14 Jun 2023

PAS Terus Beristiqamah

 


Parti Islam Se-Malaysia (PAS) ditubuhkan oleh generasi awal selepas kehilangan negara Islam pada awal abad yang lalu. Penubuhan ini bagi menunaikan perintah Allah SWT yang mewajibkan adanya kumpulan Islam yang berjuang dan memenuhi ciri-ciri yang telah dinyatakan oleh perintah-Nya:

Anak Muda Perlu Bangkit Tolak Penyelewengan 'Luar Tabie'


 Oleh ; Rohayati Ripin 

KUALA TERENGGANU - Anak muda diseru agar sama-sama bangkit tolak segala bentuk penyelewengan 'luar tabie' yang kini  bermaharajalela di peringkat pusat. 

PAS Miliki ‘Senjata Politik'


KUALA TERENGGANU - PAS mempunyai pelbagai isu politik sebagai bom dan peluru akan dilepaskan satu persatu untuk mengalahkan musuh menjelang Pilihanraya Negeri (PRN) tidak lama lagi.

13 Jun 2023

Mengapa Islam Mewajibkan Mengundi?


Kini, kita menghadapi kejahilan dalam kalangan penganut Islam yang salah faham terhadap ajaran Islam yang sempurna. Mereka berpendapat bahawa tidak wajib mengundi, alasannya kerana tidak terdapat nas daripada al-Quran dan ia tidak diamalkan pada zaman Rasulullah SAW. 

Semarakkan Gelombang Teguh Pertahan

 


Oleh : Rohayati Ripin 

SETIU - Rakyat negeri Terengganu khususnya dalam kawasan Setiu digesa bersama-sama semarakkan Gelombang Himpunan Teguh Pertahan sehingga ke Pilihan Raya Negeri (PRN) nanti.

Umno 'Bankrap' Idea


KUALA TERENGGANU - PAS menyifatkan Umno Terengganu 'bankrap' idea apabila meniru tawaran parti itu dalam perkara urusan pinjaman pembelian motosikal tanpa faedah.

12 Jun 2023

Aset Beku Iran Di luar Negara Lebih 100 Bilion USD


Ketua bank pusat Iran berkata, aset beku Iran di luar negara bernilai lebih daripada 100 bilion dolar AS.

TDM Berhad Bukti Kejayaan PAS Mentadbir Negeri Terengganu

 


TDM Berhad baru-baru ini telah menjenamakan semula logo syarikat selepas 17 tahun menggunakan logo lama. Majlis pelancaran logo yang disempurnakan oleh YAB Dato Seri Dr. Ahmad Samsuri Mokhtar, Menteri Besar Terengganu, turut menyaksikan perasmian bangunan baharu, Wisma TDM di Jalan Kamaruddin. 

Penyertaan Eizlan Melenyapkan Fitnah

 


Penyertaan pelakon terkemuka, Datuk Seri Eizlan Yusof ke dalam PAS akan mengguatkan akar umbi PAS dan juga akan melenyapkan berita fitnah yang kononnya parti itu anti hiburan ataupun anti artis.

PAS Cakna Bagi Baucer 400 Orang Ibu Tunggal


Oleh : Rohayati Ripin 

KUALA TERENGGANU - Kerajaan PAS mengambil cakna nasib ibu tunggal dengan memberikan bantuan baucer pembelian barang keperluan harian kepada 400 orang di daerah Setiu.

Lemah Kuasa Politik Islam Punca Daripada Perpecahan Orang Melayu


Sesungguhnya peranan kaum dalam menegakkan kuasa politik yang menjadi penaung yang wajib kepada dakwah Islam dan menjadi syarat agar Islam dapat dilaksanakan dengan sempurna.

11 Jun 2023

Kepimpinan Baru Ikhwan Al-Muslimin; Salah Abdel-Haq Pemangku Mursyidul Am

 


Dr. Salah Abdel-Haq dilantik sebagai Pemangku Mursyidul Am menggantikan almarhum Prof. Ibrahim Mounir, yang meninggal dunia November lalu di ibu negara Britain, London.

Terus Beri Beri Mandat Kepada PAS Terajui Kerajaan Terengganu


 PASIR GUDANG - Adalah menjadi hak rakyat Untuk memberi mandat sekali lagi kepada PAS hari ini untuk sekali lagi memastikan kerajaan meneruskan agenda dan  menunaikan semua manifesto serta menjaga kebajikan rakyat.

Kerajaan PAS Tidak Bazirkan Duit Rakyat

 


PASIR GUDANG - Kerajaan hari ini sangat teliti dalam menguruskan kewangan negeri secara berhemah dan memastikan setiap wang yang dibelanjakan tidak dibazirkan begitu sahaja kerana sedar ia adalah milik rakyat.

Potensi Tamatkan Konflik Yaman

  Perunding Houthi meninggalkan Riyadh selepas pusingan lima hari rundingan dengan pegawai Saudi mengenai perjanjian berpotensi yang boleh m...