21 Februari 2015

Islam Larang Umatnya Ikut Pemimpin ‘Membabi Buta’


33P3286853MARANG – Islam mengajar umatnya tidak mengikut seseorang pemimpin ‘membabi buta’ tetapi mengikut pemimpin berasaskan kepada ilmu dan hujah yang bersandarkan al-Quran dan as-Sunnah.
Ketua Penerangan PAS Terengganu Ustaz Mohd Nor Hamzah berkata al-Quran menyuruh kita melihat dan berfikir dengan hujah dan dalil yang bersumberkan wahyu Allah SWT.

20 Februari 2015

Ziarah Kaum Tionghua Bukan Kerana Politik


IMG-20150218-WA0067KUALA TERENGGANU – Dewan Muslimat PAS negeri Terengganu menolak tanggapan sesetengah pihak yang mendakwa, PAS menyantuni masyarakat Tionghua adalah kerana undi mereka.
Sebaliknya, Pengerusi Lujnah Perpaduan Nasional (LPN) Muslimat Terengganu Puan Khairiah Mokti berkata, bantuan dan sumbangan yang diberikan adalah atas dasar kemanusiaan, membantu masyarakat yang kurang berkemmampuan.
“Kita santuni dan jaga kebajikan masyarakat Tionghua bukan kerana undi mereka, malah yang penting adalah atas dasar kemanusiaan.

18 Februari 2015

Kerajaan Digesa Laksana Mekanisma Kawal Harga Barang

IMG-20150217-WA0056
KUALA TERENGGANU – Apabila harga minyak naik, para peniaga secara ‘otomatik, menaikkan harga barang-barang dan perkhidmatan, menyebabkan rakyat terpaksa menanggung kos hidup yang tinggi.
Sebaliknya, Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Wakaf Mempelam, Haji Mohd Abdul Wahid Endut berkata, apabila harga minyak turun, harga barang-barang dan perkhidmatan masih tinggi dan tidak turun.

17 Februari 2015

Tiada Langkah ‘Pro-aktif’ Atasi Banjir


SAM_2175KEMAMAN – Kerajaan Umno dan Barisan nasional (BN) Terengganu disifatkan “pekak” kerana masih tidak mempedulikan teguran pembangkang bagi mengatasi masalah rakyat di negeri ini.
Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Chukai, Hanafiah Mat melahirkan rasa kebimbangan itu jika banjir besar boleh berulang kembali di daerah Kemaman pada musim tengkujuh tahun ini.

16 Februari 2015

‘Pemergian’ Tok Guru Nik Aziz Zahir Landskap Baharu Politik


http://buletinonline.net/images/stories/aberita22/Ustaz%20Wan%20Azhar.jpgBESUT – Terpenjaranya Ketua Pembangkang, Datuk Seri Anwar Ibrahim dan ‘pemergian’ Mursyidul Am Pas, Allahyarham Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat bakal membawa landskap baharu kepada sejarah politik negara pada PRU14.
Timbalan Pengerusi Lajnah Perpaduan Nasional PAS Terengganu, Wan Azhar Wan Ahmad berkata, hukuman penjara terhadap Anwar dijangka mencetus faktor kebangkitan, manakala Nik Aziz pula dilihat sebagai ikon yang sukar dicari ganti.

15 Februari 2015

MBKT Digesa Kaji Perlaksanaan Kenaikan Harga Lesen Peniaga

IMG-20150212-WA0030 (2)
KUALA TERENGGANU – Ahli Parlimen Kuala Terengganu bersama beberapa NGO telah menyerahkan memorandum bantahan kenaikan bayaran lesen perniagaan bagi peniaga kecil sekitar Kuala Terengganu di pejabat Majlis Bandaraya Kuala Terengganu (MBKT).


Guru PASTI As-Salam Dinobatkan Dua Anugerah

MARANG- Guru PASTI As-Salam, Padang Midin, Cikgu Nora Abdul Jalil, 55 telah berjaya mengharumkan PASTI Terengganu apabila dinobatkan sebagai...