15 Mei 2021

Kewajipan Menyelamatkan Palestin


Seruan Allah SWT kepada orang-orang yang beriman sepanjang zaman melalui firman-Nya:

﴿وَمَا لَكُمْ لَا تُقَاتِلُونَ فِي سَبِيلِ اللَّهِ وَالْمُسْتَضْعَفِينَ مِنَ الرِّجَالِ وَالنِّسَاءِ وَالْوِلْدَانِ الَّذِينَ يَقُولُونَ رَبَّنَا أَخْرِجْنَا مِنْ هَذِهِ الْقَرْيَةِ الظَّالِمِ أَهْلُهَا وَاجْعَلْ لَنَا مِنْ لَدُنْكَ وَلِيًّا وَاجْعَلْ لَنَا مِنْ لَدُنْكَ نَصِيرًا٧٥ الَّذِينَ آمَنُوا يُقَاتِلُونَ فِي سَبِيلِ اللَّهِ وَالَّذِينَ كَفَرُوا يُقَاتِلُونَ فِي سَبِيلِ الطَّاغُوتِ فَقَاتِلُوا أَوْلِيَاءَ الشَّيْطَانِ إِنَّ كَيْدَ الشَّيْطَانِ كَانَ ضَعِيفًا٧٦﴾ 

14 Mei 2021

Dua Aidilfitri Norma Baharu


 KUALA TERENGGANU - Dua tahun yang pasti memberi ingatan mendalam buat kita semua apabila Hari Raya Aidilfitri sekali lagi, akan disambut dalam situasi norma baharu. 

13 Mei 2021

Raya Suasana Pandemik, Jauh Dari Yang Disayangi


KUALA TERENGGANU - Tahun ini, umat Islam sekali lagi berhari raya dalam suasana pendemik Covid19, yang menyebabkan "kita terlihat jauh dengan orang yang kita sayangi dan kasihi."

11 Mei 2021

PAS Bawa Perubahan Drastik

 


KUALA TERENGGANU- Kerajaan Parti Islam Se-Malaysia (PAS) Terengganu telah membawa perubahan dalam pentadbiran, begitu drastik dalam tempoh tiga tahun, sehingga rakyat negeri ini mendapat kebaikan yang menyeluruh.

Netizen terbeliak, tercekik Dana Raya


Semalam telah diadakan satu lintas langsung ucapan oleh Menteri Besar Terengganu, YAB Dato’ Sri Dr. Ahmad Shamsuri Mokhtar bersempena tiga tahun pemerintahan PAS di Terengganu. Pada asalnya, beberapa rakan media menjangkakan akan berlaku serangan menggila daripada netizen kepada YAB MB, kerana kebelakangan ini, netizen amat sensitif dengan kerajaan PN, baik di peringkat pusat mahupun negeri.

Perutusan Khas MB Sempena Tiga Tahun Kerajaan


Tiga tahun yang lalu, pada tarikh yang sama, saya bersama-sama dengan 10 orang Ahli Dewan Undangan Negeri, masing-masing telah mengangkat sumpah jawatan Menteri Besar dan Exco Kerajaan Negeri Terengganu. Bermula pada saat itu, kami memikul amanah kepemimpinan bagi merencana, dan mentadbir-urus kerajaan Negeri Terengganu, bersama-sama dengan jentera pentadbiran kerajaan yang lain. Prinsip kami sangat jelas pada saat itu : mana-mana yang baik diamalkan sebelum ini, kami akan teruskan dengan penambahbaikan,mana yang rosak ditinggalkan. Mana-mana yang tiada dan perlu, kamia jayakan

10 Mei 2021

Fiqh Politik: Pengasingan Kuasa Dan Pengawasan


Konsep pengasingan kuasa atau dalam bahasa Inggeris disebutkan dengan istilah ‘separation of powers’ merupakan satu doktrin pemerintahan secara demokrasi yang mengasingkan urusan hal ehwal negara kepada tiga badan utama iaitu pemerintah (executive), perundangan (legislative) dan kehakiman (judiciary). 

09 Mei 2021

Genap Tiga Tahun

 


Oleh : Dr Azman Ivrahim

Esok genaplah 3 tahun usia Kerajaan Negeri Terengganu. Pagi 10 Mei 2018, dengan motor Honda Cup milik ayah ambe pusing kampung jumpa rakyat dihari yang pertama selepas PRU 14 setelah pada malamnya di Dewan Majlis Daerah Setiu Sungai Tarom, Calon PAS Jabi diumumkan menang dengan majoriti 55 undi. Ya! 55 undi sahaja setelah cubaan bertanding kali ketiga. Angka majoriti dan jumlah cubaan bertanding cukup untuk mengambarkan betapa getirnya apa yang telah kami lalui bersama sebelum anugerah kemenangan ini menjadi milik kita. 

Cerita Covid 19


lanya aku pun rasa macam berlakon sahaja bila menonton video dari India yang macam cerita Hindi atau Tamil, sengaja nak tunjukkan bahawa keadaan kacau bilau di sana akibat Covid 19. Entah apa-apa jer aku tengok.

Inspirasi Dua Suri Hati Mantan MB Terengganu

  Oleh : Azizah Mahmood  KUALA TERENGGANU - Menelusuri   pengalaman kehidupan  dua suri hati mantan Menteri Besar Terengganu cukup menginspi...