28 Julai 2012

Salah Laku Pekerja Berlaku Kerana ‘Meninggalkan’ Allah Di Luar Pejabat


KUALA TERENGGANU – Banyak berlaku salah laku dan pergaulan bebas di antara pekerja lelaki dan perempuan Islam di pejabat-pejabat adalah kerana mereka ‘meninggalkan’ Allah diluar tempat kerja mereka.

Menurut  pensyarah Universiti Malaysia Pahang, Prof. Madya Wan Maseri Wan Mohd, (Gambar kanan) kebanyakkan pekerja pejabat tidak menghayati Islam sebaik mereka mencetak kad perakam waktu (punch card) ketika masuk bekerja.

27 Julai 2012

‘Darul Runtuh’ Kerana Umno Runtuhkan Agama !!??


KUALA TERENGGANU – Gelaran negeri Terengganu ‘Darul Runtuh’ yang semakin menjadi 'buah mulut', asalnya sebagai panggilan (ggelor) dan gurauan tapi kini seolah-olah menjadi satu ‘badi’ yang terus membadai Terengganu Darul Iman.

Ketua Dewan Pemuda PAS Terengganu YB Ustaz Mohd Nor Hamzah sering mengungkapkan kata-kata ingatan kepada seluruh rakyat supaya membuat perubahan dalam pilihanraya akan datang.

25 Julai 2012

Lelong Tanah Tabung Amanah Warisan ; Bukti Umno-BN Terengganu Khianat


KEMAMAN – Kerajaan Umno dan Barian Nasional (BN) yang diberi mandat melindungi kepentingan rakyat, khususnya orang-orang Melayu, tidak mampu memikul malah gagal melaksanakan amanah tersebut.

Menurut seorang ahli perniagaan, Haji Zulkifli Mat Yakim, kerajaan Terengganu khususnya Menteri Besar Dato’ Seri Ahmad Said tidak ambil peduli hak rakyat sehingga tanah Lembaga Tabung Amanah Warisan Negeri Terengganu (LTAWNT) ‘terlelong’.

24 Julai 2012

‘Tinta Hijau Dari Kaki Bukit’ Belum Mati


BESUT -  Telah berlaku sedikit kekeliruan dan salah maklumat tentang berita kematian seorang blogger yang dikenali sebagai Tinta Hijau Dari Kaki Bukit (Tinta Hijau DKB) sebagaimana tersebar luas di ruang maya baru-baru ini.

Blogger terbabit yang berasal dari Kuala Besut dekat sini, ketika ditemui berkata, beliau measih sihat dan tidak pergi ke mana-mana.

23 Julai 2012

Tanah Lembaga Tabung Amanah Warisan DiLelong


KUALA TERENGGANU – Tanah milik Lembaga Tabung Amanah Warisan Negeri Terengganu (LTAWNT) seluas kira-kira 15 hektar terletak di Mukim Kerteh dekat sini telah di lelong ekoran kegagalan membayar pinjaman bank.

Tanah tersebut telah digadaikan kepada Eon Bank pada  17  Februari 1997 bagi membangunkan satu projek 432 lot perumahan bercampur yang dikenali sebagai Bandar Baru Kerteh Jaya.

22 Julai 2012

Faktor Pengundi Luar; PRU13 Mungkin Lepas Raya


KUALA TERENGGANU – Pesuruhjaya PAS Negeri Terengganu Haji Mohd Abdul Wahid Endut berkata, Pilihanraya Umum Ke-13 (PRU13) mungkin selepas sambutan hari raya Eidul Fitri sekitar bulan September, kerana faktor pengundi luar.

Katanya, Umno dan Barisan Nasional (BN) cuba mengurangkan sokongan pengundi Melayu Islam terhadap PAS dan Pakata Rakyat (PR) kerana kajian terbaru menunjukkan ada perubahan sokongan tersebut beralih kepada PR.

Wanita Berjiwa Kental Sentiasa Mendepani Cabaran

  Oleh : Aqilah Mohd Jafri / Gambar : Hajar Kamarudin  MARANG - Wanita berjiwa kental dengan semangat perjuangan dalam mendepani cabaran sej...