29 Jun 2013

DPPM Seru Pemuda Berjihad di Medan PRK KB

http://buletinonline.net/images/stories/aberita23/Ridhuan%20Mohd%20Nor.jpgKUALA TERENGGANU - Dewan Pemuda PAS Malaysia (DPPM) menegaskan pilihanraya kecil (PRK) Dewan Undangan Negeri (DUN) Kuala Besut (KB) sebagai satu pilihanraya yang amat penting bagi menentukan kekuatan dan keberadaan PAS di negeri Terengganu.

Oleh itu, DPPM bersedia bersama-sama pemuda seluruh negara untuk turun 'berjihad' dalam medan pilihanraya kecil Kuala Besut (PRK KB) pada bila-bila masa sahaja walau pun ia akan diadakan pada bulan Ramadhan.

Umno Tidak Membela Agama; Anjur Maksiat DiAmbang Ramadhan

http://buletinonline.net/images/stories/aberita23/konsert%20dikir.jpgKUALA TERENGGANU - PAS kesal tindakan kerajaan Umno Terengganu yang menganjurkan pesta maksiat dalam tempoh hanya kira-kira tinggal sepuluh hari lagi umat Islam seluruh dunia akan bertemu dengan bulan yang penuh berkat, keampunan dan rahmat dari Allah SWT, Ramadhan al-Mubarak.

Dewan Pemuda PAS Kuala Terengganu (DPPNT) melahirkan dukacita atas penganjuran 'Konsert Dikir Barat' yang melibatkan seorang artis perempuan yang 'seksi' dalam program sempena Karnival PMINT 2013 di pantai Batu Burok Kuala Terengganu.

28 Jun 2013

PAS Kaji Tindakan Undang-undang: JKKK/ Umno Gagal Taati Titah Sultan

http://buletinonline.net/images/stories/aberita23/hanafiah.pngKUALA TERENGGANU - PAS akan mengkaji untuk mengambil tindakan undang-undang keatas kerajaan negeri Terengganu khususnya Jawatankuasa Kemajuan dan Keselamatan Kampung (JKKK) yang gagal menggalas tangungjawab serta melanggar titah Sultan Terengganu.

Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Chukai, Haji Hanafiah Mat mendakwa Ahmad Said gagal menasihati JKKK dalam melaksanakan tugas bahkan beliau yang kelihatan 'mesra' dengan Ahli-ahli Yang Berhormat sewaktu Sidang DUN sebenarnya bersikap sebaliknya.

Bukan 'Mustahil PAS Menang PRK Kuala Besut

http://buletinonline.net/images/stories/aberita23/Wahid%20PC%2027%20Jun.jpgKUALA TERENGGANU - Kemenangan bukan suatu perkara yang mustahil dalam satu pilihanraya kecil (PRK) kerana menurut Pesuruhjaya PAS Terengganu, Haji Mohd Abdul Wahid Endut, PAS ada pengalaman dan pernah menang pada PRK Kuala Terengganu.

Yang penting, kata beliau, apa juga strategi yang digunakan, matlamat PAS adalah untuk meningkat undi dan menjadikan undi PAS lebih banyak daripafa BN.

Musim Santai Mengumpul Tenaga Dan Semangat

http://buletinonline.net/images/stories/aberita23/rehlah%20pemuda%20batu%20enam%20kenyir.jpgSelepas melalui kerja keras musim pilihanraya umum kali ke-13 sehingga hari membuang undi pada 5 Mei lalu, pelbagai kumpulan dalam organisasi PAS melakukan perjalanan rekrerasi sambil bersantai, bagi mengumpul tenaga dan semangat untuk menghadapi perjuangan seterusnya.

Kelab Pemanduan Alternatif (Alternative Riding Club - ARC) akan mengadakan Jaulah dan Rehlah ke Pulau Redang pada hujung minggu ini, sementara Pemuda Batu Enam telah berkunjung ke Tasik Kenyir pada minggu lalu.

27 Jun 2013

Kerajaan BN Terengganu Amalkan Semula Pinjaman 'Riba'?

http://buletinonline.net/images/stories/aberita23/Satiful%20Angkat%20Sumpah.jpgKUALA TERENGGANU - PAS menuntut penjelasan kerajaan Barisan Nasional (BN) Terengganu, apakah benar caj ‘perkhidmatan’ sebanyak empat peratus dikenakan semula kepada pegawai dan kakitangan kerajaan negeri yang membuat pinjaman kenderaan.

Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) Paka, Ustaz Satiful Bahrin Mamat berkata ketika kerajaan PAS memerintah Terengganu dari tahun 1999 hingga 2004, pinjaman berunsur riba dihapuskan kepada pegawai kerajaan negeri.

Pilihanraya Kecil (PRK) Kuala Besut Adalah Amat Penting

http://buletinonline.net/images/stories/aberita23/pc%20270613.pngKUALA TERENGGANU - PAS menyifatkan semua pilihanraya adalah penting, namun PRK Kuala Besut yang bakal diadakan menjadi lebih penting memandangkan kedudukan kerusi PAS dan BN di Dewan Undangan Negeri (DUN) Terengganu masakini hanya berbeza dua kerusi sahaja.

Pesuruhjaya PAS Terengganu, YB Haji Mohd Abdul Wahid Endut berkata PAS kan bekerja kuat bagi memastikan kemenangannya dalam PRK Kuala Besut.

26 Jun 2013

PAS Sedia Hadapi PRK Kuala Besut

http://buletinonline.net/images/stories/aberita23/yahaya%20Ali.pngKUALA TERENGGANU - PAS bersedia menghadapi pilihanraya kecil Kuala Besut yang dijangka diumumkan dalam masa terdekat oleh Suruhanjaya Pilihanraya Malaysia selaras dengan peruntukan undang-undang dan sisitem demokrasi ekoran kekosongan kerusi Dewan Undangan Negeri (DUN) Kuala Besut.

Setiausa Badan Perhubungan PAS Terengganu Haji Yahaya Ali [Gambar] yakin, rakyat negeri Terengganu khususnya para pengundi Kuala Besut masih dalam 'mood' mahu berubah, berdasarkan keputusan pilihanraya umum kali ke-13 yang lalu.

PAS Rakam Ucap Takziah Kepada Keluarga Allahyarham Dr. A Rahman

http://buletinonline.net/images/stories/aberita23/jenazah%20Dr%20A%20Rahman.jpgKUALA TERENGGANU - Badan Perhubungan PAS Negeri Terengganu merakamkan ucapan takziah kepada keluarga Allahyarham Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) Kuala Besut Dr A Rahman Mokhtar dan berdoa agar keluarganya bersabar dengan ujian yang dihadapi ini.

Setiausahanya Haji Yahaya Ali berkata demikian ketika dihubungi, apabila berita tentang Allahyarham, yang juga Pengerusi Jawatankuasa Kesihatan, Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat dilaporkan menghembuskan nafas terakhir kira-kira jam 10.18 pagi ini.

PAS Hulu Besut Jayakan Projek Bekalan Air di Kampung La

http://buletinonline.net/images/stories/aberita23/Projek%20Bekalan%20Air%20Hulu%20Besut.jpgBESUT - Walaupun tidak menang dalam pilihanraya umum kali ke-13 lalu, Majlis Tindakan Dewan Undangan Negeri (MTD) PAS Hulu Besut bersama Jawatakuasa Bertindak telah menjayakan projek bekalan air percuma kepada penduduk sekitar Kampung Bukit Naga, Kampung La dekat sini.

Pengerusi MTD Hulu Besut, Cik Solah @ Shalahuddin Jaafar menyifatkan, dengan terlaksanannya projek tersebut, PAS berjaya mengotakan janjinya untuk membekalkan 'air percuma' kepada penduduk kawasan terbabit.

25 Jun 2013

Kecemerlangan PRU-13; Momentum Tawan Terengganu Pada PRU-14

  http://buletinonline.net/images/stories/aberita21/buletin%20Ramadhan%202011a.jpgKUALA TEREGGANU - Peningkatan kemenangan kerusi Dewan Undangan Negeri (DUN) hampir 100% adalah pencapaian terbaik PAS Terengganu dalam pilihanraya umum kali ke-13 (PRU-13) yang diadakan pada 5 Mei lalu.

  "Setelah kalah pada (PRU-11 tahun) 2004 dengan hanya berbaki 4 kerusi DUN, PAS Terengganu bangkit dan mencapai 8 kerusi DUN pada (PRU-12 tahun) 2008 dan terus bangkit dengan mendapat 15 kerusi DUN ( termasuk satu PKR ) pada (PRU-13) tahun 2013,

  PAS Akan Bersama Dengan Gerakan Islam Antarabangsa Untuk Membantu Bagi Merungkai Konflik Di Syria

  http://buletinonline.net/images/stories/aberita23/hadi%20awang.jpg1. Konflik berdarah dan kezaliman terhadap rakyat Syria yang telah bermula awal 2011 telah meragut puluhan ribu nyawa yang tidak berdosa. Sepanjang tempoh ini, berbagai inisiatif telah digerakkan oleh komuniti antarabangsa berbagai negara dan badan bukan kerajaan, malah oleh semua rakyat yang cintakan keamanan.

  2. Parti Islam SeMalaysia (PAS) juga telah menyatakan sebelum ini bahawa semua kuasa asing yang mempunyai kepentingan strategik masing-masing itu untuk keluar dari negara yang sedang bergolak itu dan menyerahkan penyelesaiannya kepada rakyat Syria sendiri untuk menentukannya.

  Rakyat Syria Mangsa Kezaliman Dan Kesilapan Negara Umat Islam

  http://buletinonline.net/images/stories/aberita23/perang%20syria.jpegKetika ini seluruh dunia bersepakat untuk wajib mempertahan dan membela hak asasi manusia yang juga menyentuh hak majoriti dan hak minoriti seperti mana dalam Universal Declaration of Human Rights (United Nations) di Paris pada tahun 1948 dan Cairo Declaration on Human Rights in Islam (OIC) pada tahun 1990.

  Walaupun kedua-dua deklarasi ini ada perbezaaan teras tertentu, tetapi semua negara-negara yang menandatanganinya telah bersetuju bahawa tiada lagi mana-mana pihak yang boleh dizalimi, tidak boleh dinafikan haknya sebagai manusia, bahkan ada yang berfikir lebih melampau sehingga mempertahankan hak binatang lebih daripada hak manusia.

  Empat AP PAS Terengganu Angkat Sumpah

  http://buletinonline.net/images/stories/aberita21/angkat%20sumpah%20AP.jpgEmpat Ahli Parlimen (AP) PAS Terengganu yang telah dipilih sebagai ahli Dewan Rakyat dalam ilihanraya umum kali ke-13 lalu telah mengangkat sumpah jawatan di Majlis Angkat Sumpah Dewan Parlimen pada Isnin 24 Jun.

  Mereka adalah Presiden PAS Dato' Seri Tuan Guru Abdul Hadi Awang (AP Marang), Setiausaha Dewan Ulamak PAS Dr. Ustaz Khairuddin Aman Razali (AP Kuala Nerus), Yang DiPertua PAS Dungun Ustaz Wan Hassan Mohd Ramly (AP Dungun) dan Raja Datuk Kamarul Bahrin Shah Ahmad Shah (AP Kuala Terengganu).

  24 Jun 2013

  Janji DiTepati? Hospital Materniti Tak Siap Lagi!

  http://buletinonline.net/images/stories/aberita22/pusat%20rawatan%20ibu%20dan%20bayi%20HSNZ.jpgPengerusi Jawatankuasa Kesihatan, Perpaduan dan Hal Ehwal Pengguna negeri, YB Dr A Rahman Mokhtar, berkata Masalah kesesakan pesakit terutama yang melibatkan kes bersalin di Hospital Sultanah Nur Zahirah (HSNZ) dijangka dapat diselesaikan apabila Kompleks Pakar Materniti siap pada Mac tahun depan (2013).

  Beliau berkata kerajaan negeri akan memastikan masalah yang melibatkan kepentingan dan keselesaan rakyat itu dapat diselesaikan apabila bangunan enam tingkat yang dibina bersebelahan HSNZ siap kelak.

  23 Jun 2013

  Kemaman Dilanda Jerebu; Industri Petroleum Negara Terancam

  http://buletinonline.net/images/stories/aberita22/jerebu%20chukai1.jpgKEMAMAN - Indeks Pencemaran Udara (IPU) di kawasan Kemaman, khususnya bandar Chukai dilaporkan mencapai ke angka 190 pada tengah hari ini menjadikan ia sebuah bandar yang paling tidak sihat di negeri Terengganu.

  Ahli Jawatankuasa PAs Kemaman, Haji Zulkifli Md Yakim menggesa kerajaan mengambil tindakan segera mengatasi masalah tersebut kerana katanya, sekiranya keadaan bertambah buruk akan menyebabkan sektor industri utama negara terjejas.

  Fahaman Komunis Gagal Kerana Lawan Allah

  http://buletinonline.net/images/stories/aberita22/majlis%20gong%20kiat1.jpgMARANG - Fahaman komunis gagal kerana ia menganggap semua manusia 'sama', melawan takdir Allah SWT yang mengiktiraf fitrah kehidupan manusia, ada yang kaya dan ada yang miskin, diatas muka bumi ini

  "kalau Allah jadikan semua (orang) kaya belaka, siapa dia nak turap jalan.....siapa dia nak tanam pisang.......siapa nak jadi nelayan (untuk menangkap ikan)? Jadi Allah Ta'ala maha adil, maka ada orang kaya....ada orang miskin,

  Tentang Bola Sepak dan ADUN Jabi Nak Jual Aiskrim?!

  http://www.buletinonline.net/images/stories/aberita16/sintetik%20tak%20cukup%20saiz3.jpgKUALA TERENGGANU - Sikap tidak konsisten wakil-wakil rakyat Umno tentang bolasepak negeri Terengganu dibidas oleh Exco Dewan Pemuda PAS Negeri Terengganu, Ustaz Hishamuddin Abdul Karim, yang juga Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Tepoh.

  ADUN Kota Putera Mohd Mahdi Musa cuba menjadi 'pengampu' dengan memuji-muji pasukan bola sepak negeri Terengganu, sedangkan beliau terlupa, rakan sepasukan dengannya ADUN Jerteh, Muhammad Pehimi Yusof sehari sebelum itu, dalam soalan yag dikemukakan kepada Sidang DUN telah meminta kerajaan menjelaskan, langkah-langkah yang perlu diambil bagi memperbaiki prestasi pasukan bola sepak negeri Teregganu.

  Wanita Berjiwa Kental Sentiasa Mendepani Cabaran

    Oleh : Aqilah Mohd Jafri / Gambar : Hajar Kamarudin  MARANG - Wanita berjiwa kental dengan semangat perjuangan dalam mendepani cabaran sej...