30 April 2021

44 Yahudi Hadiri Festival Terbunuh


Sekurang-kurangnya 44 orang terbunuh dan 103 cedera selepas tengah malam Khamis kerana berkumpul di festival Israel yang dihadiri puluhan ribu orang, lapor media tempatan.

Pengundi Muda Kekalkan Kemenangan PAS

 


Oleh : Amiruddin Zamri

DUNGUN – Pengundi pertama kali dan pengundi muda, berperanan meneruskan kemenangan PAS di negeri ini, pada Pilihan Raya Umum (PRU) ke-15. 

29 April 2021

Perang Siber; Pemberitaan Yang Merosakkan


Firman Allah SWT:

﴿يَا أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُوا إِنْ جَاءَكُمْ فَاسِقٌ بِنَبَإٍ فَتَبَيَّنُوا أَنْ تُصِيبُوا قَوْمًا بِجَهَالَةٍ فَتُصْبِحُوا عَلَى مَا فَعَلْتُمْ نَادِمِينَ٦ وَاعْلَمُوا أَنَّ فِيكُمْ رَسُولَ اللَّهِ  لَوْ يُطِيعُكُمْ فِي كَثِيرٍ مِنَ الْأَمْرِ لَعَنِتُّمْ وَلَكِنَّ اللَّهَ حَبَّبَ إِلَيْكُمُ الْإِيمَانَ وَزَيَّنَهُ فِي قُلُوبِكُمْ وَكَرَّهَ إِلَيْكُمُ الْكُفْرَ وَالْفُسُوقَ وَالْعِصْيَانَ أُولَئِكَ هُمُ الرَّاشِدُونَ٧ فَضْلًا مِنَ اللَّهِ وَنِعْمَةً  وَاللَّهُ عَلِيمٌ حَكِيمٌ٨﴾

Jentera Parti Mesti Kuasai MEDSOS


Oleh : Pyang Mamat

KEMAMAN - Semua jentera Parti Islam Semalaysia (PAS) mesti menguasai media baharu menjelang Pilihanraya Umum ke 15 (PRU15) nanti.

Jangan Membelakangi Al-Quran


Bismillahirrahmannirrahim

شَهْرُ رَمَضَانَ الَّذِي أُنْزِلَ فِيهِ الْقُرْآنُ هُدًى لِلنَّاسِ وَبَيِّنَاتٍ مِنَ الْهُدَىٰ وَالْفُرْقَانِ..

"Bulan Ramadan yang diturunkan padanya (permulaan) Al-Quran sebagai petunjuk untuk manusia dan penjelasan-penjelasan yang mengenai petunjuk itu, dan pemisah antara yang benar dan salah.." (Surah Al-Baqarah : 185)

28 April 2021

Al-Quran Dan Ramadan


Oleh : Ustaz Marzuk Shaary

Hari ini sudah masuk 16 Ramadan, sahabat-sahabat semua sudah tadarrus Juzuk Al-Quran yang ke berapa? Tahniah saya ucapkan kepada yang sudah berjaya mengkhatamkan bacaan Al-Quran. 

Ranapkan Agenda Musuh


KUALA NERUS - Kesatuan Melayu Islam di negara ini perlu bersatu bagi membina kekuatan dari sudut kelangsungan politik agar ia mampu meranapkan setiap agenda musuh Islam bagi menguasai tanah air. 

Dengar Dan Taat


 DUNGUN - Semua ahli Parti Islam Se-Malaysia (PAS) diingatkan supaya 'dengar dan taat' keputusan pemimpin yang melibatkan strategik agar kekal bersama perjuangan Islam.

Kalau Umno Ada Maruah.....


KUALA TERENGGANU - PAS tegas menyatakan sekiranya Umno di negeri ini  memiliki maruah,  pertembungan lebih dua penjuru pada Pilihan Raya Umum  (PRU) ke-15 tidak akan berlaku sebagaimana disepakati dalam Muafakat Nasional (MN). 

KALAU UMNO ADA MARUAH

Hormati Sistem Beraja


Dewan Ulamak PAS Pusat (DUPP) mengecam sekeras-kerasnya sebarang bentuk tindakan yang membawa kepada penghinaan sistem Beraja yang telah diamalkan sekian alam di negara ini sejak dari Tanah Melayu sehinggalah pembentukan negara Malaysia. Apa jua penghinaan sama ada dalam bentuk karikatur, penulisan, siaran media dan isyarat semuanya adalah satu sikap melampaui yang mesti dielakkan dan dibendung sepenuhnya. 

27 April 2021

MAPIM Selar Komentar Joe Biden Soal Peristiwa 1915


Sebuah NGO Majlis Perundinngan Pertubuhan Islam Malaysia (MAPIM) mengecam pernyataan Presiden Amerika Serikat Joe Biden baru-baru ini tentang Peristiwa 1915.

PAS Tidak Bermusuh

 Oleh : Nooreni Abu BakarDUNGUN - Parti Islam SeMalaysia(PAS) bukan parti yang suka kepada permusuhan malah tidak bercita-cita mencari musuh  dengan sebarang parti sekalipun.

26 April 2021

Muslimat Gerakkan Tahun Pertanian Terengganu


Oleh : Nooreni Abu Bakar 

KUALA TERENGGANU - Muslimat PAS Terengganu menyahut perisytiharan 2021 Tahun Pertanian dengan menggerakkan 'kaum hawa' negeri ini, menceburi bidang tersebut. 

25 April 2021

Antara Fathu Makkah Dan Revolusi Perancis


Tanggal 10 Ramadhan tahun 8 Hijrah bersamaan 10 Januari 630 Masihi bermula Fathu Makkah, suatu peristiwa besar dalam sejarah Islam yang dilupakan, khususnya oleh Melayu yang mudah lupa akan Islamnya.

Ulama Ajak Semua Pihak Kerja Keras


KUALA TERENGGANU - Dewan Ulamak PAS Pusat (DUPP) mengajak semua pimpinan parti dalam kerajaan Perikatan Nasional (PN), untuk terus bekerja keras, memastikan kesejahteraan  negara dan kebajikan rakyat dengan terus menjadi fokus utama. 

Hargai Pengorbanan Wira Malam


DUNGUN - PAS sangat menghargai jasa serta pengorbanan para wira yang bertugas pada waktu malam, untuk negara. 

Inspirasi Dua Suri Hati Mantan MB Terengganu

  Oleh : Azizah Mahmood  KUALA TERENGGANU - Menelusuri   pengalaman kehidupan  dua suri hati mantan Menteri Besar Terengganu cukup menginspi...