30 September 2011

Calon Muslimat dan DUN sasaran bertanding sudah siap sedia

KUALA TERENGGANU - Dewan Muslimat PAS Pusat (DMP) telah menggerakkan sasaran meletakkan sekurang-kurangnya satu calon bagi peringkat Dewan Undangan Negeri (DUN) dan satu calon peringkat Parlimen disetiap negeri dalam pilihanraya umum ke-13 akan datang.

Ketuanya, Siti Zailah Mohd Yusof berkata demikian ketika ditemui media selepas program Pantau Muslimat peringkat negeri Terengganu di Markaz Tarbiah PAS di Kuala Ibai, dekat sini pada Khamis 29 September.

29 September 2011

'Mat Rempit' ; Ahmad Said sudah habis modal, gagal selesaikan keperluan orang muda

KUALA TERENGGANU - Cadangan terbaru Menteri Besar Terengganu, Dato' Seri Ahmad Said mahu menaja 'Mat Rempit' untuk menjad pelumba profesional dianggap sebagai 'orang kehabisan modal'.

Ketua Dewan Pemuda PAS Terengganu, Ustaz Mohd Nor Hamzah berkata, pelbagai cadangan dan program yang dilaksanakan sebelum ini, namun hasilnya 'meleset'

Menurutnya, berjuta-juta ringgit telah dibelanjakan oleh kerajaan negeri Terengganu, kononnya untuk 'sifarkan rempit' namun kegiatan merempit terus menjadi-jadi.

Ribut ; paling kuat sejak sepuluh tahun lalu


KUALA TERENGGANU
- Bencana ribut sekali lagi membadai bandaraya Kuala Terengganu kira-kira jam 9 malam Selasa 27 September.

Dilaporkan, kejadian yang berlaku selama 30 minit berserta guruh dan petir telah mengakibatkan pokok-pokok terbalik, berpuluh-puluh rumah, kedai dan sekurang-kurangnya 10 kenderaan rosak.

Dataran Syahbandar adalah yang paling teruk dilanda daripada 25 kawasan yang telah di rahmat ribut, kata Majlis Bandaraya Kuala Terengganu Penolong Pengarah Razali Mohd.

27 September 2011

Generasi media baru bakal tumbangkan Umno-BN

KUALA TERENGGANU - Timbalan Presiden PAS, Mohamad Sabu berkata Umno dan kerajaan Barisan Nasional (BN) bakal tumbang dalam pilihan raya akan datang dengan tangan-tangan generasi media baru, anak-anak muda 'facebook', 'twitter' dan 'blogger'.

Beliau berkata 80 peratus golongan tersebut telah menolak hujah Umno dan Barisan Nasional kerana mereka mendapat maklumat “fist hand” yang hanya dihujung jari mereka.

Golongan mahu PPSMI diteruskan gadai maruah bangsa

KUALA TERENGGANU - PAS akan terus memperjuangkan bahasa Melayu dan tidak menganggap bahawa pada bila-bila masa pun pengajian sains dan matematik itu boleh mencapai kejayaan hanya dengan pengajaran dalam bahasa Inggeris.

Golongan yang mahukan Pengajaran dan Pembelajaran Sains dan Matematik dalam Bahasa Inggeris (PPSMI) diteruskan disifatkan sebagai golongan yang menggadaikan maruah bangsa.

Pengerusi Lujnah Pendidikan PAS, Dato' Ustaz Abu Bakar Chik merasa hairan kenapa ada pihak yang bersungguh sangat hendak meneruskan PPSMI.

26 September 2011

Program TPM ke Dungun; Ketua Umno Bahagian Dungun 'cantas' pogram Ahli Parlimen

DUNGUN - Perbalahan yang terus berlaku di kalangan pemimpin Umno di negeri Terengganu menyebabkan pembangunan dan kemajuan tidak dapat dilaksanakan dengan baik.

Menurut Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Sura, Ustaz Wan Hassan Mohd Ramly dalam program yang dihadiri Timbalan Perdana Menteri (TPM) Tan Sri Muhyiddin Yassin pada 20 September lalu, Ahli Prlimen Dungun tidak hadir kerana berbalah dengan Ketua Umno Bahagian Dungun.

"Ketua (Umno) Bahagian Dungun dangan ahli parlimen Dungun tidak 'berlaga daun', itulah saudara tengok pelik gambar (program) di Dungun ini,

Jamuan Hari Raya PAS Marang; Lebih 6,000 hadir

Sekitar Program Hari Keluarga DUN Sura
Lebih 5,000 hadir Jamuan Hari Raya DUN Kemasik

oleh : Mohd Tishaah Hamzah

KEMAMAN - PAS DUN Kemasik telah mengadakan Jamuan Hari Raya Idul Fitri pada 23hb. September lepas bertempat di Pusat Khidmat Masyarakat PAS DUN Kemasik di Kerteh.

Sambutan masyarakat sekeliling amat memberangsangkan dan orang ramai mengambil kesempatan untuk beramah mesra dengan kepimpinan PAS DUN Kemasik sejak jam 11.00 tengahari lagi.

25 September 2011

Setelah 40 tahun KETENGAH masih bercakap soal kemiskinan!

DUNGUN - PAS mengorak langkah menubuhkan sebuah lagi NGO dibawah Lujnah Tanah dan Pembangunan Wilayah setelah ANAK berjaya mengetengahkan isu-isu berkaitan Felda dan generasi keduanya.

WARIS, sebuah NGO ditubuhkan, dengan hasrat memperjuangkan hak rakyat dalam wilayah Lembaga-lembaga Kemajuan yang ditubuhkan melalui akta Parlimen.

Sepatutnya 'orang Melayu' sokong Hudud

KUALA TERENGGANU - Mursyidul Am PAS, Tuan Guru Dato’ Nik Abdul Aziz Nik Mat berkata orang Melayu berugama Islam sepatutnya menyokong perlaksanaan hukum hudud.

Namun sebaliknya, apabila Hudud ditimbulkan, orang Melayu adalah antara orang yang menentangnya isu hudud.

Katanya, banyak pihak pula yang takut kepada penubuhan Negara Islam dan hukum hudud yang diperjuangkan oleh PAS.

Kerajaan Umno/ BN Terengganu 'membahayakan' nyawa rakyat

SETIU - Ke manakah perginya bajet mega 2011 sebanyak RM1.887 bilion yang dibentangkan oleh kerajaan Umno dan Barisan Nasional (BN) Terengganu?

Mengapakah jambatan menyemberangi Sungai Chalok yang menghubungkan Kampung Banggol dengan Kampung Che Mohid, di Permaisuri yang patah dan hampir runtuh kira-kira setahun yang lalu masih belum diperbaiki?

Persoalan tersebut dikemukakan kepada rakyat oleh Ahli Jawaankuasa Badan Perhubungan PAS Terengganu, Dr. Azman Ibrahim ketika beliau menyampaikan ceramah di Kampung Banggol Permaisuri dekat sini 23 September.

Mangsa Kebakaran Terima Sumbangan

  DUNGUN - Mangsa kebakaran yang berlaku di Jongok Batu pada dua minggu lepas menerima sumbangan PAS Dungun menerusi Lajnah Kebajikan dan Ke...