13 November 2020

KHIDMAT Dungun Siap Siaga Hadapi Banjir


Oleh : Nooreni Abu Bakar

DUNGUN - Khidmat Pengurusan Kecemasan dan Bencana Malaysia (KHIDMAT) Dungun sudah bersiap siaga menghadapi sebarang kemungkinan berlaku di musim tengkujuh yang bakal tiba nanti.

Sebak, Sedih Menyelubungi Ziarah Muslimat

 


Oleh: Nooreni Abu Bakar

KUALA TERENGGANU – Suasana sebak, pilu dan sedih menyelubungi ziarah Muslimat Parti Islam Se-Malaysia(PAS) di tiga lokasi berbeza, diuji Allah dengan musibah yang meruntun jiwa.

Fenomena Tok Guru Membadai Khurafat Dan SyirikOleh: Dr Riduan Mohamad Nor

Minggu lepas usai kuliah subuh di masjid Seberang Marang , Terenganu aku diajak bersarapan pagi dengan pemimpin masyarakat setempat , termasuk orang-orang lama Marang. Aroma nasi dagang yang lazat membuka selera pagi dengan kepulan asap wangi teh dan kopi yang menjulang kelangit. Aku memuji masyarakat Marang yang sangat mengimarahkan masjid dan majlis-majlis ilmu.

PAS Terengganu Gesa Batalkan ABPBH


Heboh dipersoalkan apabila kebenaran diberikan kepada penganjuran Anugerah Bintang Popular Berita Harian (ABPBH) yang dijadualkan berlangsung pada malam ini.

Vaksin Ada 'Microcip'?


 Terkadang nak tergelak juga dengar hujah geng antivaksin yang menuduh vaksin itu mengandungi mikrocip. Ada saje teori karut direka oleh mereka untuk memburukkan vaksin COVID-19 yang sedang dalam edaran Fasa ketiga kajian.

PAS Kesal Kenyataan Tidak Bertanggungjawab AP Bintulu

 


Oleh Ahmad Sabri Yusof

KUALA TERENGGANU - PAS kesal kenyataan tidak bertanggungjawab Ahli Parlimen Bintulu, Dato’ Seri Tiong King Sing terhadap Ketua Pengarah Kesihatan, Tan Sri Dr Noor Hisham Abdullah.

Budaya Hedonisme Musim CovidOleh: Dr Riduan Mohamad Nor

Tahun 2020, tahun pandemik yang  semakin  berlari meninggalkan kita yang masih termanggu dan culas memohon keampunan. 50 juta warga dunia telah disengat wabak ini dengan kematian hampir dua juta warga dunia dengan Amerika ditangga paling atas jumlah kematian. Allah SWT yang maha perkasa membuka ruang seluas mungkin untuk mengampunkan dosa-dosa  kita , para pendosa yang tak sedar dek untung.

12 November 2020

Wanita Sumber Kekuatan Keluarga


Oleh : Azizah Mahmood 

KUALA TERENGGANU : Wanita adalah sumber kekuatan kepada sesebuah keluarga dan ungkapan biasa yang kita dengar wanita hebat adalah wanita yang bersama ketua keluarga ( suami) saling membantu mengurus keluarga.

Mengerat Atau Mengerat Tali Silaturahim

 


Alhamdulillah, dua minggu lepas, Allah taala telah menemukan aku dengan seorang rakan lama, Indera Putera yang sangat lama tidak bersua muka. Hampir 32 tahun, bukanlah jangka masa yang sekejap. Melebihi tempoh sambutan jubli perak, 25 tahun. Selepas SRP, dia berpindah sekolah. Langsung senyap, tiada khabar.

Pemuda, Pemudi 'Tiang Negara'


 KUALA TERENGGANU - Jatuh bangunnya sesebuah negara itu, adalah terletak di tangan pemuda dan pemudi pada hari ini.

Perjanjian Damai Nagorno-Karabakh Membentuk Semula Geopolitik Serantau


Gencatan senjata Nagorno-Karabakh akan memberi kuasa kepada kedua-dua Moscow dan Ankara sebagai penentu baru di Caucasus Selatan.

10 November 2020

Hujan Lebat Monsun Bermula Esok


Beberapa negeri akan menghadapi hujan lebat dengan musim monsun timur laut dijangka bermula pada hari Rabu (11 Nov), kata Jabatan Meteorologi Malaysia (MetMalaysia).

150 Sukarelawan Khidmat Siap Hadap Banjir


 Oleh : Rohayati Ripin

KUALA TERENGGANU - Seramai 150 orang Sukarelawan Khidmat Malaysia (KHIDMAT) siap siaga untuk hadapi cabaran monsun dan musim tengkujuh pada tahun ini.

Media Kuasa Penentu

 


Oleh : Nooreni Abu Bakar

SETIU -  Sejarah dunia menyaksikan, media amat berkuasa di dalam menentukan jatuh dan bangunnya seseorang pemimpin di mata umum.

09 November 2020

Pemimpin Negara ASEAN Ucap Tahniah Kepada Joe Biden

 


Pemimpin negara-negara Asia Tenggara mengucapkan tahniah kepada Presiden baharu Amerika Syarikat (AS) Joe Biden atas kemenangannya dalam pilihan raya umum, minggu lalu.

Hadapi Isu Dengan ‘Pena Tajam’


Oleh : Fakru.C

SETIU – Pengamal media seperti anggota Kelab Aktivis Media Inspirasi (KAMI) berperanan penting dan bertanggungjawab menghadapi isu-isu dengan ‘pena tajam’ mereka.

Islamofobia: Takut Kerana Salah


Islamofobia adalah istilah kontroversi yang merujuk kepada prasangka buruk secara melulu dan diskriminasi melampau terhadap Islam dan penganutnya yang beriman dan beramal dengan ajaran Islam yang sebenar. Golongan yang mempunyai sikap Islamofobia merasakan terlalu benci terhadap Islam, sehingga membawa kepada perasaan takut dan tidak suka kepada orang Islam secara semberono. Kemudian umat Islam didiskriminasikan dan diasingkan daripada menyertai aktiviti kehidupan bermasyarakat. 

08 November 2020

MOSWAY Medium Dekati Masyarakat

 


Oleh : Halfian Ahmad

KEMAMAN- Menziarahi golongan yang miskin, Orang Kurang Upaya (OKU), sakit, warga emas, armalah dan anak yatim (MOSWAY) menjadi salah satu medium bagi membantu dan mendekati mereka di kawasan Kijal.

Kumpul 20 Orang Sukarelawan Setiap DUN

 


Oleh : Rohayati Ripin

KUALA TERENGGANU – PAS kawasan Besut mengumpul 20 orang sukarelawan banjir di setiap Dewan Undangan Negeri (DUN) bagi membantu pada musim banjir yang akan datang nanti.

Guru PASTI As-Salam Dinobatkan Dua Anugerah

MARANG- Guru PASTI As-Salam, Padang Midin, Cikgu Nora Abdul Jalil, 55 telah berjaya mengharumkan PASTI Terengganu apabila dinobatkan sebagai...