05 September 2020

PRU15: Rakan Pakatan Berbeza Dan Cara Kerja Berubah


Oleh : Nooreni Abu Bakar 

DUNGUN - Pilihan Raya Umum ke-15 yang akan diadakan nanti menyaksikan rakan pakatan Parti Islam Se-Malaysia(PAS) berbeza dan menuntut cara kerja juga berubah.

03 September 2020

Pembinaan Bangunan Baharu An-Nur Berjalan Lancar


BESUT - Pembinaan bangunan baharu setinggi tiga tingkat Kompleks Tahfiz An-Nur (Tahfiz), di kampung Belanga, dekat sini, berjalan dengan lancar.

Dua September 1998 Dalam Kenangan Pahit Manis.

Oleh : Dr Riduan Mohamad Nor.

Melewati jarum jam 12 malam dua September 2020, aku mula menyedari tiada sambutan atau pesta pora besar untuk memperingati tarikh keramat pemecatan DS Anwar Ibrahim. Lazimnya tarikh 2 September setiap tahun akan diperingati ,paling kurang kepada aktivis politik zaman reformasi 1998. 22 tahun  lalu tanggal 2 September adalah titik mula gelombang kesedaran politik di tanahair ini , juga kemuncak pertembungan Anwar dan Dr Mahathir.

01 September 2020

Semaikan Cinta Negara Pada Usia Awal

 


Oleh : Nooreni Abu Bakar

DUNGUN - Kanak-kanak hari ini adalah generasi yang akan memimpin negara di masa depan,  sewajarnya disemai perasaan menyintai tanah air pada usia seawal mungkin.

Hamas Gesa Israel Tamatkan Sekatan


Hamas menggesa keras, agar Israel menamatkan sekatan yang sekian lama telah menyeksa penduduk Gaza, secepat mungkin.

31 Ogos 2020

Mengimbau Sejarah Harakatul Ummah Dalam Perjuangan KemerdekaanOleh: Dr Riduan Mohamad Nor

Ulama dan agamawan Tanah Melayu yang berhimpun di Gunung Semanggol telah mengasaskan Hizbul Muslimin pada mac 1948, namun umur parti Islam sangat singkat dengan pengenalan Ordinan Darurat pada Jun 1948. Ruang politik yang tidak kondusif di zaman darurat dengan penangkapan  massa secara rambang telah membentur kebangkitan rakyat. Segelintir ulama telah menyertai Biro Agama UMNO dan seterusnya telah menubuhkan Persatuan Islam se Tanah Melayu pada 24 November 1951.

30 Ogos 2020

Perutusan Hari Kebangsaan ke-63 Pesuruhjaya PAS TerengganuUMMAH MERDEKA UMMAH PRIHATIN

Bismillahirrahmanirrahim, Assalamualaikum Warahmatullahi Wabarakatuh dan Salam Sejahtera

Usah Gusar Pembahagian Kerusi PRU15 - Nik Amar

 


Oleh : Nooreni Abu Bakar
Gambar : Wan Amirullah Wan Mansor

DUNGUN – Naib Presiden Parti Islam Se-Malaysia(PAS) mengingatkan kepada ahli parti itu, supaya tidak gusar tentang pembahagian kerusi Parlimen dan Dewan Undangan Negeri(DUN) untuk Pilihan Raya Umum ke-15(PRU15) nanti.

PRU-15 Medan Pertempuran Anak Muda


Oleh : Izzat Al Qushairi/Hishamuddin

BESUT - Pilihan raya umum ke-15 (PRU15) yang dijangka berlaku pada akhir tahun ini akan menjadi medan pertempuran anak muda.

Pemuda PAS Perlu Kuasai Pelbagai Ilmu

 


Oleh : Izzat Al Qushairi/Hishamuddin

BESUT - Pemuda PAS diseru agar menguasai pelbagai disiplin ilmu bagi menggerak dan memimpin masyarakat.

Taktik Lama 'Kaki Konar'

  Mula-mula dia sembunyikan fakta dan sembang sedap- sedap didengar, dengan kata-kata yang bombastik, indah-indah, lepas itu bila pecah temb...