03 September 2022

Hamas Kecam Israel Benarkan Konsert di Masjid Beersheba


Pergerakan Penentangan Islam Palestin Hamas pada hari Jumaat mengutuk kerajaan Israel kerana membenarkan penganjuran beberapa siri konsert di Masjid Besar Beersheba.

Tarikh PRU15 Diputuskan Secara Kolektif


ALOR SETAR - Keputusan tarikh Pilihan Raya Umum Ke-15 (PRU15) tertakluk kepada persetujuan secara kolektif oleh Kabinet Perikatan Nasional (PN) bukan keputusan Perdana Menteri (PM) dan UMNO semata-mata.

Guna Logo PAS Di Tiga Negeri Akan Diputuskan


ALOR SETAR - Penggunaan logo PAS di Terengganu, Kedah dan Kelantan bakal diputuskan dalam Mesyuarat Majlis Tertinggi Perikatan Nasional (PN).

Majlis Syura dan JK Pusat Tentukan Calon


ALOR SETAR - Majlis Syura Ulama dan PAS Pusat diberi mandat untuk membuat penelitian dan keputusan dalam urusan penentuan kerusi dan calon dalam menghadapi Pilihan Raya Umum Ke 15 (PRU15).

Ulama Ditegur Jangan Sibuk 'Angkat Pasir Jadi Kubah”


ALOR SETAR - Para ulama di Malaysia dinasihatkan jangan sibuk 'mengangkat pasir menjadi kubah” (قبة حبة جعل , ) dengan mengangkat perkara kecil menjadi besar yang akhirnya hanya menghabiskan masa semata-mata.

Kelantan, Terengganu Dan Kedah Wajib Dipertahankan


ALOR SETAR - Tiga negeri yang dikuasai PAS diisytiharkan sebagai “Negeri Pengkalan” yang wajib ahli PAS mempertahankannya dalam PRU yang akan datang dan dilaksanakan mengikut bidang kuasa negeri-negeri.

Malaysia Sejahtera


Itulah tema Ucapan Dasar Muktamar PAS Pusat ke 68 yang disampaikan oleh Presiden PAS, Tan Sri Tuan Guru Haji Abdul Awang di Kompleks PAS Kedah hari ini.

Kuasai Pengundi Muda Tugas Utama, Bapa Segala PRU


ALOR SETAR - PAS berpendirian menguasai pengundi muda menjadi tugas utama kepada semua gerak kerja jentera parti itu. 

PAS Tawar 'Malaysia Sejahtera'


ALOR SETAR - Melalui tema yang diangkat di Muktamar Tahunan PAS Kali Ke-68 menawarkan 'Malaysia Sejahtera' agar sampai kepada golongan sasaran pengundi agar yakin membuat keputusan memilih PAS.

Institusi Keluarga Generasi Penyatuan Ummah


SIK - Institusi keluarga memainkan peranan besar dalam proses pembentukan generasi yang memahami agenda enyatuan ummah sejak seawal usia.

Muktamar PAS Pusat Ke-68 Membuka Tirai


ALOR SETAR - Muktamar PAS Pusat kali ke 68 yang berlangsung di Kompleks PAS Kedah, membuka tirainya pada Sabtu, 3 September 2022 dengan majlis memeriksa barisan Jabatan Amal Malaysia (JAM) oleh Presiden PAS, Tan Sri Tuan Guru Haji Abdul Hadi Awang di perkarangan kompleks.

Muktamar PAS Ke-68; Parti Lebai Ke Koridor Kuasa


Oleh: Dr Riduan Mohamad Nor

Muktamar PAS dengan seribu tarikan pesona , bukan sekadar gumpalan idea dan membahas ucapan dasar serta mengoreksi perjalanan jamaah dalam setahun ini namun lebih utama ialah merimbun ukhuwwah para amilin tanpa mengira harkat sosial. 

Kerajaan PAS Agih 437 Lot RTB


Oleh : Mohd Fauzi Mat Adam

MARANG - Kerajaan PAS Trengganu telah mengagihkan sebanyak 437 lot Rancangan Tanah Berkelompok (RTB) perumahan dan pertanian kepada penduduk Dewan Undangan Negeriv(DUN) Pengkalan Berangan. 

Pastikan Umno Kalah Untuk Kestabilan


ALOR SETAR - Wakil tuan rumah, Pemuda Kedah, Mohammad Saifuddin Hassan memberikan dua formula yang sangat berkesan bagi menjamin kestabilan sesebuah pemerintahan negeri, sebagaimana yang berjaya dilakukan di Kedah. 

Krisis Air Di bandar Serlahkan Kegagalan Kesihatan Awam AS

 


Majalah atas talian SELF melaporkan pada hari Khamis, kegagalan kesihatan awam Amerika Syarikat terdedah apabila berlaku krisis air meliputi 80 peratus penduduk di Jackson, sebuah bandar di negeri Mississippi. 

02 September 2022

Kejadian Kepala Air Di Hulu Kasar


KUALA TERENGGANU - Pengarah Majlis Tindakan DUN (MTD) DUN Langkap, Azmi Maarof mengesahkan tragedi kelapa air sungai Hulu Kasar yang  berlaku jam 5.30 petang, Jumaat, 2 September.

Kebangkitan Anak Muda Pertahan Terengganu


ALOR SETAR – Kesedaran dalam kalangan anak muda  khususnya golongan mahasiswa membangkitkan semangat, sedia untuk mempertahankan kemenangan PAS di Terengganu. 

Satu Lagi Penipuan Umno Terengganu


 DUNGUN - Umno Terengganu meneruskan taktik murahan menipu rakyat dengan menyebar video fitnah semata-mata untuk merampas kuasa pentadbiran negeri daripada PAS. 

Sepanjang Jalan Kenangan Muktamar PAS Pusat


Semenjak tahun 2000, aku berselang seli mengikuti perjalanan Muktamar PAS Pusat dan juga Muktamar Dewan-Dewan yang diadakan pada tradisinya tarikh selesainya sehari sebelum Muktamar PAS Pusat bermula dan berlangsung di kawasan atau negeri yang sama. Pernah dicatat sejarah, ucapan dasar Presiden ditolak, Muktamar Pemuda diawalkan kerana rancangan itu.

Perkasa Tarbiah Lahirkan ‘Pemuda Generasi Sejahtera’


ALOR SETAR – Dewan Pemuda PAS Negeri Terengganu (DPPNT) akan memperkasakan tarbiah di semua peringkat kawasan dan cawangan bagi melahirkan ‘Pemuda Generasi Sejahtera’ yang akan menjadi tunjang kekuatan dalam menghadapi Pilihan Raya Umum (PRU) Ke-15 pada kali ini.

Pemuda Generasi Sejahtera


Oleh: Dr Riduan Mohamad  Nor.

Sawah yang menghijau dinegeri jelapang padi ini dengan angin semilir menampar nampar lembut wajah ,aroma wangian pagi bulan safar sebagaimana segarnya ukhuwwah dan persahabatan dalam jamaah Islam ini.

01 September 2022

PN, BN Perlu Berunding, MN Tak Bubar


ALOR SETAR - Perikatan Nasional (PN) dan Barisan Nasional (BN) perlu duduk berunding soal pembahgaian kerusi bagi mengelakkan pertembungan yang merugikan parti kerajaan.

Potensi 'Jenayah Terhadap Kemanusiaan' Di Xinjiang China


Penahanan pemerintah China ke atas Uighur dan lain-lain etnik minoriti yang kebanyakannya Islam di wilayah barat laut Xinjiang mungkin sama dengan “jenayah terhadap kemanusiaan”, kata pejabat hak asasi manusia Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu.

Pemuda Sifatkan Tawaran 30 Peratus Calon Pilihan Raya Sebagai Cabaran


ALOR SETAR - Pemuda PAS Malaysia menyifatkan kesediaan parti menawarkan 30 peratus calon anak muda dalam Pilihan Raya Umum Ke 15 (PRU15) sebagai satu cabaran untuk memenuhi kelayakan sebagai calon membawa aspirasi parti. 

Pemuda Digesa Segera Mempersiapkan Seluruh Kekuatan

 


ALOR SETAR - Tema 'Pemuda Generasi Sejahtera' telah diangkat sebagai tema bagi menggesa Pemuda PAS untuk segera mempersiapkan kekuatan.

Siap Sedia Hadapi PRU-15


 Oleh : Rohayati Ripin

KUALA TERENGGANU – Muslimat PAS Kuala Nerus sedang giat bersiap sedia untuk hadapi Pilihan Raya Umum (PRU) ke 15 dengan menyusun jentera agensi dan lujnahnya; pilihan raya, Ameerah, penerangan dan kebajikan. 

'Koya' Umno Terengganu


Baru-baru ini, Dato' Rozi Mamat ada mengeluarkan satu formula ajaib bagi menawan Terengganu. Sifir beliau sangat mudah, senang dan pasti PAS akan kalah teruk jika ia dipraktikkan. Sifir mudah Umno Terengganu oleh Rozi itu, telah dijawab oleh sahabat saya Fahmi Mokhtar.

Masyarakat Global Digesa Bantu Pakistan


 Setiausaha Agung PBB Antonio Guterres pada hari Selasa menggesa masyarakat antarabangsa untuk tampil membantu Pakistan.

31 Ogos 2022

PAS Layak Perintah Negara


KUALA TERENGGANU – PAS layak memimpin negara kerana tidak hanya memperjuangkan kepentingan orang Melayu sahaja, sebaliknya meletakkan keadilan untuk semua kaum di negara ini.

Pemimpin Takutkan Allah


Ini adalah gambar YB Rantau Abang YB Cikgu Alias Harun (paling kanan) menziarahi seorang pesakit di Rantau Abang. Ceritanya begini....

Teguh Bersama Menyatukan Ummah


Bismillahirrahmanirrahim, Assalamualaikum Warahmatullahi Wabarakatuh dan Salam Kemerdekaan 

30 Ogos 2022

Umno Perlu Menoleh Ke Belakang

 


Oleh : Rohayati Ripin  

KUALA TERENGGANU – Umno perlu duduk sebentar dan menoleh ke belakang melihat dan mengingati peristiwa apa yang telah berlaku ketika mereka memerintah dulu. 

PAS Tenang Pertahan Kemenangan


KUALA TERENGGANU – Dengan prestasi baik yang ditunjukkan oleh PAS mentadbir tiga buah negeri Kelantan, Terengganu dan Kedah, menjadikan parti itu tenang dan bersedia untuk mempertahankan kemenangan, jika hendak dibandingkan dengan parti lain yang sekarang ini sedang berkecamuk.

1000 Hadir Hari Keluarga DAR


KUALA TERENGGANU - Buat julung kalinya program Hari Keluarga Guru Dar (Sekolah Rendah Islam - SIR) diadakan, menghimpunkan 1000 orang tenaga pengajar dan keluarga mereka. 

PAS Tolak Kerjasama Dengan PH


KUALA TERENGGANU - PAS menegaskan parti itu menolak sebarang kerjasama dengan Pakatan Harapan (PH) untuk menghadapi Pilihan Raya Umum Ke-15 (PRU-15).

Banjir Pakistan: Satu Pertiga Negara Berada Di Bawah Air


Satu pertiga daripada Pakistan telah ditenggelami sepenuhnya oleh banjir bersejarah, memusnahkan telah menghanyutkan jalan raya, rumah dan tanaman, meninggalkan jejak malapetaka yang membawa maut di seluruh Pakistan.

PASRelief Gerakkan Sumbangan Bencana Banjir Pakistan

 

Pakistan telah mengisytiharkan darurat dan meminta bantuan antarabangsa akibat bencana banjir besar yang telah melanda beberapa wilayah di sana. 

Ratusan Anak Muda Banjiri Teluk Bidara


DUNGUN - Ratusan anak muda banjiri Pantai Teluk Bidara dalam Program Santai Merdeka anjuran Pemuda PAS Dewan Undangan Negeri (DUN) Rantau Abang. 

29 Ogos 2022

Pesara Diseru Agar Bekerjasama Dalam Pertahankan Kerajaan PAS


Oleh : Rohayati Ripin

BESUT – Muslimat PAS kawasan Besut menyeru kepada pesara negeri Terengganu agar sama-sama bekerjasama dalam mempertahankan kerajaan PAS yang memerintah pada hari ini.

Lebih Baik Fokus Rampas Negeri Lain


BESUT - PAS mengesa agar UMNO menumpukan untuk merampas negeri lain dari terus menyatakan hasrat untuk mengambil alih pentadbiran di Terengganu, Kedah dan Kelantan.

28 Ogos 2022

Pelarian Rohingya Kecewa, Terdesak Untuk Berpindah Ke negara Ketiga


Di tengah-tengah usaha yang gagal untuk menghantar pulang pelarian Rohingya di Bangladesh ke Myanmar, ramai orang daripada etnik minoriti yang teraniaya itu mencari jalan keluar dan bermain ke tangan penyeludup manusia.

Gateh Basikal Semangat Merdeka


KUALA TERENGGANU - Setiausaha Badan Perhubungan PAS Negeri Terengganu, YB Ustaz Wan Sukairi Wan Abdullah 'gateh basikal' bersama rakyat untuk menyemarakkan lagi sambutan ulang tahun hari kemerdekaan yang bakal tiba beberapa hari sahaja lagi.

Guru PASTI As-Salam Dinobatkan Dua Anugerah

MARANG- Guru PASTI As-Salam, Padang Midin, Cikgu Nora Abdul Jalil, 55 telah berjaya mengharumkan PASTI Terengganu apabila dinobatkan sebagai...