09 Oktober 2021

Yusuf Abdul Hadi Kekal Terajui Pemuda Marang


 MARANG - Menang tanpa bertanding dalam Mesyuarat Agung Tahunan, Yusuf Abdul Hadi kekal menerajui kepimpinan Dewan Pemuda PAS Kawasan Marang (DPPKM) bagi sesi 2021-2023.

Asal Liberalisme


Akhir-akhir ini muncul pula ajaran baru yang meletakkan jenama Islam bersamanya iaitu Islam Liberal.

'Youtuber' Sebagai Pendakwah


Oleh: Nooreni Abu Bakar 

DUNGUN -  Kehadiran 'Youtubers' yang mengetengahkan kandungan video (content) berunsur nasihat sebagai platform santai, sekaligus meletakkan mereka sebagai pendakwah, seharusnya dipuji. 

Keputusan Mahkamah Israel Percik Api Kemarahan

 


Keputusan mahkamah Israel pada hari Rabu yang menganggap bahawa sembahyang senyap Yahudi di dalam kawasan Masjid Al-Aqsa bukan "tindakan jenayah" telah memicu ketakutan di kalangan rakyat Palestin. 

07 Oktober 2021

Kenyataan Nik Dir Bakar Semangat Pertahan Kerajaan


MARANG - Dakwaan tidak berasas Ketua Penerangan UMNO Terengganu terhadap PAS demi menolak Muafakat Nasional (MN) di negeri ini, ternyata membakar semangat anak muda untuk mempertahankan kerajaan sedia ada.

Islam Dan Penganutnya Terus Dizalimi


Al-Quran mendedahkan bahawa kedatangan Nabi Muhammad SAW dan ajaran Islam telah disebutkan dalam kitab-kitab suci agama terdahulu. Ia disebut berulang kali dalam al-Quran, antaranya firman Allah SWT:

PAS Lahirkan Muslimat Tani Serba Boleh


Oleh : Noreni Abu Bakar

KUALA TERENGGANU - Menerusi program Lajnah Asas Tani dan Alam Sekitar (LATAS), Muslimat PAS lahirkan kelompok petani yang serba boleh. 

216,000 Kes Penderaan Seks Kanak-kanak di Gereja Katolik Perancis


Dalam satu pendedahan yang mengejutkan, sebuah suruhanjaya bebas menyatakan bahawa terdapat 216,000 kes penderaan seks kanak-kanak di Gereja Katolik Perancis antara tahun 1950 dan 2020.

PRN Melaka; PAS Sedia

 


KUALA TERENGGANU - PAS bersedia untuk menghadapi sebarang kemungkinan, termasuklah mendepani pilihan raya negeri (PRN) sekiranya dilaksanakan.

05 Oktober 2021

Politik Itu Juga Ujian Allah


Firman Allah SWT:

﴿أَفَحَسِبْتُمْ أَنَّمَا خَلَقْنَاكُمْ عَبَثًا وَأَنَّكُمْ إِلَيْنَا لَا تُرْجَعُونَ١١٥﴾ 

“Maka, adakah patut kalian menyangka bahawa Kami hanya menciptakan kalian secara main-main (sahaja)? Dan kalian (pula menyangka) bahawa kalian tidak akan dikembalikan kepada Kami?” (Surah al-Mu’minun: 115)

Pasaraya Wakaf Akan Siap Tahun Depan

 


Oleh : Nooreni Abu Bakar/ Foto: Media Dungun 

DUNGUN - Pasaraya Wakaf Ummah yang dibangunkan oleh Parti Islam Se-Malaysia (PAS) akan membantu memacu ekonomi rakyat, dijangka siap tahun depan.

Majlis Syura Ulama: Entiti Semak Dan Imbang PAS Yang Efektif


 Oleh: Dr Riduan Mohamad Nor

PAS dalam tujuh dasawarsa telah bergulat dengan lapangan dakwah tarbiah dan siasah, merentas gelora  tekanan politik regim sehinggalah menikmati kejayaan menjadi sebahagian kerajaan Persekutuan dan berkuasa di tiga buah negeri.

Bergelar Pelajar Bukan Penghalang Sertai Jabatan Amal


 KEMAMAN - Walau masih ‘duduk di bangku sekolah’ tidak menjadi penghalang kepada Muhammad Abdul Mukmin Zamri menyertai Jabatan Amal Malaysia yang diminatinya dengan penuh perasaan bangga.

03 Oktober 2021

'Lambat' Laun AS Mesti Iktiraf Taliban


 Perdana Menteri Pakistan Imran Khan mengatakan pemerintah Amerika Syarikat "cepat atau lambat" harus mengakui dan mengkitiraf Taliban, yang sekarang memerintah Afghanistan.

75 Peserta, 18 Pasukan Sertai Kejohanan Basikal MTB 'KENJOH XCC'


 Oleh : Afiq Fahmi

DUNGUN - 75 Peserta dan 18 Pasukan sertai Kejohanan Berbasikal MTB 'KENJOH XCC' dianjurkan bersama oleh Geng Basikal Dungun (GBD) dan Komuniti Pemuda Bukit Chatak Dua serta kerjasama DACS  Kawasan Dungun dan Persatuan Lumba Basikal Terengganu.

Sedekad Ameerah: Pemberdayaan Generasi Muslimah Muda

 
Oleh: Dr Riduan Mohamad Nor

Perjuangan Islam semenjak di zaman ar Rasul SAW menyaksikan peranan muslimah muda yang berdada dengan musuh Islam serta turut mengobar panji perjuangan. Asma Binti Abu Bakar, Aisyah isteri Rasulullah,

Guru PASTI As-Salam Dinobatkan Dua Anugerah

MARANG- Guru PASTI As-Salam, Padang Midin, Cikgu Nora Abdul Jalil, 55 telah berjaya mengharumkan PASTI Terengganu apabila dinobatkan sebagai...