18 Januari 2014

Bantuan banjir: PAS Gesa Permudahkan, Pantau Penyelewengan

KEMAMAN – Agihan bantuan banjir yang dirasmikan pemberiannya oleh Perdana Menteri Dato’ Seri Najib Razak baru-baru ini bukan sahaja disifatkan sebagai merumitkan bahkan menambah beban mangsa bencana terbabit.

Yang DiPertua PAS Kemaman Ustaz Alias Abdul Hamid berkata PAS kesal kerana kaedah pengagihan barangan bantuan tersebut tidak sistematik dan boleh menjurus kepada penyelewengan.

“rata-rata penerima menyatakan tidak puas hati terhadap kaedah pengagihan tersebut, di mana mereka perlu menunggu untuk suatu jangka masa panjang,

“dan perlu melalui pelbagai ‘saringan birokrasi’ sebelum menerima bantuan tersebut, termasuk mendapatkan pengesahan JKKK,”ujarnya
 

17 Januari 2014

Mungkin Ahmad Said Akan Bawa Balik Seekor Beruang ‘Polar’?

KUALA TERENGGANU – Keputusan kerajaan Umno dan Barisan Nasional untuk menghantar Menteri Besar (MB) Terenggan Dato’ Seri Ahmad Said ke benua Antartika dipersoal oleh rakyat.

Presiden Gerakan Anak Terengganu Insaf (Ganti) Ahmad Amzad Hashim berkata, Ahmad Said bukan saintis yang mempunyai kepakaran dalam bidang berkenaan.

Beliau berpendapat, penglibatan ‘orang politik’ akan merencatkan kelancaran misi yang dianggap besar oleh kerajaan itu.

“Saya rasa kalau betul pun ekspedisi ini nak dibuat, hantar saja ahli-ahli sains dan mesti dibiayai oleh Kementerian yang berkenaan.

“Penghantaran watak-watak politik hanya akan menganggu kelancaran tugas saintifik berkenaan dan biasanya meningkatkan kos,”ujarnya.

16 Januari 2014

PAS Rai Anak Yatim Sempena Maulid ar-Rasul

tmp_kam2941(a)-anak yatim1-1602702548KUALA NERUS – PAS meraikan kira-kira 200 orang anak yatim sempena memperingati sambutan Maulidur Rasul 1435 hijrah kerana Islam yang dibawa oleh RasuluLlah SAW lebih 1400 tahun lalu amat menitik berat kebajikan terhadap anak-anak yatim.

Timbalan Ketua Dewan Ulamak PAS Terengganu, Ustaz Abu Bakar Abdullah berkata Islam melarang menyakiti anak-anak yatim termasuk memakan harta golongan tersebut.

“Agama kita (Islam) amat mengambil berat kepada golongan anak-anak yatim kerana Nabi Muhammad SAW juga merupakan anak yatim piatu. Kita tidak boleh menyakiti atau memukul mereka kecuali untuk tujuan pengajaran (mendidik).

Wartawan Harakah, Khairul Kemalangan

tmp_IMG-20140115-WA0053-1635576276KUALA TERENGGANU – Wartawan Harakah yang juga Setiausaha Kumpulan Aktivis Media Independen (KAMI) Khairul Azlam Mohamad telah mengalami kemalangan jalanraya di hadapan Taman Permint Makmur, Gong Badak dekat sini.

Menurut rakannya Ahmad Faizol Mohd Yusop kejadian tersebut berlaku kira-kira jam 9 malam ketika Khairul dalam perjalanan menghadiri mesyuarat KAMI di sebuah restoran di Kampung Tok Jembal.

Faizol ketika itu bersama Timbalan Pengerusi KAMI, Sazali Mohd Noor, singgah di sebuah farmasi untuk nembeli ubat.
 

15 Januari 2014

‘Nak Tengok Tak Dok Masalah, Nak Duk Depan ‘Hoh hah hoh ha’ Tak Munasabah!’

safinah jusohMARANG – Dewan Muslimat memandang serius cadangan pihak-pihak tertentu yang mahu menjadikan kaum perempuan sebagai kumpulan sorak kepada pasukan bola sepak T-Team Terengganu.

Ahli Jawatankuasa Kerja Dewan Muslimat PAS Pusat Cikgu Normala Sudirman menyifatkan ia sebagai satu tindakan mengeksploitasi dan mendedahkan kaum hawa kepada fitnah.

Beliau menggesa supaya ia dikaji dengan teliti, sebaik-baiknya agar imej dan maruah wanita terpelihara.

14 Januari 2014

Haji Ghazali Sulaiman SU Baharu Dungun

DUNGUN – PAS Kawasan Dungun telah memutuskan, melantik Haji Ghazali bin Sulaiman sebagai Setiausaha yang baharu, mengantikan Arrifin bin Muhammad yang mohon melepaskan Jawatan Setiausaha PAS Kawasan Dungun yang disandang sebelum ini.

“Saya selaku Yang Di Pertua PAS Kawasan Dungun, bersama Jawatankuasa Pas Dungun yang bermesyuarat pada 11 Januari 2014,

“dengan berat hati menerima Permohonan Arrifin Muhammad untuk melepaskan Jawatan Setiausaha Pas Kawasan Dungun seperti Notis yang dikemukakan kepada saya melalui sepucuk surat bertarikh 24 Disember 2013,”ujar YB Ustaz Wan Hassan Mohd Ramly.

13 Januari 2014

Ahmad Said Dinasihatkan Supaya Bertaubat

Hj Hanafiah1KEMAMAN – Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Chukai YB Haji Hanafiah Mat mengalu-alukan kedatangan Perdana Menteri Malaysia Dato’ Seri Najib Razak ke daerah Kemaman.

Beliau mengucapkan terima kasih bagi pihak rakyat DUN Chukai dan yakin pemberian bantuan kepada mangsa-mangsa banjir oleh Najib adalah hasil duit rakyat, bukannya wang Umno dan Barisan Nasional (BN).

“Bagi pihak saya dan seluruh rakyat kemaman, yang pertamamnya, mengucapkan terima kasih kerana Perdana Menteri bersedia menyampaikan bantuan,

Pasukan Sorak Bola Sepak Tidak Manis Dan Melanggar Susila Agama

faizul1KUALA TERENGGANU – Seseorang wanita Melayu yang Bergama Islam, walau pun dalam keadaan menutup aurat, tidak sayugia bersorak-sorak dan ‘terpekik terlolong’ di tepi padang bagi meraikan satu pasukan bola sepak.

Apatah lagi ianya adalah bertujuan untuk didengari oleh kaum lelaki yang ‘kononnya’ untuk member semangat pasukan Kelab Bola Sepak Kuala Terengganu atau T-Team.

Ketua Dewan Pemuda PAS Kuala Terengganu Wan Faizul Wan Abas berkata, beliau terpanggil untuk memberi teguran agar adab sopan dan kehidupan beragama rakyat Terengganu tidak dicemari.
 

12 Januari 2014

Ahli Qaryah Masjid Kulim Bantu Mangsa Banjir Rantau Abang

alias terima sumbangan1DUNGUN – Ahli Jawatankuasa (AJK) Masjid Kulim Kedah turun padang menyampaikan bantuan mangsa banjir di DUN Rantau Abang.

Wakil rombongan seramai enam orang dari daerah Kulim itu Cikgu Hj Wan Mamat berkata, masjid telah membuat kutipan sejak sebulan yang lepas bagi disalurkan kepada mangsa banjir di Dungun.

Beliau yang juga rakan baik YB ADUN Rantau Abang, YB Haji Alias Harun berkata, selain daripada wang ringgit, pakaian terpakai juga mereka kumpulkan bagi membantu mereka yang memerlukan.

Guru PASTI As-Salam Dinobatkan Dua Anugerah

MARANG- Guru PASTI As-Salam, Padang Midin, Cikgu Nora Abdul Jalil, 55 telah berjaya mengharumkan PASTI Terengganu apabila dinobatkan sebagai...