26 Jun 2021

Sistem Kesihatan Indonesia Hampir Lumpuh


Presiden Indonesia Joko Widodo berkata,  negara tersebut sedang menghadapi "situasi luar biasa" menggambarkan keadaan sistem kesihatan 'hampir lumpuh' sepenuhnya. 

Penternak Ikan, Pekerja Kilang Tidak Dilupakan


KUALA TERENGGANU - Penternak ikan sangkar dan pekerja kilang tidak dilupakan oleh pemimpin PAS yang menerajui kerajaan negeri Terengganu. 

25 Jun 2021

Jajaran Baharu Undang Bala


Oleh : Adli Mohamad

KUALA TERENGGANU - Pembentukan jajaran baharu jika sekiranya diputuskan UMNO atas kepentingan peribadi dilihat sengaja mengundang bala kepada usaha penyatuan umat di negara ini.

81 NGO Syria Bantah Hasrat Rusia Tutup Sempadan


Sebanyak 81 pertubuhan bukan kerajaan (NGO) tempatan dan antarabangsa yang menjalankan kerja-kerja bantuan di Syria menolak hasrat Rusia untuk menyekat bantuan kepada negara itu. 

Pemuda Besut Tawar Khidmat Pengangkutan

 


Oleh : Muhammad Helmi Idrus

BESUT - Dewan Pemuda PAS Kawasan Besut menawarkan khidmat percuma bagi mengangkut bekas pesakit Covid-19 yang telah tamat tempoh kuarantin mereka dari Pusat Kuarantin dan Rawatan COVID-19 Berisiko Rendah (PKRC).

24 Jun 2021

23 Jun : Rantai Mata Perjuangan Yang Pergi


Tanggal 23 Jun ini merupakan satu tarikh yang sentiasa diingati oleh ramai ahli PAS, iaitu tarikh pemergian 3 orang tokoh yang sangat dikenali dan dirindui dalam perjuangan.

DUN Wakaf Mempelam Baca Surah Yassin Setiap Malam

 Oleh : Azizah MahmoodKUALA TERENGGANU - Sempena Program Munajat Terengganu, ADUN Wakaf Mempelam YB Wan Sukairi Wan Abdullah bersama rakyat dalam DUN mengadakan program bacaan surah Yassin setiap malam pada jam 8 malam, bermula pada 21hb Jun yang lepas.

Ustaz 'Alfatehah' Dalam Kenangan


Oleh: Dr Riduan Mohamad Nor

Rindu yang paling memeritkan nurani dan menyesakkan dada ialah kerinduan kepada insan yang telah pergi selamanya. Antara tokoh PAS yang sentiasa dalam ingatan kita semua ialah almarhum Ustaz Dato Abu Bakar Chik, anak kelahiran Terengganu dengan beragam pengalaman hidup.

23 Jun 2021

DUN Bandar Hantar Bantuan Ke rumah


KUALA TERENGGANU - Majlis Tindakan Dewan Undangan Negeri (MTD) Bandar mengambil inisiatif, menghantar Bantuan Ekonomi Rakyat Terengganu (BERKAT 3.0) ke rumah-rumah, bagi memastikan tiada penduduk yang layak tercicir daripada sumbangan kerajaan PAS itu. 

22 Jun 2021

Ancaman Liputan Vaksin Tinggi?


Oleh : Dr Suhazeli Abdullah

Satu perkembangan baik, jaminan daripada MOSTI bahawa vaksin akan diterima dalam negara kita sebanyak Dua juta dos seminggu mulai bulan julai. Dengan itu, dalam dua bulan lebih sahaja kita boleh capai 80% liputan pemberian vaksin dalam negara

Ambil Vaksin Atau Masuk Penjara?


Presiden Filipina Rodrigo Dutete telah mengancam untuk menangkap dan menyumbat mereka yang menolak pemberian vaksin Covid-19 ke dalam penjara. 

Sumbangan Prihatin Warga PASTI


 DUNGUN - Pusat Asuhan Tunas Islam (PASTI) Kawasan Dungun mewakili seluruh warga pusat pendidikan pra-sekolah itu, menyampaikan sumbangan prihatin kepada mangsa kebakaran di Kampung Che Lijah itu. 

Dia Tiru Kera Atau Kera Tiru Dia?


Teringat ngat dulu aku dengan sebuah cerita pasal kera yang panjat pokok petai. Cerita ni diceritakan oleh Ustaz Yussaine Yahya dalam satu kuliah di Surau Taman Jali, Kangar, masa aku kerja sana dulu. Lama dah, belasan tahun dulu.

21 Jun 2021

Penipuan PH Bukan Rahsia


KUALA TERENGGANU -Sudah tidak menjadi rahsia lagi, PH telah menipu rakyat Malaysia dengan janji manifestonya, terutamanya perkara yang kononnya mahu mereka laksamakan dalam tempoh 100 hari setelah memerintah.

Pengaruh Yahudi Terhadap Pertubuhan Antarabangsa


SAYA tidak hairan apabila Setiausaha Agung Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB), António Manuel de Oliveira Guterres sering kali berpihak kepada negara haram Israel. Termasuklah isu terkini yang diketahui umum, kezaliman yang dilakukan terhadap kanak-kanak Palestin.

Inspirasi Dua Suri Hati Mantan MB Terengganu

  Oleh : Azizah Mahmood  KUALA TERENGGANU - Menelusuri   pengalaman kehidupan  dua suri hati mantan Menteri Besar Terengganu cukup menginspi...