22 Disember 2022

Muslimat Kuala Nerus Ziarah 80 Keluarga Mangsa Banjir


KUALA NERUS - Seramai 80 keluarga mangsa banjir telah diziarahi oleh Dewan Muslimat PAS Kawasan Kuala Nerus bermula hari selasa sehingga hari ini. 

Banjir Besar 2022, Terburuk Dalam Tempoh 60 Tahun!

 


Oleh: Dr Riduan Mohamad Nor


Langit lazuardi seminggu yang lalu sudah kelihatan tak bersahabat, ada torehan gelap yang menutup lapisan indah di dada langit , tiada siapa yang peduli kerana politik kita masih hiruk pikuk dengan kerajaan bermentaliti pembangkang!. Tiga bulan lalu gajah -gajah berundur ke bukit dan kita mentertawakan mitos akan banjir besar yang dilabun oleh orang-orang tua di serambi dan belegar masjid surau kampung. Kami yang membesar di Pantai Timur bukanlah pelik dengan banjir ,cuma skalanya besar atau kecil. Banjir sinonim dengan dua buah negeri jantung hati orang Melayu yang juga merupakan pengkalan kepada PAS semenjak dekad 50an  . Hujan yang mencurah -curah lebat memukul atap rumah kami sejak 16 Disember  2022 akhirnya menakung air sehingga beberapa daerah terkesan teruk dengan banjir hujung  tahun ini. 

Mangsa Banjir Dungun Meningkat Mendadak

 


DUNGUN - Mangsa banjir di Dungun meningkat mendadak berbanding semalam berikutan  air pasang besar, walaupun hujan rintik-rintik sahaja. 

21 Disember 2022

Amaran Hujan Berterusan (BAHAYA)

 


Amaran Hujan Berterusan (BAHAYA) berkuatkuasa sehingga 22 Disember 2022 melibatkan kawasan-kawasan seperti berikut:

Budaya Arab Dan Islam Pada Piala Dunia Qatar

 


Pada penyampaian trofi Piala Dunia selepas kemenangan Argentina ke atas Perancis pada perlawanan akhir pada hari Ahad, Lionel Messi ditawarkan ‘bisht’, jubah tradisional Arab, untuk dipakai oleh emir Qatar.

Bantuan Akan Dihantar Segera


KUALA TERENGGANU - Presiden PAS Tan Sri Tuan Guru Abdul Hadi Awang berkata, kebajikan mangsa banjir akan sentiasa menjadi keutamaan. 

20 Disember 2022

Sumbang 'Kit Wanita' Kepada Mangsa Banjir

 


Oleh : Aisyah Mardhiyyah

KUALA TERENGGANU - Ameerah Terengganu berusaha membantu sedaya upaya  meringankan beban mangsa banjir dengan menyumbang bantuan 'kit wanita' di berapa Pusat Perpindahan Sementara (PPS).

Selamat Datang Dayangku Intan Ke Dalam Keluarga Besar PAS

 


Oleh: Dr Riduan Mohamad Nor


Musim hujan juga banjir yang membadai, diiringi dengan euforia rawan sebahagian rakyat negara ini melihat kecacamarbaan penguasa yang baru dilantik. Kerajaan campuran PHBN yang sedang digodam anak muda dimedia sosial menjadi kerajaan terburuk yang pernah dimiliki oleh tanahair ini. Dalam kegawatan ini, PAS yang terus menyinar dan tak lelah menabur bakti pada rakyat sebelum dan selepas PRU telah menjadi tarikan kepada YM Dayangku Intan Binti Tengku Abdul Hamid . Anak seni yang terkenal dalam dekad 80an ini telah menyertai PAS secara rasmi di Seremban minggu ini.

19 Disember 2022

Mangsa Banjir DUN Seberang Takir Meningkat

 

KUALA NERUS : Jumlah mangsa banjir dalam Kawasan Dewan Undangan Negeri (DUN) Seberang Takir meningkat berbanding minggu lepas berikutan hujan yang tidak berhenti sejak malam tadi.

Gelombang Kedua; 14, 341 Orang Berpindah

Kampung Pulau Rusa , Kuala Terengganu dilimpahi air banjir

 KUALA TERENGGANU - Banjir gelombang kedua yang melanda negeri ini mencatatkan seramai 14, 341 orang telah dipindahkan kepada 200 Pusat Perindahan Sementara (PPS)  , sehingga jam 11.30 pagi ini

Keutamaan Mandat Rakyat, Agenda Tunjang Kerajaan

 

Segala usaha untuk kepentingan rakyat tanpa mengira latar belakang parti menjadi keutamaan bagi wakil rakyat yang telah dipilih dalam PRU lalu.

18 Disember 2022

Gelombang Kedua; Enam PPS Dibuka

 

Jalan masuk ke Kampung Jongok Batu, DUN Bukit Besi

KUALA TERENGGANU - Enam buah Pusat Pemindahan Sementara (PPS) dibuka apabila gelombang kedua Monsun Timur Lau membabadai negeri ini sejak semalam.

Pendidikan Islam Bukan Tempat Pembiakan Ekstrimisme Agama

 

Oleh : Dr.  Riduan Mohamad Nor

Sesi baru persekolahan 2023 bakal  muncul dengan kesuraman ekonomi negara dan pelbagai masalah yang menyelimuti sosio politik tanahair ini. Tanah leluhur ini dalam pahatan taqdirnya terpaksa akur dengan penubuhan kerajaan minoriti yang dipimpin oleh bapa propaganda ulung negara.

Türkiye Teruskan Perbincangan Dengan Rusia, Ukraine Untuk Tamatkan Perang


Türkiye meneruskan rundingannya dengan kedua-dua Rusia dan Ukraine untuk menamatkan perang berterusan. 

Potensi Tamatkan Konflik Yaman

  Perunding Houthi meninggalkan Riyadh selepas pusingan lima hari rundingan dengan pegawai Saudi mengenai perjanjian berpotensi yang boleh m...