23 Mei 2009

UMNO/BN Terengganu Menyerahkan Pelaburan Hasil Royalti Kepada Kerajaan Persekutuan

KEMAMAN – UMNO dan Barisan Nasional (BN) Terengganu sekali lagi telah menggadai maruah rakyat Terengganu dengan memberikan hak kepada kerajaan Persekutuan menguruskan pelaburan hasil royalti minyak.

Ketua Lujnah Perpaduan Nasional PAS Terengganu, Hj Hanafiah Mat berkata penubuhan Terengganu Investment Authority (TIA) sepatutnya dibincangkan dan diluluskan dalam Sidang Dewan Undangan Negeri (DUN).

“TIA adalah pemegang amanah rakyat Terengganu, yang menggunakan sumber dari royalti minyak, ia sepatutnya di tubuhkan di bawah kerajaan Terengganu, bukan kerajaan Persekutuan,”

“Dana dari jualan Bon sebanyak RM5 bilion yang diumumkan baru-baru ini adalah menggadai rakyat Terengganu, dengan menyandarkan hasil minyak pada masa depan, yang belum diperolehi lagi,”katanya ketika ditemui selepas ceramah penerangan yang diadakan disini semalam. (Gambar Hisasan - Ahmad telah berpakat dengan Najib?)

Sebelum itu, dalam ceramahnya beliau berkata, sepatutnya kerajaan UMNO/BN Terengganu menggunakan salah satu anak syarikat negeri dibawah Terengganu Incorporated (TI).

Katanya penstrukturan anak-anak syarikat yang dibuat di zaman bekas Menteri Besar, telah memakan belanja yang besar.

Namun setelah penyusunan semula siap, katanya, sebuah syarikat lain pula ditubuhkan bagi menjadi syarikat pelaburan kepada negeri Terengganu.

Beliau mendakwa, kerajaan Persekutuan sengaja menyembunyikan penubuhan syarikat TIA daripada pengetahuan rakyat Terengganu kerana ada tujuan tertentu.

“(Asalnya) cadangan TIA adalah dari Tuanku Sultan, tetapi Najib telah dengan cepat memintas (memotong trip) lalu diputuskan dibawah kabinet,”

“selepas Najib mengumumkan sebelum pilihanraya kecil Kuala Terengganu (14 Disember) lalu, secara senyap-senyap dan tidak ada berita,

“tiba-tiba pada 18 Mei baru-baru ini, CEO (ketua Pegawai Eksekutif) TIA telah mengumumkan penjualan Bon sebanyak RM5 bilion,”ujar beliau.

Menurutnya, Menteri Besar Ahmad Said dan para Exconya telah menyerahkan hak menguruskan hasil royalti itu tanpa pengetahuan rakyat.

Kemudian katanya, pada 27 Februari 2009 Terengganu Investment Authority (TIA) telah ditubuhkan secara rasmi.

“Rupa-rupanya Dato’ Ahmad Said, Menteri Besar negeri Terengganu dan puak-puak Exconya telah secara senyap bermesyuarat di Kuala Lumpur,

“mereka menyerahkan royalti minyak ini, kepada kerajaan Pusat, pada 27 Februari (dengan rasminya) TIA ditadbir oleh (kerajaan) Pusat,”katanya.

Menurutnya, bekas Perdana Menteri Tun Mahathir telah merampas royalti daripada kerajaan PAS dahulu, kini anak didiknya, Najib mengikut jejak langkah Mahathir dengan kembali menguruskan hasil minyak Terengganu.

21 Mei 2009

Kawan Didik - Jihad Memerangi Gejala Sosial


KUALA NERUS – Pengerusi Lajnah Pendidikan PAS Pusat, Dato’ Ustaz Abu Bakar Chik berkata pihaknya sedang melembagakan gerakan kerja ‘amar makruf nahi mungkar’ melalui lidah.

“Kita sudah menggerakkan parti kita sebagai sebuah ‘Gerakan Mendaulatkan Islam’ kerana kita melihat tidak adanya Negara Islam ini adalah mungkar yang besar,

“maka, kita nak selesaikan masalah ini dengan gerakan politik, gerakan kemasyarakatan kita, gerakan pendidikan kita,”katanya dalam menyampaikan taklimat dan penyerahan amanah kepada Pengarah dan Panel Sukarelawan Pendidikan (Kawan Didik) Negeri Terengganu.

Beliau berkata, sekarang sudah tiba masanya, untuk mengisi gerakan tersebut dengan pengisian dalam konteks menyelesaikan masalah mungkar, gejala sosial dalam masyarakat dan akhlak pelajar yang begitu rendah disesetengah pusat-pusat pendidikan.

“Maka, sukarelawan pendidikan rakyat ini mesti bekerja ke arah ini,”jelasnya.

Sehubungan itu, Pesuruhjaya PAS Terengganu, Dato’ Mustafa Ali menyifatkan penubuhan Sukarelawan Pendidikan (Kawan Didik) Negeri Terengganu sebagai satu revolusi dalam masyarakat yang terlalu penting dan terlalu besar.

“Pada saya ini satu gerakan recolusi dalam masyarakat, yang terlalu penting dan terlalu besar, kita mungkin belum nampak hari ini,

“tapi 10 tahun dan 20 tahun akan datang orang akan menilai bahawa revolusi masyarakat ini bemula disini, dengan satu gerakan yang kita lakukan,”katanya ketika berucap dalam majlis perasmian pelancaran Sukarelawan Pendidikan (Kawan Didik) Negeri Terengganu, di sini semalam.

Beliau berkata penubuhan Rakan Didik adalah satu contoh kreativiti yang diwujudkan menepati ciri-ciri kepimpinan dalam PAS.

Katanya kreativiti adalah melaksanakan perkara yang belum wujud dan belum dibuat oleh mana-mana pihak sebagaimana penubuhan Unit Amal PAS pada suatu masa dahulu.

Walaupun pada mulanya ia bukan perkara yang mudah untuk dilaksanakan, katanya, pada hari ini semua orang menghargai penubuhan Unit Amal.

“Biasalah, nak buat sesuatu benda-benda baru memang kita kena menghadapi, benda-benda (kesusahan) yang begini,

“akan menghadapi rintangan kerana orang tidak faham, akan menimbulkan benda-benda yang negatif,”jelasnya.

Katanya kekuatan dan kejiwaan yang tinggi diperluakan untuk menggerakkan Rakan Didik kerana ianya adalah tugas besar dan jihad yang dilakukan.

“Ini adalah tugas besar, ini adalah jihad yang mesti dilakukan, tidak ada sebuah parti politik yang mampu untuk menangani gejala sosial, tidak ada sebuah kerajaan yang mampu dengan sendirinya menghadapi penyakit sosial,

“ia mesti tindakan yang brsepau yang mesti disrtai oleh semua pihak,”ketanya yang mengegaskan gejala sosial kini bukan hanya berpunca dari golongan muda malah golongan dewasa turut terbabit.

Turut berucap pada majlis diatas adalah Pengarah Rakan Didik Negeri Terengganu, Ustaz Muzaihar Kamal Mustafa Kamal, Ketua Panel Perunding Kawan Didik Negeri. Cikgu (B) Hj Yaakub Mohamad dan Yang Di Pertua PAS Kuala Nerus, Ustaz Abu Bakar Abdullah.

Merampas Kuasa Adalah Budaya UMNO dan Barisan Nasional

KUALA NERUS - Berdasarkan rekod masa lampau, beberapa pilihanraya kecil yang berlaku sebelum ini, Barisan Nasional (BN) merasakan bahawa parti itu akan kalah dalam Pilihanraya Kecil DUN (PRK) Penanti.

Pesuruhjaya PAS Terengganu, Dato’ Mustafa Ali berkata Pakatan Rakyat yang diwakili oleh Parti Keadilan Rakyat (PKR) telah pun mengesahkan calonnya akan bertanding dalam pilihanraya kecil itu.

“InsyaAllah, Pakatan Rakyat (PR) masuk, PR yang diwakili oleh PKR akan meletakkan calon, calon pun sudah tahu, Dr. Mansor,

“Saya rasa BN ini menjadi sejarah BN tak masuk, masalah kalah menang kita tak tahu melainkan bertanding baru tahu,

“tapi berdasarkan ‘track-record’ beberapa pilihanraya (kecil) di Semananjung ni, BN merasakan dia tak boleh menang ,”katanya yang ditemui media selepas merasmikan Pelancaran Gerak Kerja Sukarelawan Pendidikan Rakyat (Kawan Didik) disini, semalam.

Beliau berkata BN tidak menyertai PRK Penanti kerana tidak sanggup lagi menerima ‘pukulan kekalahan’ yang memalukan parti pemerintah itu.

Katanya, Perdana Menteri, Dato’ Seri Najib Razak tidak mengikut arahan ‘mentor’nya dengan membuat keputusan tidak menyertai PRK Penanti.

“Walaupun ‘mentor’ Najib kata masuk (bertanding) iaitu Tun Mahathir, Njib dia cerdik juga, dia tak buat keputusan seorang,

“dia panggil semua majlis BN (parti-parti komponen) untuk membuat keputusan, dia kata ini keputusan BN (untuk tidak bertanding),”katanya yang turut menafikan tuduhan UMNO/ BN, bahawa PRK Penanti adalah mainan pembangkang.

Katanya, yang terkenal dengan mainan politik adalah UMNO, dan kemelut politik yang berlaku di negeri Perak adalah disebabkan mainan politik UMNO dan BN.

Tegasnya, tidak ada alasan lain BN tidak menyertai PRK Penanti hanyalah semata-mata kerana takut menerima kekalahan,

Beliau yang juga Ketua Pengarah Pilihanraya PAS mendedahkan, Perdana Menteri, Dato Seri Najib, juga sudah tidak tahan mendengar isu Altantuya dimainkan pada stiap pilihanraya kecil yang lalu.

“Dan satu lagi, saya juga dapat sumber yang mengatakan bila setiap kali pilihanraya kecil isu Altantuya timbul, katanya dia (PM) dah tak tahan mendengar isu Atantuya ini,”tambahnya.

Sehubungan itu, ketika diminta mengulas kemelut politik negeri Perak, Dato’ Mustafa berkata pimpinan BN tidak bersedia untuk membubarkan DUN dan mengadakan pilihanraya negeri yang baru.

Beliau berkata berdasarkan kajian yang dibuat oleh parti itu, BN tidak akan menang sekiranya pilihanraya baru negeri Perak dadakan.

Katanya, walaupun menguasai negeri Perak dengan satu rampasan kuasa, BN tidak sanggup kehilangan kuasa itu.

“Pimpinan BN khususnya UMNO, kalau menngikut hati dia, melainkan terpaksa, tidak bersedia menghadapi pilihanraya (baru) di Perak,

“sebab dia (UMNO/BN) buat ukuran berdasarkan kajian dia pun, dia tak boleh menang, sebab itu tak ada pasal dia nak hilang kuasa, (walaupun) kuasa yang dia ambil secara rampas,”ujarnya.

Katanya, amalan UMNO/BN merampas kuasa bukan hanya berlaku di negeri Perak , namun pernah berlaku di Terengganu dan Kelantan serta percubaan meampas kuasa yang pernah berlaku di Sabah dan Sarawak.

Merampas kuasa, katanya bukan budaya yang asing bagi UMNO/BN dan sudah menjadi amalan UMNO/BN sejak sekian lama.

Sehubungan itu, kenyataan Timbalan Perdana Menteri, Tan Sri Muhyidin Yassin yang mahu mengekalkan Menteri Besar Terengganu, Dato’ Ahmad Said, dianggap beliau sebagai satu sesuatu yang terpaksa.

Katanya ia adalah untuk mengelakkan pembubaran DUN Terengganu kerana Ahmad Said pernah mengugut akan membubarkan DUN Terengganu sekiranya ada usaha menjatuhkan beliau.

“Kalau dia (Ahmad Said) jatuh, dia bubar Dewan, maknanya pilihanraya baru, belum tentu Idris naik ke, siapa naik ke?,”tambahnya.

20 Mei 2009

“Sebenarnya Kamu Mencekik Diri Kamu Sendiri, Mencabul Demokrasi” kata Sivakumar


KEMAMAN – “Polis mungkin lebih seratus orang, dalam Dewan (DUN), dan semua besar-besar belaka, terus masuk, dia buang (ADUN) satu demi satu,

“akhirnya dia tangkap saya, (pegang) tangan saya, dan mereka cekik saya, bawa saya keluar daripada Dewan,” kata Speaker yang Sah Dewan Undangan Negeri Perak, V Sivakumar ketika menceritakan saat-saat beliau diangkut dan diheret keluar dari Dewan Undangan Negeri Perak pada 7 Mei, lalu.

Beliau berkata demikian dalam ucapannyadihadapan lebih 3,000 orang yang hadir pada majlis ‘1Malaysia Gelap Gelita’, yang dianjurkan oleh MTD Chukai, disini Sabtu lalu.

Katanya, ketika beliau ditangkap dan dicekik oleh pihak polis, hanya satu sahaja dalam ingatannya, sebenarnya kerajaan UMNO/BN sedang mencekik dirinya sendiri.

“Sekarang kamu tangkap saya, kamu cekik saya, sebenarnya kamu bukan cekik saya, kamu cekik (diri) sendiri,

“rakyat akan ajar dia (kerajaan UMNO/BN) dalam pilihanraya akan datang, seluruh Malaysia sudah lihat (peristiwa tersebut),”katanya

Beliau yang juga sorang pengamal undang-undang menegaskan, tindakan polis menyerbu masuk dan melakukan kekacauan dalam Dewan Undangan Negeri (DUN) Perak telah mencabul prinsip demokrasi.

Katanya Dewan Undangan Negeri adalah Dewan yang mulia, walaupun polis berkuasa untuk mengambil apa-apa tindakan diluar, namun apabila melangkah masuk, polis tidak berbuat apa-apa.

“Bentara adalah polis dalam Dewan, dia ada kuasa dalam Dewan, yang polis diluar itu, dia hanya polis di luar, bila dia melangkah masuk ke dalam Dewan, dia tak ada kuasa,”tegas Sivakumar.

Menurutnya, setelah diheret keluar dari DUN, beliau telah dikurung didalam sebuah bilik pengawal dengan diawasi oleh tiga orang polis.

Katanya beliau berada dalam bilik tersebut selama lebih sejam dan hanya dibawa keluar setelah semua acara pada hari tersebut selesai.

Beliau menegaskan sidang DUN tidak dimulakan pada hari tersebut dan merasa malu kerana sepatutnya perkara tersebut tidak sepatutnya berlaku.Kerajaan UMNO/BN Perak mencatat satu lagi sejarah pada 7 Mei lalu apabila melantik seorang Speaker DUN ‘haram’ setelah melantik Menteri Besar yang tidak sah, Dato’ Seri Dr. Zambry A.Kadir.

Zambry dilantik pada Hakim Mahkamah Tinggi (Bahagian Rayuan dan Kuasa-Kuasa Khas) Datuk Abdul Aziz Abdul Rahim dalam penghakiman bertulis setebal 78 muka surat menyatakan Sultan Perak, Sultan Azlan Shah tidak boleh menyingkirkan Datuk Seri Ir. Mohammad Nizar Jamaluddin daripada jawatan Menteri Besar.

Ia adalah kerana, menurut Hakim Datuk Abdul Aziz, Nizar memegang jawatan tersebut bukan atas perkenan baginda sebaliknya Menteri Besar yang dilantik bersama barisan Exco kerajaan negeri adalah bertanggungjawab kepada Dewan Undangan Negeri (DUN).

Menurutnya, perkara tersebut terkandung dengan jelas dalam Perkara 16 Undang-Undang Tubuh Kerajaan Negeri Perak (UTKP) yang menyatakan bahawa sekiranya Menteri Besar hilang kepercayaan majoriti anggota DUN, beliau harus meletakkan jawatan barisan Exco tersebut atau Menteri Besar boleh meminta baginda membubarkan DUN.

''Berdasarkan Perkara 16 subseksyen (2),(5),(6) dan (7) UTKP, adalah jelas bahawa sebaik sahaja Menteri Besar dilantik, beliau bertanggungjawab kepada DUN dan bukan kepada yang lain termasuk kepada Sultan Perak.

Abdul Aziz kemudian mengisytiharkan Mohammad Nizar sebagai Menteri Besar yang sah selepas memutuskan bahawa beliau (Nizar) tidak pernah melepaskan jawatan menteri besar oleh kerana beliau tidak kehilangan keyakinan majoriti dewan undangan negeri.

Dengan itu, Zambry yang dilantik sebagai Menteri Besar Perak pada 6 Feb lepas, menggantikan Datuk Seri Mohammad Nizar Jamaluddin, adalah tidak mengikut perlembagaan.

19 Mei 2009

DUN Chukai Lancarkan Kempen Kumpul 10,000 Tandatangan


KEMAMAN – Majlis Tindakan DUN (MTD) Chukai melancarkan Kempen menghimpunkan 10,000 tandatangan bantahan bagi menghantar satu memorandum mempercepatkan pembinaan jambatan Bukit Kuang ke Bakau Tinggi.

Pengerusi MTD Chukai, Haji Hanafiah Ramly berkata demikian dalam ucapannya di Majlis “1Malaysia Gelap Gelita”, disini, kelmarin.

“Mulai besok, saya akan kempen di seluruh Kemaman, kempen untuk mendapatkan sekurang-kurangnya 10,000 tandatangan,

“bagi memastikan satu memorandum dihantar kepada Perdana Menteri Malaysia supaya mempercepatkan pembinaan jambatan Bukit Kuang,”jelasnya.

Menurutnya, jawapan yang diberikan oleh kerajaan dalam sidang Dewan Undangan Negeri baru-baru ini, pembinaan jambatan itu akan dimasukkan dalam program ECER.

Padahal, katanya, pembinaan jambatan tersebut telah dirancang sejak tahun 2000 dan telah diluluskan oleh kerajaan.

Katanya kelewatan pembinaan jambatan tersebut telah menyebabkan kegelisahan dan kesusahan kepada warga Kemaman.

“Kalau beri (pembinaan) kepada ECER, maka berecer (lambat) lah dia, kami mahu kerjasama dari seluruh warga Kemaman,

“untuk menurunkan tandatangan bagi menyatakan kegelisahan kerana terpaksa lalu jambatan satu lorong sahaja,”katanya.

Mengulas lanjut, beliau yang dihubungi Buletinonline semalam berkata, rekod Jabatan Kerja Raya (JKR) Terengganu menunjukkan Tender pembinaan jambatan di Sec 392 Laluan Ft 03 (Bukit Kuang - Bakau Tinggi) tersebut telah dikeluarkan pada 19 September, 2006 dan ia dijangka siap pada 14 Disember, 2009.

“Tender itu telah ditutup dan sebuah syarikat yang bernama Marimas Sdn Bhd telah mendapat tender kerja-kerja membina jalan dan jambatan yang bernilai RM 30.4 juta itu,

“projek tersebut telah disenaraikan di bawah Rancangan Malaysia Ke 9, dimana Unit Perancangan Ekonomi, Jabatan Perdana Menteri (EPU-JPM) telah menyenaraikan projek membina jambatan Bukit Kuang - Bakau Tinggi dan diluluskan untuk dikeluarkan tender pada 18 Julai, 2006,”katanya yang menambah, pihak ICU Terengganu turut menyenaraikan projek tersebut sebagai projek No. 5 yang mempunyai keutamaannya.

Katanya penganugerahan projek pembinaan jambatan tersebut kepada Marimas Sdn Bhd telah disahkan oleh JKR Terengganu melalui dokumen yang dikeluarkan.

Malangnya kata beliau, sehingga hari ini, warga Chukai khususnya yang bekerja di sebelah utara bandar Chukai, samada di Teluk Kalong, Kerteh dan sebagainya, terpaksa menghadapi detik-detik mencabar pagi dan petang ketika waktu hendak pergi dan balik kerja.

“Kenderan terpaksa beratur untuk merentasi jambatan sempit yang memang tidak relevan lagi dengan kemajuan sekarang,

“kita tidak tahu, mengapakan kerajaan masih tidak memulakan kerja-kerja pembinaan jambatan itu dan sehingga kini ia masih disenaraikan sebagai projek yang belum dimulakan, “katanya


Isu Politik Wang Dalam PAS Tidak Benar – Ustaz Mad Daud Iraqi

DUNGUN – Isu politik sogokan atau membeli undi dengan ‘jamuan dan T-Shirt’ sebagaimana yang di gembar-gemburkan adalah laporan pihak media yang tidak benar.

Ketua Dewan Ulama’ PAS Pusat, Dato’ Muhammad Daud al-Iraqi menafikan beliau ada membuat membuat kenyataan tentang wujudnya perkara tersebut.

Katanya kenyataan beliau hanya berbentuk ‘nasihat’ serta peringatan agar tidak berlaku kejadian seumpama itu dalam PAS.

“Saya tidak buat kenyataan. Saya tidak pernah membuat kenyataan bahawa ada sogokan wang, ‘tak dok’ (tiada), saya tidak buat kenyataan.

“Cuma, saya telah menasihatkan kawan-kawan dalam Ulama’ jangan jadi ada seperti bagi baju atau bagi apa-apa dalam masa pemilihan menjelang Muktamar Tahunan PAS akan datang,” jelasnya ketika merasmikan Muktamar Tahunan Dewan Ulama’ disini.

Menurutnya, aktiviti kurang sihat itu amat tidak wajar diamalkan terutama dalam kepimpinan Ulama’ PAS yang merupakan tunggak, contoh dan tauladan kepada rakyat yang dibawahnya.

“Kita (PAS) minta jika ada ‘hentikan’ dan jika tidak ada tinggalkanlah. Ulama’ ini merupakan sebagai tunggak, contoh dan tauladan kepada rakyat,” ujarnya.

Dato’ Muhammad juga menjelaskan, pihaknya tidak menerima sebarang bentuk laporan atau aduan tentang wujudnya gejala tersebut.

“Laporan atau aduan tidak ada cuma laporan surat khabar (media) tulis macam itu. Saya hanya beri peringatan sahaja dan saya tidak buat kenyataan akhbar seperti orang lain,” jelasnya terhadap kekeliruan tentang isu tersebut.

Beliau yang menarik diri serta enggan mempertahankan jawatan Ketua Ulama’ PAS Pusat menjelaskan bahawa kepimpinan Ulama’ diteruskan.

Katanya, Majlis Syura Ulama’ PAS telah membuat keputusan bahawa jawatan nombor satu dan dua dalam kepimpinan parti adalah ulama’ dan terserah kepada para perwakilan di muktamar, Jun ini.

Turut hadir sama pada majlis tersebut Setiausaha Badan Perhubungan PAS Negeri Terengganu, Haji Yahya Ali dan Ketua Dewan Ulama’ PAS Terengganu, Dato’ Husin Awang.

Kepimpinan Ulama ; Ke Arah Yang Lebih Agresif, Maju Dan Mantap.

DUNGUN - Ketua Dewan Ulama’ Pas Terengganu, Dato’ Husin Awang berkata Gagasan Kepimpinan Ulama’ yang dimulakan sejak tahun 1982 perlu kepada perubahan ke arah kepimpinan yang lebih baik.

“Kita (Dewan Ulama’) juga mengharapkan perubahan dalam kepimpinan ini ke arah yang lebih agresif, maju dan mantap.

“Perubahan yang kita (PAS) mahu bukan dari kepimpinan Ulama’ kepada kepimpinan yang tidak Ulama’,” katanya di Muktamar Tahunan Dewan Ulama’ PAS Negeri Terengganu Kali Ke-44, Dungun, Sabtu lepas.

Katanya, Ulama’ dan Profesional bukan lagi menjadi isu dalam kepimpinan PAS masa kini kerana golongan tersebut mempunyai strategi.

Menurutnya, golongan ulama’ yang profesional boleh memimpin masyarakat serta mentadbir urus negeri dengan baik.

Beliau berkata, ulama’ wajar memimpin parti dan masyarakat bagi mengekang bencana aqidah dan politik yang semakin ‘membarah’.

“Ulama’ harus memimpin masyarakat kerana golongan ini (ulama’) menjadi pengawal kepada agama, menegakkan yang hak dan mencegah kemungkaran.

“Golongan Ulama’ diperlukan dalam suasana dan keadaan masyarakat yang dilanda bencana aqidah dan politik yang merosakkan,” ujarnya.

Tambahnya, iklim politik negara semakin berubah dari tahun ke tahun dan memerlukan pendekatan serta interaksi yang menyakinkan rakyat.
Muktamar Tahunan Dewan Ulama’ PAS Negeri Terengganu itu telah dirasmikan oleh Ketua Dewan Ulama’ PAS Pusat, Dato’ Mohammad Daud al-Iraqi.

18 Mei 2009

PAS Kini Berada Dipersada Politik Arus Perdana


KUALA TERENGGANU – Bendahari Agong PAS Dr. Mohd Hatta Ramli berkata dengan kerjasama yang padu parti-parti komponen Pakatan Rakyat, kejayaan dalam pilihanraya kecil dan sokongan mantap bukan Islam, PAS kini bukan lagi sebuah pasti yang dominan dikawasan tertentu sahaja.

Menurutnya, PAS kini adalah sebuah parti ‘arus perdana’ yang berupaya untuk menang walaupun bertanding dimana-mana kawasan di seluruh negara.

“Dalam pilihanraya negeri Sarawak, kita hanya bertanding satu DUN sahaja, kita hampir menang di Beting Maro, kerana takutnya BN (kepada PAS),

“kawasan terpinggir luar bandar (itu), semua pimpinan tertinggi UMNO turun berkempen, seandainya calon PAS menang, seolah-olah ‘kiamat kecil’ kepada pimpinan UMNO/BN,”

“Kita (PAS) sudah melangkaui batas-batas ‘region’ (daerah) di Malaysia ini, kita boleh bertanding dan boleh menang dimana-mana sahaja,”katanya ketika merasmikan Mesyuarat Agong PAS Kuala Terengganu ke 34, disini Sabtu lalu.

Beliau berkata PAS kini bukan sahaja mendapat sokongan ari golongan tradisi ‘Melayu Islam’ tetapi telah disokong oleh semua kaum, yang dulunya melihat PAS secara sinis, digentari dan ditakuti.

“Mereka (bukan Islam) menyedarinya, (kepentingan) perjuangan kita (PAS) walaupun tetap pada dasar (Islam), mereka boleh menerima kita (PAS) sebagai sebuah parti aliran perdana,”ujarnya

Oleh itu, katanya, ahli-ahli perlu sentiasa sayang dan menjadi lebih sayang kepada PAS, dengan menjaga imejnya daripada dirosakkan oleh mana-mana pihak, kerana orang lain kini telah mula menyayangi PAS.

Katanya, ahli-ahli PAS perlu menjauhi politik ‘defisit’, politik yang mebahagi-bahagi sesama sendiri, yang merugikan dan bertentangan dengan arus perpaduan yang dikecapi masakini.

“Hormat menghormati dan mewujudkan perpaduan antara kita yang datang dari pelbagai latarbelakang adalah usaha yang perlu diteruskan,

“Almarhum Ustaz Fadhil Noor dalam ucapannya dalam salah satu muktamar pernah menyentuh isu kerjsama, perpaduan dan saling hormat menghormati antara kita (yang datang) dari pelbagai latarbelakang, kerana itu adalah tonggak kekuatan kita,”jelasnya.


Wanita Berjiwa Kental Sentiasa Mendepani Cabaran

  Oleh : Aqilah Mohd Jafri / Gambar : Hajar Kamarudin  MARANG - Wanita berjiwa kental dengan semangat perjuangan dalam mendepani cabaran sej...