19 November 2011

Terlalu 'Bodoh' Untuk Seorang Exco Kerajaan Terengganu!

KUALA TERENGGANU - Jawapan yang diberikan berkaitan isu sawah padi Kampung Jelapang oleh YB Ashaari Idris selaku Exco Pertanian dan Industri Asas Tani negeri Terengganu dianggap 'terlalu bodoh'.

Setiausaha Majlis Tindakan DUN Langkap Abdul  Raof b Mohamed berkata, jawapan yang diberikan oleh Ashaari tidak masuk akal sama sekali.

"Jawapan YB Ashaari mengatakan bahawa beliau tidak jumpa nama-nama pemilik tanah sawah padi kampung Jelapang adalah tidak masuk akal dan terlalu bodoh bagi seorang Exco kerajaan,

Felda mengaku kalah?

DUNGUN - Saman yang dibuat para peneroka dari Felda Kerteh 1 dan 2, jelas memberikan kesan kepada Felda yang bertindak 'seolah-olah mengaku kalah' apabila memanggil semua peneroka terbabit.

Tujuh puluh tujuh peneroka yang telah memfailkan saman terhadap Felda di mahkamah Tinggi 13 Oktober lalu telah ditawarkan oleh pihak Felda untuk dibayar sebanyak RM17,000 setiap seorang dengan bersyarat.

18 November 2011

Pemuda PAS kesal Umno guna polis untuk memburuk-burukkan pemimpin

KUALA TERENGGANU - Dewan Pemuda PAS Negeri Terengganu (DPPNT) kesal dengan tindakan Umno mempergunakan program-program anjuran kerajaan untuk memburuk-burukkan pemimpin PAS.

Bahkan, lebih teruk lagi, kata Ketua Pemuda PAS Terengganu, Ustaz Mohd Nor Hamzah, apabila anggota polis menjadi 'kuda tunggangan' dan 'alat perkakas' Umno bagi melaksanakan kerja 'jahat' itu.

17 November 2011

Guru Besar terlampau!

- Cikgu Halim dicabar membuktikan segala tuduhannya
SETIU - Cikgu Abd Halim bin Mohamad (gambar), Guru Besar Sekolah Kebangsaan Langkap dekat sini, dianggap sebagai guru besar 'terlampau' apabila menuturkan kata-kata 'hodoh' dan membuat tuduhan melulu dihadapan khalayak ramai.

Naib Yang DiPertua PAS Kawasan Setiu, Dr. Azman Ibrahim mencabar cikgu Abd Halim supaya mengemukakan bukti atas tuduhan yang dilemparkannya terhadap para guru dan ustaz.

16 November 2011

Balak Pilihanraya; Tauke emas dan jutawan dapat 'anugerah'.

 KUALA TERENGGANU - Kerajaan Umno dan Barisan Nasional (BN) Terengganu terus 'mengikis' harta rakyat negeri ini dan kini sedang dikesan mengagih-agihkan sebanyak tujuh puluh dua kawasan balak di seluruh negeri.

Agihan yang berupa 'anugerah' itu dibahagi-bahagikan dikalangan 'kerabat dan kroni' parti Umno, kononnya bertujuan mengongkosi biaya pilihnaraya umum ke-13.

Jenayah kanak-kanak tertinggi; ada sesuatau tak kena

- Tidak mungkin kanak-kanak cerdik, khatan al-Quran jadi penjenayah
KUALA TERENGGANU
- Sebuah akhbar arus perdana pada Isnin, 14 November mendedahkan satu lagi fenomena sosial yang memalukan rakyat dan negeri Terengganu.

Menurut Pengarah Jabatan Penerangan PAS Terengganu, Ustaz Wan Sukairi Wan Abdullah, dalam kenyataanya kepada akhbar tersebut, Pengarah Bahagian Kanak-kanak Jabatan Kebajikan Masyarakat (JKM), Arfan Sulaiman menyatakan, Terengganu adalah negeri tertinggi di Semenanjung mengalami peningkatan jenayah dikalangan kanak-kanak.

15 November 2011

Umno Berselindung Atas Nama Mempertahankan Melayu dan Islam

Mutakhir ini banyak penulisan meluahkan kebimbangan terhadap kekuasaan orang Melayu Islam – seolah-olah melihat dengan jatuhnya kerajaan Umno Barisan Nasional (BN), maka kekuasaan orang Melayu juga akan turut hilang.

Kewujudan Pakatan Rakyat (PR) dilihat akan melemahkan kekuasaan orang Melayu dan juga akan menghakiskan kekuatan Islam di negara ini.

Pandangan begini bukan baru, malah semakin lumrah dalam pemikiran sebahagian besar penulisan dan cetusan idea di kalangan pemikir Melayu Islam.

Seruan BERSIH 3.0 semakin bersemarak!

Dewan Pemuda PAS Malaysia (DPP Malaysia) mendesak Perdana Menteri, Dato’ Seri Mohd Najib Tun Razak menyatakan pendirian rasmi sama ada beliau mahu membubarkan parlimen tanpa menunggu Jawatankuasa Khas Parlimen (PSC) mengenai penambahbaikan pilihanraya selesai menjalankan tugasnya atau benar-benar bergantung kepada hasil resolusi PSC untuk memastikan perjalanan pilihanraya di Malaysia berlangsung dalam keadaan bersih dan adil.

Bagi DPP Malaysia, pendirian rasmi ini penting supaya rakyat boleh mengukur nilai keikhlasan dan kesungguhan beliau dalam memastikan perjalanan pilihanraya di Malaysia benar-benar adil. Jika beliau sentiasa dalam keadaan sindrom penafian atau ‘denial syndrome’ seperti sekarang ini, atau hanya mendiamkan diri, rakyat menganggap pentadbiran beliau sangat lemah, malah jauh lebih teruk daripada pentadbiran Perdana Menteri sebelum ini.

14 November 2011

Tanaman Padi Kampung Jelapang - petani terus dizalimi…..

Sejarah Awal

Kg Jelapang  di terokai oleh penduduk awal sekitar tahun 1959 untuk keperluan tempat tinggal. Sejarah telah melihat dengan kegigihan yang amat tinggi, mereka meneroka hutan demi sebuah penghidupan dan kesinambungan jenerasi akan datang.

Pembukaan Tanah Sawah

Kawasan paya gambut yang terdapat di sekililing perkampungan telah dibuka berdasarkan keupayaan masing-masing dengan galakan dari pimpinan tempatan. Pembersihan kawasan yang bertanah gambut dari Siri Sebrang dan Siri Gondang ini hanya menggunakan tangan tanpa penggunaan jentera, keringat yang mengalir adalah nilai yang sangat besar berbanding wang ringgit.

Jangan rampas tanah petani

SETIU - Kerajaan Umno dan Barisan Nasional (BN) Terengganu diminta melibatkan para petani dengan projek-projek yang dilaksanakan bagi menjamin kehidupan mereka pada masa depan

Pengerusi Lujnah Pertanian PAS Terengganu Hji Muhyiddn Abdyul Rashid menggesa kerajaan memberikan hak milik kekal keatas tanah-tanah sawah padi yang telah diusahakan oleh para petani dan bukannya merampas tanah-tanah tersebut.

13 November 2011

Timbalan Pengerusi DHPP Ngeri Terengganu meninggal dunia

KUALA TERENGGANU - Timbalan Pengerusi Dewan Himpunan Penyokong PAS (DHPP) Negeri Terengganu, Cikgu Tan Eng Hoe, 68, telah meninggal dunia di hospital Nirvana Kuala Lumpur, pagi tadi.

Beliau meninggal akibat sakit jantung dan sedang dalam rawatan lanjutan di hospital tersebut selepas mengadakan pemeriksaan di pusat perubatan Universiti Malaya baru-baru ini.

Mendiang adalah seorang penyokong PAS sejak tahun 1999 lagi dan pernah dilantik menjadi Ahli Majlis Daerah Dungun sewaktu PAS memerintah Terengganu antara 1999 hingga 2004.

Dizalimi kerajaan Umno/BN - Pesawah 'demo' tuntut hak

SETIU - Seramai 50 orang pesawah padi dari Kampung Jelapang dan Kampung Bukit Layat di sini berhimpun secara aman menyatakan bantahan atas tindakan zalim kerajaan Umno dan Barisan Nasional (BN) Terengganu

Mereka yang telah mengusahakan tanah padi secara 'umarah' sejak 40 tahun lalu, menentang rancangan kerajaan untuk menjadikan kawasan sawah mereka sebagai 'mini estate'.

Guru PASTI As-Salam Dinobatkan Dua Anugerah

MARANG- Guru PASTI As-Salam, Padang Midin, Cikgu Nora Abdul Jalil, 55 telah berjaya mengharumkan PASTI Terengganu apabila dinobatkan sebagai...