30 Januari 2021

Tugas 'Runner' atau 'Riders' Mencabar

 


KEMAMAN - Kerja sebagai Penghantar 'Runner' atau 'Riders' sama ada untuk menyampaikan makanan atau barangan kepada pelanggan merupakan satu pekerjaan yang mencabar. 

29 Januari 2021

Pemuda Bantu Ibu Tunggal Empat Anak, Sarat Mengandung


Oleh: Saifullah Jusoh

BESUT - Dewan Pemuda PAS Kawasan Besut (DPPKB) membantu seorang ibu tunggal yang mempunyai empat orang anak dan sedang sarat mengandung. 

Khutbah Jumaat 29 Januari 2021

 


Sesungguhnya Allah akan menguji manusia dengan perasaan takut dan kelaparan

28 Januari 2021

PJ Terengganu Sembuh Covid-19


KUALA TERENGGANU – Pesuruhjaya PAS Terengganu, Senator Dato’ Husain Awang, hari ini disahkan sembuh (negatif) Covid-19 dan telah dibenarkan keluar dari rawatan di Wad Hospital Setiu.

Pentadbiran Biden Hentikan Penjualan Senjata Ke Arab Saudi, UAE

 


Amerika Syarikat (AS) sedang mengkaji penjualan senjata ke Arab Saudi dan Emiriah Arab Bersatu (UAE) yang disahkan oleh mantan Presiden Donald Trump.

Lebih Banyak ‘Gerobok Rezeki’ Untuk Bantu Yang Memerlukan


KUALA TERENGGANU – Lebih banyak ‘Gerobok Rezeki’ atau almari makanan di sediakan untuk membantu mereka yang terputus bekalan makanan dan asnaf yang memerlukan, terutama sepanjang PKP 2.0.

27 Januari 2021

Khidmat Malaysia Kuala Terengganu Bantu Golongan Terkesan PKP


 KUALA TERENGGANU- Khidmat Malaysia Kawasan Kuala Terengganu telah mewujudkan lima pusat pengumpulan sumbangan barangan dan kewangan bagi membantu golongan yang terkesan.

Rakyat Harus Berkorban Demi Masa Hadapan


 Oleh : Rohayati Ripin

KUALA TERENGGANU – Rakyat haruslah berkorban buat sementara waktu ketika pihak kerajaan mengarahkan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) 2.0 demi kesenangan pada masa hadapan.

'Amal Mega Blood Donation 2021’ Kumpul 131 Beg Darah


 Oleh : Azizah Mahmood

KUALA TERENGGANU –Sebanyak 131 beg darah telah berjaya dikumpulkan dalam program ‘Amal Mega Blood Donation 2021’ anjuran  Jabatan Amal Malaysia (JAM) Terengganu walaupun sekarang pendemik Covid-19 sedang melanda seluruh negara.

Pusat Khidmat Bantu Penduduk Sepanjang PKP 2.0

 


KUALA TERENGGANU - Penduduk Kuala Nerus yang mengalami kesempitan hidup dan memerlukan sepanjang Perintah Kawalan Pergerkan 2.0 (PKP2.0) boleh mendapatkannya melalui Pusat Khidmat Parlimen.

Pemuda PAS Bantu Mahasiswa Terkesan PKP

 


SETIU- Dewan Pemuda PAS Negeri Terengganu (DPPNT) bantu 43 mahasiswa yang terkesan serta tidak dapat pulang ke negeri masing-masing setelah Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) mula berkuat kuasa.

26 Januari 2021

Apa Lagi Tok Lebai Mahu ?

 


KADANGKALA saya cukup simpati dengan kedudukan PAS. Ditelan mati emak, diluah mati bapak.Kedudukannya dalam kancah konflik antara UMNO-PPBM, tersepit di tengah-tengah. Serba salah.

Lembu Atau Haiwan Lepas Bebas Bukan Ternakan


KUALA TERENGGANU - Orang ramai di negeri ini diingatkan, Jabatan Perkhidmatan Veterinar (JPV) menegaskan, lembu atau haiwan yang dilepas bebas tidak dikira sebagai binatang yang diternak. 

25 Januari 2021

Apa Akan Jadi Kepada Pesakit Covid-19?

 


Oleh : Suhazeli Abdullah

Berikut adalah kemungkinan yang boleh berlaku ke atas pesakit yang telah dijangkiti oleh pandemic maut COVID-19.

Turki Haramkan ‘Mata Jahat’

 


Pihak berkuasa Islam Turki mengeluarkan fatwa penggunaan 'mata jahat' (evil-eye) sebagai azimat atau tangkal ada dilarang dan haram disisi agama.

Setahun Covid-19; Kempen Satu Keluarga Satu Hafiz


KUALA TERENGGANU - Masyarakat Islam di negara khususnya kerajaan disaran menggerakkan kempen ‘Satu Keluarga, Satu Hafiz’ bagi membudayakan Al-Quran secara berterusan dan usaha membina keluarga sakinah.

Masjid Turki Tidak tutup?


Segelintir pihak cuba mempertikaikan keputusan  oleh Majlis fatwa dan majlis Agama negeri-negeri yang menghadkan bilangan jemaah untuk solat Fardu dan juga solat Jumaat. Begitu juga dengan penjarakan sof solat yang dipertikaikan oleh mereka mengatakan bahawa ianya tidak mengikuti sunnah Nabi SAW.

Darurat Jelmakan Wajah Sebenar


Dewan Pemuda PAS Negeri Terengganu menyokong penuh kenyataan YB Tuan Guru Presiden PAS mengenai darurat bukanlah masa sesuai berbalah jawatan Perdana Menteri. 

24 Januari 2021

Covid-19: Masyarakat Alpa , PKP BerulangOleh : Wajihah Rosli

KUALA TERENGGANU - Akibat  kian alpa dengan kehadiran pandemik Covid-19 telah menyebabkan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) berulang menginjak ke gelombang ketiga. 

Pasar Payang; Satu Sisi Sepi

 


Pasar Kedai Payang bertukar menjadi satu sisi sepi di bandar raya ini, berbanding ‘hiruk pikuk’ kesibukan penjual dan pengunjung yang aktif sebelum ini.

Rakyat Positif Terima Proklamasi Darurat

 


Dewan Muslimat PAS Malaysia ingin menyuarakan rasa bersyukur dengan maklumbalas positif dari rakyat selepas perlaksanaan proklamasi darurat yang telah diisytiharkan pada 12 Januari lalu. Rakyat ternyata tenang dengan keputusan dari Yang di-Pertuan Agong kerana yakin Tuanku sangat mengutamakan kesejahteraan dan kesenangan hidup rakyat.

Ustaz Husain Imamkan Solat Subuh


 KUALA TERENGGANU - Pesuruhjaya PAS Terengganu, Dato’ Ustaz Husain Awang telah mengimamkan solat subuh berjamaah, bersama para pesakit lain di hospital Setiu, pagi ini.

Potensi Tamatkan Konflik Yaman

  Perunding Houthi meninggalkan Riyadh selepas pusingan lima hari rundingan dengan pegawai Saudi mengenai perjanjian berpotensi yang boleh m...