.
8. Saya kagum dengan Datuk Seri Idris.
9. Idris jadi Presiden Persatuan Mahasiswa USM dan saya hanya menjadi setiausaha
10. Idris merupakan pelajar cemerlang USM dan saya hanya pelajar biasa

Namun, mampukah Mad Said mengubati luka Deris ?
Dah Jadi MB Nanti Jangan ajak orang Gocoh !

Marang, 29 Mac – Ahli Dewan Undangan Negeri(ADUN) Kijal, Ahmad Said, diingatkan supaya jangan mengajak sesiapa dikalangan Ahli Dewan Undangan Negeri(DUN) Terengganu untuk bertumbuk atau bergaduh, selepas bergelar YAB Menteri Besar(MB) Terengganu nanti.(Foto:Ustaz Azizan menerima watikah pelantikan dari Sultan Kedah)

Perkara tersebut diberi ingatan oleh ADUN Wakaf Mempelam, Mohd Abdul Wahid Endut didalam ceramah perdana yang diadakan di perkarangan Masjid Rusila, sempena kedatangan sulung Menteri Besar Kedah ke negeri Terengganu.

Beliau berkata demikian kerana beberapa kali sewaktu sidang DUN sedang berjalan pada penggal lalu, Ahmad Said mengajak beliau untuk bergaduh dan bertumbuk.


“Saya harap bakal MB tak ajak wakil rakyat ‘bergocoh’ lagi bila dah jadi MB nanti” katanya sebagai Pengerusi kepada majlis yang diadakan semalam.


Sementara itu, YAB Ustaz Azizan Razak , Menteri Besar Kedah memaklumkan kepada hadirin beberapa usaha yang telah dilaksanakan oleh kerajaan Kedah.


Beliau berkata kerajaan baru Kedah berjalan dengan lancar dan telah mendapat kerjasama sepenuhnya dari Pegawai Tadbir Negeri Kedah(KCS)


Beliau berkata beberapa masalah yang telah ditimbulkan oleh pembangkang negeri Kedah, UMNO/BN,
antaranya menyebarkan berita palsu dan hasutan.

Beliau berkata masalah perjalanan kelas Tabika adalah antara khabar angin yang sengaja dimainkan oleh pembangkang menyebabkan beberapa tadika telah mengusung barang-barang keluar dari bangunan kelas pra-ekolah tersebut.


“Saya keluarkan kenyataan, jangan pindah, jangan pergi kemana-mana, duduklah disitu dan teruskan pengajian budak-budak” kata Ustaz Azizan.


Selain itu, beliau berkata pelaburan masuk kembali ke negeri Kedah terutamanya ke Kawasan Perindustrian Taman Teknologi Tinggi Kulim(Kulim Hi-Tech Tenchnology Park)


Beliau berkata pada awal kemenangan PAS, beberapa pengusaha di Kulim High-Tech yang terpengaruh dengan dakyah pembangkang bercadang untuk keluar dari premis masing-masing.


Beliau berkata mereka berbuat demikian kerana pihak pembangkang telah menyebarkan maklumat bahawa kerajaan baru Kedah akan mengubah polisi pelaburan di tapak industri tersebut.


Beliau berkata walaubagaimana pun, setelah diberi penerangan para pengusaha tersebut tidak meneruskan niat mereka.


Sementara itu Presiden PAS, Dato’ Seri Tuan Guru Abdul Hadi Awang mengatakan sekiranya satu kaum tidak mahu mengambil tanggungjawab memperjuangkan Islam, Allah akan gantikan dengan kaum yang lain.


Beliau berkata PAS tidak akan bekerjasama dengan Barisan Nasional kerana PAS telah mengalami pahit sewaktu dalam kerajaan campuran pada tahun 1974.


Beliau berkata kerjasama PAS dalam Barisan Alternatif dengan Parti Keadilan Rakyat(PKR) telah disokong oleh Parti Tindakan demokratik(DAP).


Beliau berkata walaupun PAS hanya mempunyai 6 kerusi di Perak, DAP telah memberikan sokongan dan persetujuan untuk melantik Menteri Besar dari kalangan wakil rakyat PAS.


Turut hadir dalam majlis tersebut adalah Dato’ Wan Mutalib Embong, Dato’ Ustaz Harun Taib, kedua-duanya Timbalan Pesuruhjaya PAS Terengganu selain Tuan Haji Yahaya Ali, Seriausaha Perhubungan PAS Terengganu.


Seramai lebih 20,000 orang hadir ke majlis ceramah semalam untuk mendengar ucapan sulung Ustaz Azizan Razak sebagai Menteri Besar Kedah.

Dirgahayu Sultan Mizan Zainal Abidin


Sambutan Luar Biasa – Tuanku Terharu!

Kuala Terengganu, 29 Mac – Keberangkatan pulang Tuanku Sultan Mizan Zainal Abidin, Yang Dipertuan Agong dan Sultan Terengganu ke negeri Terengganu diberikan sambutan luar biasa oleh rakyat jelata yang datang dari segenap pelusuk.

Pesawat khas yang membawa Tuanku mendarat sekitar jam 10.00 pagi di Lapangan Terbang Sultan Mahmud.

Semua orang kenamaan dan VIP kelihatan telah memasuki terminal eksklusif yang belum dinamakan lagi, kerana seluruh terminal masih dalam pembinaan.

Diantara mereka adalah pemimpin PAS termasuk Dato’ Wan Mutalib Embong, Dato’ Tengku Hasan Tengku Omar dan Syed Azman Syed Ahmad Nawawi.

Rakyat berdiri di kiri kanan jalan sejauh tidak kurang dari 5km, telah menunggu seawal jam 7.00 pagi, berasa lega apabila pintu terminal ekskusif di buka dan Tuan Ku Mizan muncul disambut dengan laungan takbir dan Daulat Tuanku.

Rakyat Terengganu hari ini benar-benar telah mencipta sejarah, berduyun-duyun menyambut keberangkatan pulang Tuanku, setelah Tuanku menggunakan kebijaksanaan melalui wakilnya Majlis Penasihat Pemangku Raja(MPPR), menyelesaikan kemelut pelantikan Menteri Besar Terengganu.

Pelantikan Ahmad Said pada 22hb Mac sekaligus mengenepikan Idris Jusoh, mendapat sokongan rakyat. walaupun Ahmad sendiri tidak mendapat sokongan dari rakan-rakan seperjuangannya didalam UMNO.

Majlis penerimaan watikah pelantikan Ahmad pada pagi 23hb Mac telah diboikot dan dibantah oleh Geng 23 ADUN UMNO/BN Terengganu yang diketuai oleh Rosol Wahid, Setiausaha Perhubungan UMNO Terengganu.

Tidak cukup dengan menghantar nota bantahan yang ditandatangani oleh Geng 23, penyokong-penyokong taksub Idris Jusoh dan UMNO Terengganu telah mengadakan perhimpunan haram dan menaikkan kain rentang yang telah menghina Institusi Beraja.

Presiden PAS, Dato’ Seri Tuan Guru awal-awal lagi menegaskan melalui kenyataannya kepada media, PAS menyokong keputusan MPPR melantik sesiapa saja sebagai MB Terengganu, namun bukan menyokong individu yang dilantik secara peribadi.

Kenyataan Presiden disokong oleh Pesuruhjaya PAS Terengganu Dato’ Mustafa Ali yang mengajak rakyat berdiri teguh dibelakang Tuanku dan MPPR, mempertahankan Institusi Raja Berpelembagaan.

Presiden UMNO Abdullah Ahmad Badawi yang telah mengeluarkan watikah pelantikan kepada Idris Jusoh membuat kenyataan mengatakan pelantikan Ahmad Said adalah bertentangan dengan perlembagaan, sekaligus menolak titah Tuanku dan istana Terengganu.

Namun akhirnya Perdana Menteri itu tunduk dan meyedari bahawa kuasa UMNO tidak berupaya melampaui kuasa Sultan dan mesyuarat Majlis Tertinggi UMNO pada 27hb Mac, akhirnya memperakui pelantikan Ahmad Said.

Kemelut pelantikan MB Terengganu telah berlanjutan sejak pembatalan majlis angkat sumpah MB pada

10hb Mac disebabkan oleh kemurkaan Tuanku dan pihak istana Terengganu yang tidak perkenan kepada Idris Jusoh.

Dianggarkan lebih 10,000 orang telah menyambut keberangkatan pulang Tuanku Sultan Mizan hasil usaha kesedaran rakyat yang dibangkitkan oleh gabungan pertubuhan bukan kerajaan(NGO), MAMPAT disokong oleh beberapa Alumni sekolah-sekolah sekitar Kuala Terengganu serta beberapa pertubuhan lain termasuk Pertubuhan Kebajikan Penduduk Pulau Duyung(Pekeduy).

Lensa Buletin Online sempat merakamkan wajah Tuanku Sultan Mizan Zainal Abidin, berubah kerana terharu menerima sambutan luar biasa yang tidak pernah berlaku sejak Tuanku ditabalkan menjadi Sultan Terengganu pada 4hab Mac, 1999


Wanita Berjiwa Kental Sentiasa Mendepani Cabaran

  Oleh : Aqilah Mohd Jafri / Gambar : Hajar Kamarudin  MARANG - Wanita berjiwa kental dengan semangat perjuangan dalam mendepani cabaran sej...