12 Ogos 2008

UMNO Tak Mahu Bayar Hutang Poster RM 218 juta

Permohonan UMNO untuk mengenepikan perintah penghakiman untuk membayar RM 218 juta akan didengar pada 13 Oktober depan.

Permohonan dibuat oleh Bendagari UMNO Dato’ Seri Abdul Azim Mohd Zabidi pada 24 Julai lalu ekoran keputusan mahkamah memerintahkan UMNO membayar RM 218 juta kepada Elegant Advisory Sdn Bhd bagi bahan-bahan poster dan kempen pilihanraya umum 2004.

Dalam affidavitnya Azim menyebut, UMNO tidak bertanding dalam pilihanraya ke 11, 2004, tetapi yang bertanding adalah Barisan Nasional.

Azim juga berkata bahan-bahan yang kposter dan kempen dicetak menggunakan lambang ‘Dacing’ iaitu simbol Barisan Nasional bukannya simbol keris, simbol UMNO.

Dua Cawangan Di Hulu Terengganu Calonkan Ku Li


Hulu Terengganu - Hasrat Ahli Parlimen (MP) Gua Musang YBM Dato’ Tengku Razaleigh Hamzah (Ku Li) bertanding sebagai Presiden Umno pada pemilihan parti Disember nanti semakin mendapat sokongan.

Terbaru, dua cawangan Umno di Hulu Terengganu, iaitu Cawangan Umno Kampung Pauh dan Tengkawang dan Cawangan Tok Muncung, Wakaf Tapai, Bahagian Marang telah mencalonkan Ku Li sebagai lawan kepada penyandang, Dato’ Abdullah Ahmad Badawi yang juga merupakan Perdana Menteri Malaysia.

Ketiga-tiga cawangan tersebut yang melakukan mesyuarat pada 8 Ogos baru-baru ini telah melafazkan sokongan penuh terhadap Ku Li sebagai calon Presiden bagi mengantikan Abdullah Badawi. Lebih menarik, semua ahli cawangan terbabit memberikan sokongan sebulat suara di atas pencalonan tersebut.

Ketua Cawangan Umno Kampung Tengkawang, Mohd Adam berkata, mesyuarat di cawangannya berlansung dalam keadaan terkawal dan tidak timbul sebarang penentangan apabila ada cadangan Ku Li sebagai calon presiden.

“Ini adalah kehendak majoriti ahli akar umbi. Semua bersetuju dengan cadangan yang dibuat dengan memberikan sokongan sebulat suara.

“Dengan keputusan tersebut, adalah menjadi tanggungjawab saya selaku Ketua Cawangan dan perwakilan yang terpilih ke mesyuarat Bahagian nanti akan mencadangkan supaya Bahagian Hulu Terengganu akan mencalonkan Ku Li sebagai Presien Umno yang baru.” Katanya kepada Sinar Harian.

Menurutnya, beliau bersama Ketua Cawangan Kampung Pauh serta semua ahli jawatankuasa telah bersepakat meletakkan Ku Li sebagai calon. Ini merupakan satu keperluan sekiranya mahu melihat keutuhan dan kekuatan parti semakin kukuh.

AJK Cawangan Kampung Pauh, Abdullah Sulong turut menyokong saranan dan ketetapan yang telah dibuat oleh cawangannya. Baginya, ahli Umno mesti berani melakukan perubahan demi menyelamatkan parti. Malah, parti bukanlah milik individu dan perlu pembaharuan dari semua aspek, termasuk kepimpinan.

“Kita perlukan perubahan. Pemimpin yang ada telah menjadikan Umno seolah-olah milik mereka. Lihat sahaja bagaimana rakyat dipermainkan dalam isu peralihan kuasa?. Semua itu retorik politik di peringkat tertinggi tanpa memikirkan nasib ahli akar umbi,” katanya lagi.

Katanya, ramai ahli Umno tidak setuju dengan konsep peralihan kuasa sebagaimana yang dicadangkan oleh Perdana Menteri. Ianya bukan sahaja tidak efisyen, tetapi telah melanggar etika dalam perlembagaan Umno itu sendiri.
“Ramai yang tidak setuju, tetapi mereka bimbang dan takut untuk membuat pilihan. Sebagaimana kata Ku Li, ahli Umno tidak berani melakukan perubahan disebabkan ugutan yang diterima daripada pemimpin berpengaruh,” katanya lagi.

Dengan pencalonan tersebut, ia merupakan satu janji yang telah dilunaskan oleh kedua-dua AJK Cawangan tersebut ketika mengadakan majlis bersama Ku Li di sini baru-baru ini. Dan Abdullah Sulong sendiri telah memberi jaminan bahawa beliau akan tetap mencalonkan Ku Li sebagai Presiden Umno walaupun tidak dilakukan oleh cawangan-cawangan lain.

Mohd Adam menjelaskan bahawa beliau yakin dalam keadaan situasi sekarang, akan ada lagi cawangan-cawangan di sini yang akan mencalonkan Ku Li. Malah katanya, cadangan mencalonkan Ku Li bukanlah dilakukan secara membabi buta. Ia berdasarkan pengalaman Ku Li yang telah lama dalam Umno dan mempunyai karektor yang baik serta berwibawa untuk menerajui parti.

“Kami semua yakin Ku Li merupakan calon yang paling layak menggantikan Pak Lah. PM yang ada sekarang sudah lemah dan tidak berkemampuan mentadbir urus negara. Insyaallah, jika Ku Li menang, situasi kalut dalam Umno dan negara akan pulih kembali,” tambahnya lagi.

Manakala, Cawangan Tok Muncung juga telah memberikan sokongan tidak berbelah bahagi kepada Ku Li untuk menjadi calon Presiden Umno.

11 Ogos 2008

Tiada Monsoon Cup Tahun Ini (2008)

Kuala Terengganu - Sukan perahu layar Monsoon Cup pada tahun ini mingkin tidak diadakan berikutan pihak syarikat yang menganjurkan sukan tersebut mahukan bayaran tambahan.

Menteri Besar Terengganu, Dato’ Ahmad Said menyatakan demikian pada satu majlis bersama pihak media yang diadakan disebuah hotel disini semalam.

Beliau berkata pihak tersebut bertindak meminta tambahan bayaran kerana mereka mendakwa mengalami kerugian daripada siri penganjuran lalu .

Pada 6 jun lalu, Ahmad membuat penegasan dan mengakui Kejohanan Kapal Layar Piala Monsun yang dianjurkan sejak tahun 2006 hanya memberi manfaat kepada segelintir golongan tertentu tetapi tidak kepada rakyat tempatan.

Beliau berkata, di sebalik penganjuran kejohanan itu selama ini, rakyat tempatan hanya mampu menjadi penonton sedangkan orang luar yang mendapat faedah.


Utusan memetik Ahmad berkata, status penganjuran kejohanan itu masih samar kerana setakat ini, tiada rundingan baru diadakan antara T-Best Events dengan kerajaan negeri berhubung perkara itu termasuk daripada segi persediaan penganjuran kejohanan kapal layar Piala Coronation yang diadakan sebelum Piala Monsun.


“Dalam taklimat yang diberikan T-Best Events kira-kira dua bulan lalu, kerajaan negeri dimaklumkan syarikat itu memerlukan suntikan dana berbelas juta ringgit kerana mengalami kerugian, namun sehingga kini tiada rundingan lanjut diadakan, senyap sahaja.


``Kalau tidak ada, tak adalah. Kita akan teruskan dengan acara sukan rakyat seperti perahu panjang yang telah dirancang untuk diadakan semasa Piala Monsun sebelum ini,'' katanya

Manakala agensi Bernama melaporkan Ahmad berkata penganjur sepatutnya sudah mengadakan siri perbincangan dengan kerajaan negeri bagi penganjuran kejohanan itu

Bagaimanapun menurut Ahmad, sehingga kini, penganjur tidak memaklumkan persiapan mereka termasuk bagi mengadakan acara sampingan menjelang kejohanan berprestij itu yang memasuki edisi ketiga tahun ini.

“Tiga bulan lalu, penganjur ada berjumpa dengan saya berbincang mengenai Piala Monsun dan mereka minta kerajaan negeri menambah peruntukan berbelas juta untuk menganjurkan kejohanan itu tahun ini.

“(Namun) selepas itu mereka diam dan setakat ini saya tidak tahu mengenai perkembangan kejohanan itu sama ada ia diadakan atau tidak,” katanya.

Ahmad berkata penganjur kejohanan itu meminta kerajaan Terengganu menyediakan peruntukan lebih tinggi tahun ini kerana mendakwa mengalami kerugian tahun laluPenubuhan Trengganu Inc , Anak syarikat Masih Rugi

Kuala Terengganu - Dakwaan Bekas Menteri Besar Terengganu Dato’ Seri Idris Jusoh bahawa Terengganu Incorporated membawa keuntungan kepada anak-anak syarikat kerajaan negeri Terengganu disangkal oleh Menteri Besar Dato’ Ahmad Said.

Januari lalu, Idris dilaporkan berkata nilai aset kebanyakan anak syarikat kerajaan negeri meningkat hampir 60 peratus pada tahun 2007 selepas penubuhan Terengganu Inc.

"Hampir keseluruhan GLC di bawah pengurusan Terengganu Incorporated telah menunjukkan peningkatan dari segi prestasi dan mula mencatatkan keuntungan berganda.
"Saya telah katakan apabila ditubuhkan Terengganu Incorporated dahulu kita mahu pastikan anak-anak syarikat kerajaan negeri ditadbir dengan baik oleh golongan profesional dengan amanah dan telus dan kini kita telah nampak hasilnya," kata Idris.

Kontra dengan kenyataan itu, agensi Bernama hari ini melaporkan, Ahmad Said melahirkan rasa kecewa dengan prestasi beberapa syarikat milik kerajaan negeri yang mengalami kerugian dalam bidang perniagaan yang diceburi mereka.

“Kerajaan negeri memandang serius perkara ini. Bedah siasat akan dibuat terhadap syarikat berkenaan dan prestasinya akan sentiasa dipantau. Kami akan melihat sekiranya syarikat itu perlu disuntik dengan perubahan pengurusan,” katanya.

Beliau menggesa anak syarikat kerajaan Terengganu seperti Eastern Pacific Industrial Corporation Bhd (EPIC), TDM Berhad, Golden Pharos dan anak-anak syarikat Perbadanan Memajukan Iktisad Negeri Terengganu (PMINT) supaya membuat penilaian dan pembaharuan sesuai dengan cabaran globalisasi.

Ahmad berkata kerajaan negeri berharap perubahan pengurusan bagi beberapa syarikat yang ada kepentingan kerajaan itu akan memberi nafas baru dalam mengharungi hala tuju yang lebih fokus dan bermakna bagi penjanaan ekonomi negeri

Ahmad Dipanggil BPR

Kuala Terengganu – Menteri Besar Terengganu, Dato’ Ahmad Said mengakui beliau telah dipanggil oleh pihak Badan Pencegah Rasuah (BPR) semalam, bagi memberikan keterangan berkaitan Penganjuran Monsoon Cup dan Taman Tamadun Islam (TTI).

Beliau berkata demikian ketika menjawab soalan wartawan berkaitan perkara tersebut semalam.

Menurutnya selain dari Monsoon Cup dan TTI beliau juga membei keterangan tentang perkara-perkara lain yang beliau dapati berlaku penyelewengan dalam perlaksanaan projek-projek pentadbiran yang lalu.

Namun beliau tidak mahu menjawab apabila ditanya apakah perkara-perkara lain tersebut.

Menurut Ahmad, empat pegawai BPR termasuk dari ibu pejabat di Putrajaya telah datang ke pejabatnya di Tingkat 16, Wisma Darul Iman pagi semalam dan mengambil masa kira-kira sejam untuk merekodkan keterangan beliau.

Selain isu Perdana V6 katanya, beliau turut memberi penjelasan berhubung isu-isu berbangkit termasuk dakwaan penyelewengan dalam pembinaan Taman Tamadun Islam (TTI) dan pengurusan Piala Monsun serta Pulau Duyong

Potensi Tamatkan Konflik Yaman

  Perunding Houthi meninggalkan Riyadh selepas pusingan lima hari rundingan dengan pegawai Saudi mengenai perjanjian berpotensi yang boleh m...