02 Oktober 2021

Pemuda Terengganu Diseru Semak Daftar Pemilih


Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) telah melaksanakan Pra-Pendaftaran Pemilih Automatik (SPPA) melalui satu kenyataan yang dikeluarkan oleh badan tersebut pada 29 September 2021 lalu.

01 Oktober 2021

Saidina Ali Sampaikan Perintah Mansuhkan 'Tawaf Jahiliyah'


Di masa jahiliyah, ibadah haji dilakukan tetapi pelaksanaannya penuh dengan amalan maksiat, di antaranya saki baki amalan syirik, bertawaf dalam keadaan bertelanjang atau menutup sedikit di bahagian kemaluan.

30 September 2021

Perlu RM1.4 juta Untuk Struktur Bumbung


KUALA TERENGGANU - Pembinaan Pasar Raya Wakaf Ummah bernilai RM12 juta, memerlukan RM1.4 juta untuk struktur bumbung.

PBB Mesti Mengekalkan Larangan Mendirikan Penempatan Haram Israel

 

PBB mestilah mengekalkan larangan aktiviti penempatan haram Israel di wilayah Palestin yang diduduki untuk Proses Perdamaian Timur Tengah.

25 Lagi Peserta Tanah Terkilan Terima Borang Hak Milik


Oleh : Nooreni Abu Bakar 

DUNGUN - Seramai 245 orang peserta tanah terkilan Rancangan Tanah Berkelompok(RTB) Batu Putih menerima menerima borang 5A itu sebagai proses akhir untuk pemberian hak milik tanah. 

Muktamar Pas Pusat Kali Ke-67: Ujian Kekuasaan Merencah Tujuh Dekad Perjuangan


 Oleh : Dr Riduan Mohamad Nor

PAS sebagai harakatul ummah tanahair terus memicu perhatian masyarakat dalam dan juga luar negara,tujuh dasawarsa bergulat dengan lapangan dakwah, tarbiah dan juga siasah. 

29 September 2021

PAS Bersedia Hadapi Senario Politik Baharu

 


Oleh : Nooreni Abu Bakar

KUALA TERENGGANU - PAS bersedia untuk menghadapi sebarang kemungkinan mendepani senario politik norma baharu, setelah negara melepasi era pandemik Covid-19.

28 September 2021

Laluan PRU15 DUN Air Putih Tidak Sukar


 KEMAMAN - Laluan PAS Dewan Undangan Negeri (DUN) Air Putih mendepani Pilihan Raya Umum (PRU) ke-15 tidak sesukar yang dihadapi jentera DUN tersebut pada PRU lalu.

Terima Kasih, Beri Bantuan Kepada Guru Agama


 Oleh : Afiq Fami

DUNGUN - PAS Dungun bersyukur dan mengucapkan terima kasih kepada kerajaan persekutuan yang telah memberi bantuan sara hidup kepada para guru  tahfiz, pondok dan sekolah agama. 

27 September 2021

Inisiatif Media Untuk Afghanistan (IMUA)


Oleh : Sazali Mohd Noor

Hati menjadi gusar melihat kepada paparan berita tentang kerajaan interim Afghanistan di dada maya, pelbagai sumber Timur dan Barat, menimbulkan suatu pertanyaan bagi KAMI, pengamal media kecil.

Strawberry Park' Bakal Dibangunkan Semula


KEMAMAN - Kemaman pusat pelancongan Strawberry Park yang dibeli oleh kerajaan lalu dengan nilai RM27 dan telah lama terbiar, akan dimajukan semula. 

26 September 2021

Projek ECRL Jamin Utamakan Tenaga Kerja Tempatan


Oleh : Afiq Fahmi

DUNGUN - Kerajaan memberi jaminan Projek Laluan Rel Pantai Timur (ECRL) di negeri Terengganu, mengutamakan 70 peratus tenaga kerja tempatan sekali gus membuka peluang pekerjaan kepada rakyat. 

Melayu Mudah Lupa Bersama PH

Terdedah kini bahawa Melayu yang menyertai Pakatan Harapan (PH) ialah Melayu yang mudah lupa, khususnya para pemimpinnya juga mudah lupa.