19 April 2014

Umno Terpaksa Anjur Program Saingi Ijtimak

tmp_IMG_20140419_1100461710333203KEMAMAN – Umno dan Barisan Nasional (BN) Terenganu khususnya bahagian Kemaman didawa merasa keluh kesah dan bimbang dengan penganjuran program Ijtmak Kepimpinan PAS negeri Terenggnu yang berlangsung di pekan Kemasik dekat sini sejak semalam Jumaat 18 April.

Pemuda PAS Gesa Pembinaan Litar ‘Motor-Cross’ Disegerakan

motocross ijtimak1KEMAMAN – Pemuda PAS kesal kerana pembinaan litar ‘motor-cross’ sebagaimana yang digembar-gemburkan oleh kerajaan Umno dan Barisan Nasional (BN) Terengganu masih belum menjadi kenyataan.

18 April 2014

‘Explorace’ Ameerah Meriah

KEMAMAN – Acara Explorace-Amerah Bersama Mu merupakan acara sulong sempena program Ijtima’ Kepimpinan PAS Negeri Terengganu (IKPNT) yang diadakan selama dua hari di Pekan Kemasik dekat sini.

Pencemaran Aktiviti Perlombongan Bukit Besi Mula Dirasai

Sungai Luit yang tercemar1DUNGUN – Terlalu pentingkan keuntungan tanpa memikirkan kesan terhadap ekosistem semulajadi, pekan dan kawasan sekitar Bukit Besi bakal terdedah dengan pencemaran dan bencana banjir yang besar setiap kali musim tengkujuh.

17 April 2014

Sekarang Ke-4 Termiskin; 6 Tahun Lagi Negeri Maju ???

SETIU – Pesuruhjaya PAS Negeri Terengganu menempelek angan-angan Kerajaan BN Terengganu yang kononnya menyasarkan untuk menjadikan Terengganu sebuah negeri maju berpendapatan tinggi menjelang tahun 2020 atau kira-kira 6 tahun dari sekarang.

16 April 2014

Akhirnya Kerajaan Setuju Bayar Penduduk Pasir Putih

datuk Ku Ust M Nor1
KUALA TERENGGANU – Setelah pelbagai kaedah yang dibawa oleh pemimpin PAS dan Jawatakuasa Bertindak Penduduk Kampung Pasir Putih, akhirnya kerajaan negeri khususnya Menteri Besar Dato’ Seri Ahmad Said bersetuju untuk memberikan bayaran kepada penduduk yang terlibat.

Wakil Kerajaan Akui Roboh Rumah Rakyat Yang Telah Diberi LMS

Hanafiah sidang dunKUALA TERENGGANU – Tuduhan wakil kerajaan Wan Hakim Wan Mokhtar (BN – Air Putih) bahawa wakil rakyat PAS membela pnduduk yang terlibat dengan ‘tanah haram’ disangkal sekeras-kerasnya.

Terengganu Keempat Termiskin di Malaysia

KUALA TERENGGANU – Mesyuarat Pertama Penggal Kedua (Persidangan) Dewan Undangan Negeri Terengganu yang berlangsung pada 13 hingga 15 April mendedahkan, negeri Terengganu adalah negeri ke empat termiskin berbanding seluruh negeri-negeri di Malaysia.

15 April 2014

Kerajaan Terengganu Luluskan Pembalakan dan Kawasan Perlombongan Secara Tergesa-gesa

penarahan hutanKUALA TERENGGANU – Kerajaan Umno Terengganu disifatkan terlalu rakus mahu mengeluarkan hasil negeri sedangkan pendapatan dari sumber hasil minyak dan gas masih diperolehi setiap tahun.

Penghakiman Ingkar Diketepikan Kerana Perintah Tidak Sempurna

KUALA TERENGGANU – Mahkamah Tinggi Kuala Terengganu telah mengenepikan perintah penghakiman ingkar sebanyak RM2 juta terhadap Presiden PAS Tuan Guru Dato’ Seri Abdul Hadi Awang.

Dr Alias Sidang DUN1KUALA TERENGGANU – Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Bukit Tunggal Dr. Alias Razak menempelak wakil kerajaan, Wan Abdul Hakim Wan Mokhtar ketika ADUN Air Putih itu cuba mengganggu ucapan menjunjung kasih beliau.

Sidang DUN; Kerajaan Akui Keputusan Lulus Semua ‘A’ SPM 2013 Menurun

satiful bahriKUALA TERENGGANU – Walaupun telah memperuntukkan dan membelanjakan jumlah kewangan yang besar kepada program pelajar Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) tahun 201, namun pencapaian lulus semua ‘A’ dalam keputusan peperikaan tersebut menurun.

14 April 2014

Sultan Mizan Minta Terengganu Tumpu Prinsip Telus, Tadbir Urus Baik

KKUALA TERENGGANU – Sultan Terengganu Sultan Mizan Zainal Abidin meminta Terengganu menekankan kepentingan dasar prinsip tadbir urus baik dalam semua dimensi pengurusan, pematuhan peraturan undang-undang serta ketelusan maklumat sebagai agenda utama kerajaan negeri.

13 April 2014

Lombong Bijih Bukit Besi Sepatutnya Kutip Hasil Lebih Tinggi

bukit besi6DUNGUN – Dengan kegiatan perlombongan bijih besi yang sedang berjalan dengan begitu ‘agresif’ dan bijih yang berkualiti tinggi, sepatutnya kerajaan dapat kutip hasil yang lebih besar.

Guru PASTI As-Salam Dinobatkan Dua Anugerah

MARANG- Guru PASTI As-Salam, Padang Midin, Cikgu Nora Abdul Jalil, 55 telah berjaya mengharumkan PASTI Terengganu apabila dinobatkan sebagai...