15 Mei 2020

Sinaran 'Nur' Di Kawasan Besut

Oleh: Jusmawari Jusoh

BESUT  - Seluruh kawasan Besut akan disinari cahaya apabila diadakan program Nur Ramadan 11.0 dilaksanakan oleh Dewan Pemuda PAS.

Sumbangan PAS Untuk Semua

Perintah Kawalan Pergerakan Bersyarat (PKPB) berikutan wabak Coronavirus @ COVID-19 telah menyebabkan banyak orang memerlukan bantuan tambahan, ada yang mengadu bahawa mereka masih tidak dapat menerima bantuan setelah PKP dilancarkan hampir dua bulan yang lalu.

72 Tahun Nakbah; Palestin Yang Pilu


15 Mei setiap tahun semenjak 1948 adalah tarikh yang menikam hati dan perasaan umat Islam, nakbah Palestin atau pun bencana Palestin yang hilang daripada peta digantikan dengan negara haram Israel.

14 Mei 2020

13 Mei 1969; Belajar Dari Luka Dan Getir

Oleh: Dr Riduan Mohamad Nor.

Sejarah bukanlah sekadar untuk tatapan dan dihafal garis masa perjalanan dengan peristiwa, tokoh-tokoh, asal muasal sesuatu peristiwa. Paling penting bagaimana untuk mengambil ibrah dan mengelakkan sesuatu yang buruk daripada berulang dan terus mengulangi kesilapan silam. Hari yang suram  ini kini genap 51 tahun berlakunya Peristiwa 13 Mei pada tahun 1969 yang merupakan satu titik hitam dalam sejarah Negara Malaysia,  simbol rapuhnya perpaduan kaum serta tipisnya tahap kesabaran jika provokasi isu kaum berterusan.

12 Mei 2020

60 Aktivis Dihargai

Oleh : Nooreni Abu Bakar

DUNGUN - Seramai 60 orang aktivis Parti Islam Se-Malaysia (PAS) yang kurang berkemampuan menerima sumbangan sebagai menghargai pengorbanan yang mereka curahkan,

Ramadan: Kemenangan Melawan Hawa Nafsu

MANUSIA merupakan makhluk ciptaan Allah yang diberikan keistimewaan, kerana mempunyai fitrah (naluri) yang berjasad, ada roh dan akal serta beroleh hidayah Allah sehingga mereka sanggup menerima amanah beribadat dan mentadbir kehidupan di alam dunia.

10 Mei 2020

Dua Tahun Pemergian Ustaz Ismail Dagang

Oleh: Dr Riduan Mohamad Nor.

Pantas masa berlari meninggalkan kita, Ramadhan tak menanti kita dan terus memecut laju ke garisan penamat. Ramadhan bulan yang sarat dengan kisah kemenangan dan juga kesedihan, juga ramai tokoh-tokoh besar kembali kerahmatullah dalam bulan Ramadhan. Kelmarin seorang tokoh HAMAS yang juga mantan Menteri, Ahmed alkhud telah kembali kerahmatullah. Seorang tokoh yang banyak membantu NGO Muslim Care Malaysia di Gaza dan kami banyak kali menjadi tetamunya di Gaza. Antara tokoh dakwah yang kembali kerahmatullah dalam bulan Ramadhan ialah Ustaz Ismail Che Dagang, dua tahun lepas meninggalkan kita semua dengan seribu kebaktian.

Seluruh Penduduk Dapat Lauk

SETIU - Penduduk kampung di seluruh Dewan Undangan Negeri (DUN) Batu Rakit.mendapat agihan lauk pada Program 'Penamat'.

400 Penduduk Dirai Dalam Jelajah Ziarah

Oleh: Alfian Mamad

KEMAMAN - Seramai 400 orang penduduk di kawasan ini telah menerima bantuan sempena Jelajah Ziarah Kasih Ramadhan.

Potensi Tamatkan Konflik Yaman

  Perunding Houthi meninggalkan Riyadh selepas pusingan lima hari rundingan dengan pegawai Saudi mengenai perjanjian berpotensi yang boleh m...