27 Februari 2021

Penyelesaian Islam Dalam Masyarakat Majmuk


KALA TERENGGANU - Penyelesaian Islam hendaklah menjadi pilihan setelah ideologi ciptaan manusia gagal dan bukan Islam yang hidup dalam masyarakat majmuk perlu diberi kepercayaan. 

'Langgar Hadi, Tak Menjadi'


Oleh : Ustaz Fairuz Hafiizh Othman

Ada yang bertanya saya.  Kenapa teruk betul PAS berpecah?  Kalah PH.. Saya tanya PH tak pecah ke?   Dia jawab.. Tak berbunyi pun..  Saya balas balik.  Sebab dah pecah lumat.. Nak bunyi tang mana...? 

26 Februari 2021

1200 Nelayan Kemaman Mendapat Sumbangan

 


KUALA TERENGGANU - Seramai 1200 orang nelayan di kawasan Kemaman diraikan dengan pemberian sumbangan berbentuk barangan keperluan dapur.

25 Februari 2021

Integriti Lahir Dari Ketakwaan


KUALA TERENGGANU - Islam sangat mementingkan integriti yang lahir daripada ketakwaan kepada Allah SWT, kerana sebarang  penyelewengan dan salah guna kuasa merupakan suatu jenayah, mengundang kepada dosa besar. 

Terima Pan, Nur Jazlan Tersilap


Timbalan Pengerusi Perhubungan Umno Johor, Datuk Nur Jazlan Mohamed meminta PAS menerima dahulu Pan sebelum bercakap mengenai penerimaan Umno terhadap Bersatu.

Trump Perlu Menjawab Tuduhan Rogol


Donald Trump menghadapi dua kes yang melibatkan salah laku seksual yang mungkin disegerakan, lebih cepat sekarang kerana dia bukan lagi presiden AS.

“Jangan Menyindir”


Oleh : Adli Mohamad


KUALA TERENGGANU - Para pendakwah digesa agar mendidik masyarakat dengan penuh hikmah dan tidak menjadikan sindiran (sarcasm) suatu kaedah dalam menyampaikan nasihat.

24 Februari 2021

SPM 2020; Berdepan Pandemik, MTT Sasar 22 Peratus CemerlangKUALA NERUS - Walau pun berdepan cabaran pandemik dan pernah diarahkan tutup ekoran penularan Covid-19, namun Maahad Tahfiz Wal Tarbiyah (MTT) menyasarkan, sekurang-kurangnya 22 peratus daripada 84 calon Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) mendapat keputusan cemerlang.

Genap Setahun Kerajaan PH Jatuh


Oleh: Dr Riduan Mohamad Nor

Pantas masa berlari , mengepak sayap masa dan meninggalkan kita semua. Hari ini , genap setahun kerajaan PH tersungkur malu setelah 22  bulan memerintah negara setelah memenangi PRU 14 pada 9 Mei 2018. Tempoh 22 bulan terasa sangat mencabar dan merimaskan bagi ummat Islam negara ini namun tersembunyi hikmah yang sangat besar sehingga membawa penyatuan kepada ummat Melayu.

23 Februari 2021

Antara Anwar Dan Rosmah


 Anwar pernah menjadi orang nombor dua negara. Tetapi Rosmah, walaupun tidak berkuasa secara rasmi, pernah menjadi First Lady of Malaysia (ini yang dia dakwa) iaitu orang nombor satu Malaysia bagi kategori bukan ahli politik. Malah cakapnya kepada PM juga tidak ditolak mentah-mentah.

22 Februari 2021

Muslimat Santuni Individu Kuarantin Kendiri


SETIU - Menyedari kesukaran yang dihadapi individu yang dikuarantin secara kendiri kerana Covid-19, Muslimat  cuba sedaya mungkin  membantu  agar mereka  meringankan beban yang ditanggung. 

Kadar Rawatan Hospital COVID-19 Turun Selepas Satu Suntikan Vaksin


Kajian baru menunjukkan suntikan vaksin Pfizer dan AstaZeneca mengurangkan risiko kemasukan hospital akibat coronavirus, masing-masing sebanyak 85 dan 94 peratus. 

21 Februari 2021

Jangan Lupa Perpaduan Kerana Kerusi


Dewan Ulamak PAS Pusat menegaskan agenda perpaduan merupakan agenda besar yang mesti sentiasa menjadi keutamaan dalam perjuangan menyelamatkan negara bagi membina kestabilan politik dan kesejahteraan rakyat sebagaimana yang sedang

Solat Hajat Setiap Hari Rahsia Kemenangan

 


Oleh : Nooreni Abu Bakar

DUNGUN - Ketua Muslimat PAS Kelantan  Dato Siti Zailah Mohd Yusoff menasihati setiap anggota muslimat semua peringkat, agar melakukan solat hajat pada setiap hari.

Guru PASTI As-Salam Dinobatkan Dua Anugerah

MARANG- Guru PASTI As-Salam, Padang Midin, Cikgu Nora Abdul Jalil, 55 telah berjaya mengharumkan PASTI Terengganu apabila dinobatkan sebagai...