25 Mac 2009

Ceramah Di Sungai Tinggi Cemas Hampir DiHujani Air Asid


Bukit Gantang – Majlis Memperkenalkan Calon PRK Bukit Gantang di Sungai Tinggi dalam DUN Terong dekat sini, cemas dihujani asid dari meriam air (water canon) polis simpanan persekutuan (FRU).

Bagaimana pun, YAB Dato’ Seri Nizar Jamaludin sempat menyampaikan ucapannya di Markaz MTD Sungai Tinggi, sebelum suasana bertukar menjadi cemas.

Sekitar jam 10 malam, Timbalan Ketua Polis Daerah Taiping pada awalnya hanya meminta pihak penganjur supaya memastikan semua hadirin dan pembesar suara dibawa masuk kedalam bangunan.
Timbalan Yang DiPertua PAS Bukit Gantang, Ustaz Zulkifli Ahmad berkata pihaknya telah berunding dengan Encik Syed (Timbalan OCPD).

“Perundingan pada mulanya mencapai kata sepakat, apabila Encik Syed bersetuju membenarkan ceramah,

“beliau meminta hadirin yang berada diluar markaz masuk dan pembesar suara jangan diletakkan diluar bangunan,”kata Ustaz Zulkifli yang ditemui Buletinonline.

Namun, sekitar jam 10.30 malam, katanya, setelah pembesar suara dibawa masuk dan sebahagian hadirin berada didalam markaz, pihak FRU tiba-tiba meminta majlis dihentikan.

Ahli Dewan Undangan Kawasan Canning dari DAP yang baru menamatkan ucapannya tekah keluar untuk berunding dengan ketua pasukan FRU.

Ketika itu, pihak FRU tidak mahu lagi mendengar rayuan dan meminta ceramah dihentikan serta merta.

Selang beberapa ketika, setelah majlis berhenti, dengan nada keras, ketua FRU memberi amaran meminta semua hadirin bersurai.

“Semua diminta bersurai dalam masa lima minit, sekiranya tidak, kami akan menyuraikan dengan kekerasan,”ulang ketua FRU sambil berdiri memegang miktrofon diatas atap kenderaan.

Orang ramai yang berada dalam Markaz mula keluar perlahan-lahan, dan yang tinggal hanyalah terdiri dari kalangan wanita dan kanak-kanak sahaja.

Penjelasan YB Canning tentang perkara tesebut ditolak oleh pihak FRU dan amaran lebih keras dikeluarkan, memaksa orang ramai, termasuk wanita dan kanak-kanak bersurai, meninggalkan kawasan Markaz sepenuhnya.

Pada masa yang sama dua dua kelompok anggota FRU telah berbaris membentuk enam barisan yang berjumlah lebih hampir seratus orang, bersaip sedia mengambil tindakan.

Dengan perisai dibelelah tangan, anggota FRU mengetuk-ngetuk cota, mengeluarkan bunyi yang menakutkan orang ramai.

Ketika itu trak meriam air sudah bergerak setentang dengan hadapan Markaz dan muncung ‘meriam air’ sudah dilaraskan, menuju sasaran tepat ke kawasan markaz.

Air asid yang berwarna kuning, pedih dan akan ‘mencekik tekak’ sesiapa saja yang bakal menghidunya, sudah sedia dimuntahkan.

Dalam keadaan cemas dan kelam kabut, lebih seratus hadirin wanita bergegas keluar meninggalkan dewan Markaz.

Seorang hadirin wanita yang ditemui selepas itu berkata, beliau datang untuk mendengar ceramah, namun keadaan sebaliknya berlaku.

“Saya datang hendak mendengar ceramah Nizar (Dato’ Seri ) dan Anwar (Dato’ Seri), tiba-tiba dipaksa bersurai,

“saya rasa amat sakit hati,”kata Sunarti Bt Saat, 26, yang datang sejauh 5km dari Kampung Sungai Che Rahmat.

Sambil mendukung anaknya berusia setahun beliau mendakwa tindakan polis menyuraikan ceramah tersebut adalah satu tindakan yang keterlaluan.

Manakala ibu Sunarti, Fatimah Bt Jaafar, 45, turut melahirkan rasa tidak puas hati terhadap tindakan polis yang tidak mahu bertolak ansur.

“Ia satu tindakan yang tidak adil, saya amat tidak berpuas hati,”katanya yang datang bersama keluarga seramai lima orang.

Ustaz Zulkifli memaklumkan Dato’ Seri Anwar yang dijangka turut menyampaikan uacapan, tidak dapat hadir kerana disekat ditengah jalan.

Kira-kira lebih 2,000 hadir ke majlis yang julung-julung kalinya diadakan di UPU Sungai Tinggi, setelah Nizar di isytiharkan sebagai calon PAS, semalam.

24 Mac 2009

Nizar Calon Pakatan Rakyat P.059 Parlimen Bukit Gantang


Bukit Gantang – Menteri Besar Pakatan Rakyat, Dato’ Seri Nizar Jamaludin diisytiharkan sebagai calon PAS yang akan mewakili Pakatan Rakyat bertanding dalam pilihanraya kecil Bukit Gantang.

Presiden PAS Dato’ Seri Tuan Guru Abdul Hadi Awang telah mengisytiharkan Nizar sebagai calon dalam majlis yang dihadiri puluhan ribu penyokong Pakatan Rakyat di Padang Taman Kota Jaya disini semalam.

Sebelum perisytiharan tersebut, Dato’ Seri Hadi berkata UMNO dan Barisan adalah parti yang telah dilanda penyakit rasuah.

Katanya perkara tersebut telah didedahkan sendiri oleh pemimpim-pemimpinnya, bukan oleh pihak lain.

Oleh itu katanya, pilihanraya kecil Parlimen Bukit Gantang adalah penting bagi membuktikan rakyat menolak pemimpin yang mengamalkan rasuah dengan menolak UMNO/BN dan memilih.

Nizar dalam ucapannya mengucapkan terima kasih kepada pimpinan PAS dan Pakatan Rakyat yang telah memberikan kepercayaan kepadanya bertanding dalam pilihanraya kecil parlimen Bukit Gantang.

Beliau berjanji akan meneruskan usaha-usaha yang telah dilakukan oleh Allahyarham Haji Roslan Shaharum sekiranya diberi mandat oleh rakyat.

Namun begitu, suasana tenang dan aman Majlis Perisytiharan Calon semalam menjadi tegang apabila pihak polis simpanan persekutuan (FRU) mengepung dan menghampiri pentas serta cuba menghentikan majlis tersebut.

Walaupun polis telah mengeluarkan permit bagi Majlis itu diadakan sehingga jam 12 tengahmalam, namun pegawai polis menjadi jurucakap tersebut mengatakan “tidak dibenarkan ceramah politik, hanya dibenarkan isytihar calon”.

Walaupun begitu, Dato’ Seri Tuan Guru Presiden terus berceramah tanpa menghiraukan kehadiran pihak polis sehingga perisytiharan selesai dengan bacaan doa pada jam 11 malam.

Turut berucap adalah wakil-wakil parti komponen Pakatan Rakyat.

DAP diwakili oleh Timbalan Setiausaha Pusat, Dato’ Ngeh merangkap Pengerusi DAP Perak manakala PKR diwakili olh Timbalan Presiden Azmin Ali.

Turut hadir adalah semua pimpinan PAS Pusat dan pimpinan PAS Negeri (Gambar dari kiri, Dato Kamarudin Jaafar, Dato' Mahfudz Omar, Dato' Mustafa Ali dan Hj Asmuni Awi)





DAP Mahu Rakyat Perak Tolak UMNO/BN Habis-habisan

Bukit Gantang – Partai Tindakan Demokratik (DAP) mahu rakyat Perak khususnya pengundi Bukit Gantang menolak UMNO/BN Habis-habisan.

Pengerusi DAP Perak, Dato’ Ngeh Koo Ham nerkata demikian dalam ucapannya di Majlis Perisytiharan Calon PAS bagi pilihanraya Kecil Bukit Gantang, di Padang Taman Kota Jaya, dekat sini semalam.

Beliau turut memberikan perakuan menyokong penuh calon PAS, walaupun belum mengetahui siapakah calon yang akan diumumkan.

“Malam ini saya bagi pihak DAP, ingin menyatakan sokongan sepenuhnya, sokongan padu kami,

“kepada sesiapa pun yang calon akan diumumkan oleh PAS untuk bertanding di kawasan parlimen Bukit Gantang ini,”katanya.

Beliau yang juga Exco kanan kerajaan Pakatan Rakyat Perak berkata pilihanraya kecil parlimen Bukit Gantang adalah penting sebagai satu ‘justifikasi’ kepada tindakan UMNO/BN merampas kuasa negeri Perak.

“Pemilihan ahli parlimen bukit gantang kali ini adalah amat penting, kerana inilah satu-satunya peluang kepada rakyat,

“menunjukkan kepada BN samada cara merampas kuasa di negeri Perak boleh diterima oleh rakyat atau tidak,

“kita perlu mengundi calon PAS kali ini, sekiranya tidak, undi kita akan memberitahu BN mereka boleh merampas kuasa dengan sesuka hati”ujar beliau

Katanya, sekiranya semua rakyat tidak menerima apa yang telah dilakukan oleh UMNO/BN, rakyat wajib mengundi PAS.

“Kalau mereka (UMNO/BN) tidak menghormati sistem demokrasi dan kita masih menghormati mereka, ia akan membawa malapetaka, negara kita akan menjadi sebuah negara polis atau tentera,”

“rakyat tidak akan bebas dan idak ada masa depan kerana pemimpin yang autokrasi tidak memperjuangkan hak rakyat tetapi memperjuangkan diri mereka sendiri,”tegasnya




PKR Akan Tetap Mencetak Suara Keadilan


Bukit Gantang - Tindakan menggantung permit mencetak Harakah dan Suara Keadilan adalah tindakan yang tidak bertanggungjawab dan melumpuhkan demokrasi dalam negara ini.

Timbalan Presiden PKR, Azmin Ali berkata ianya satu petanda yang buruk kepada bakal Perdana Menteri Dato’ Seri Najib Razak diambil peralihan kuasa yang akan berlaku tidak lama lagi.

“Ia satu petanda yang tidak baik untuk Najib, walaupun belum menjadi Perdana Menteri, tetapi sudah mula menunjukkan sikap rakus, menyempitkan ruang demokrasi dinegara ini,”kata beliau kepada pihak media sebelum Majlis Perisytiharan Calon PAS bagi Pilihanraya KecilBukit Gantang, semalam.

Beliau berkata tindakan kerajaan UMNO dan Barisan Nasional itu adalah tindakan menghalang kebebasan media dan sekaligus menghalang suara rakyat.

Namun, katanya, pihaknya akan berhubung dan berbincang dengan Kementerian Hal Ehwal Dalam Negeri berkenaan perkara tersebut.

Beliau juga kesal dengan pihak keselamatan yang tidak membenarkan beliau berucap pada Majlis tersebut yang diadakan di Padang Taman Kota Jaya dekat sini.

Walaupun begitu, beliau tetap berucap dalam majlis itu dan berkata, sekiranya perbincangan ‘menarik balik’ penggantungan Suara Keadilan gagal, PKR akan tetap mencetak akhbar tabloid yang menjadi lidah rasmi parti itu.

Beliau yang mewakili Ketua Umum PKR Dato’ Seri Anwar Ibrahim berkata PKRakan memberikan sokongan yang kuat dan pasu kepada siapa pun calon PAS yang mewakili Pakatan Rakyat dalam PRK Bukit Gantang.

“Saya tampil mewakili Parti Keadilan Rakyat, siapa juga calon yang akan diumumkan sebentar nanti, Keadilan akan memberikan sokongan yang kuat dan padu,

“ini semangat dan prinsip yang kita pertahankan dalam pemuafakatan Pakatan Rakyat,”katanya.

Katanya calon yang akan diumumkan bukan sahaja mewakili PAS tetapi akan mewakili seluruh pengundi Melayu, Cina dan India dalam parlimen Bukit Gantang.

Beliau juga mahu seluruh pengundi parlimen Bukit Gantang menjadikan pilihanray kecil kali ini untuk memberi isyarat dan amaran kepada kerajaan UMNO dan BN sesungguhnya masa depan negeri Perak bermula di Bukit Gantang dan ditentukan oleh rakyat negeri perak sendiri.

“Masa depan negeri Perak bukan ditentukan oleh Pemuda UMNO, masa depan negeri Perak bukan ditentukan oleh taukeh-taukeh syarikat-syarikat besar,

“tetapi masa depan negeri Perak bermula di Bukit Gantang, ditentukan oleh
rakyat negeri Perak sendiri.”tegasnya.

22 Mac 2009

“Kekalkan Kemenangan Untuk Rakyat”


Bukit Gantang – Jentera piliharaya PAS yang menerajui Pakatan Rakyat dalam pilihanraya kecil parlimen Bukit Gantang akan menggunakan pendekatan 3 M bagi mengekalkan kemenangan rakyat.

“Tema kepada kempen pilihanraya pada pilihanraya kali ini adalah ‘Kekalkan Kemenangan Untuk Rakyat’,

“Bagi memastikan para pengundi akan memihak kepada kita (PAS dan Pakatan Rakyat) ialah dengan strategi 3M iaitu, ‘Menerang, Mendampingi dan seterusnya Menawan’ hati para pengundi,”kata Pengarah Operasi Pilihanraya Kecil Parlimen Bukit Gantang, Haji Asmuni Awi dalam sidang media yang di adakan di markaz Air Kuning hari ini.

Dalam sidnag yang dipancarkan secara langsung itu, beliau turut memaklumkan pihak media, Majlis Pemasyhuran Calon yang akan mewakili Pakatan Rakyat dari PAS adalah pada hari Isnin, di Padang Taman Kota Jaya, dekat sini.

Katanya Presiden PAS Dato’ Seri Tuan Guru Abdul Hadi Awang akan mengumumkan nama calon dalam majlis pada malam itu.

“Kami telah pun mendapat kebenaran daripada Majlis Perbandaran Taiping, bagi majlis tersebut yang akan diiisytiharkan sendiri oleh Dato’ Presiden (PAS),”tambah beliau yang juga Timbalan Pesuruhjaya PAS Perak.

Oleh itu katanya, kami mengucapkan terima kasih kepada Majlis Perbandaran Taiping yang memberikan kebenaran tersebut.

Turut hadir dalam sidang media tersebut adalah Timbalan Presiden Ustaz Nasharudin Mat Isa dan Ketua Pengarah Pilihanraya PAS Pusat, Dato’ Haji Mustafa Ali

Inspirasi Dua Suri Hati Mantan MB Terengganu

  Oleh : Azizah Mahmood  KUALA TERENGGANU - Menelusuri   pengalaman kehidupan  dua suri hati mantan Menteri Besar Terengganu cukup menginspi...