18 Mei 2013

ADUN Chukai Minta Kerajaan Jelaskan Kedudukan Hospital Kemaman

http://buletinonline.net/images/stories/aberita19/hanafiah%20hospital.jpgKEMAMAN - Ahli Dewan Undangan Negeri Chukai, Haji Hanafiah Mat meminta kerajaan menjelaskan kedudukan Hospital Kemaman yang dilaporkan mahu dibina baru, bagi menggantikan kompleks sedia ada di Jalan Da' Omar dekat sini.

Menurutnya, hospital tersebut yang mula dibina pada tahun 1946 walau pun dipertingkatkan kemudahannya dengan bangunan baru pada tahun 1998, masih belum menampung jumlah penduduk daerah itu.

Menunaikan Solat Tetapi Tidak Memperjuangkan Islam

http://buletinonline.net/images/stories/aberita19/Hamzah%20Ngah.jpgKUALA TERENGGANU - Minggu ini adalah minggu yang pertama bagi bulan Rejab, bulan dimana umat Islam mengingati peristiwa besar Isra' dan Mi'raj, perjalanan Nabi Muhammad SAW dari dari Masjid al-Haram di Mekah ke kiblat umat Islam yang pertama, Masjid al-Aqsa dan seterusnya ke Sidratul Muntaha.

Menurut Ketua Penerangan Dewan Ulamak PAS Negeri Terengganu Ustaz Hamzah Ngah, Peristiwa Isra dan Mi'raj Nabi Muhammad s.a.w. terjadi pada 27 Rejab tahun ke-12 dari masa kenabian beliau, merupakan peristiwa penting yang selalu dirayakan setiap tahun oleh seluruh umat Islam.

17 Mei 2013

Pemuda Kesal 'Ditipu' Setelah Mengundi BN

http://buletinonline.net/images/stories/aberita20/Pok%20Ja2.jpgBESUT - Pelbagai pihak telah mendedahkan salah laku dan penipuan dilakukan Umno dan Barisan Nasional (BN) pada Pilihanraya Umum Kali Ke-13 yang lalu.

Bukan hanya pengakuan dan bukti dikemukakan oleh parti-parti pembangkang bahkan, jentera Suruhanjaya Pilihanraya Malaysia (SPR), ahli dan penyokong Umno sendiri, kerana merasakan diri mereka telah ditipu dan dipermainkan oleh Umno-BN.

Kerajaan PAS Beri Peruntukan Kepada ADUN Pembangkang

http://buletinonline.net/images/stories/aberita20/sidng%20media%2016%20mei.jpg- Ahmad Said boleh semak rekod kewangan
KUALA TERENGGANU
- Pesuruhjaya PAS Terengganu YB haji Mohd Abdul Wahid Endut menafikan kerajaan PAS Terengganu yang memerintah dari tahun 1999 sehingga 2004 tidak memberi peruntukan kepada Ahloi-ahli Dewan undangan Barisan nasiona (BN) yang menjadi pembangkang ketika itu.

Beliau meminta Menteri Besar Terengganu, Dato' Seri Ahmad said memeriksa rekod-rekod kewangan semasa kerajaan PAS memerintah untuk mendapat maklumat sebenarnya.

Ahmad Said Amal 'Politik Kampung'!

http://buletinonline.net/images/stories/aberita20/sidng%20media%2016%20mei1.jpgPAS Akan Desak Kerajaan Berikan Peruntukan Dun Kepada Adun Berkenaan
KUALA TERENGGANU
- PAS sekali lagi menyatakan kekesalan dengan kenyataan Menteri Besar Dato' Seri Ahmad Said yang tidak mahu melaksanakan pembangunan dalam kawasan Dewan Undanga Negeri (Dun) yang dikuasainya.

Pesuruhjaya PAS Terengganu Haji Mohd Abdul Wahd Endut menjelaskan, pembiayaan pembangunan yang dilaksanakan adalah hasil kutipan cukai yang dibuat oleh keajaan ke atas rakyat.

15 Mei 2013

MCA Kuala Terengganu Tinggal 'Nyawa-nyawa Ikan'!

http://buletinonline.net/images/stories/aberita20/Jefri%20Chua.jpgKUALATERENGGANU - Timbalan Pengerusi Dewan Himpunan Penyokong PAS (DHPP) Jefri Chua menegaskan, warga Tionghua (Cina) Kuala Terengganu tidak perlu bimbang apabila MCA kalah dalam PRU-13 kerana menurutnya ketiadaan MCA akan diganti dengan para petugas PAS dan Pakatan Rakyat.

Katanya, beliau mewakili DHPP bersama Pengerusi DAP Terengganu Ng Chai Hing dan wakil orang Cina dari PKR akan mengambil tanggungjawab menyelesaikan apa-apa masalah yang timbul dikalangan warga Tionghua.

Balas Dendam; Pemimpin Umno Sanggup Zalimi 'Orang Kuatnya' Sendiri

http://buletinonline.net/images/stories/aberita20/Hanafiah%20baiki%20rumah.jpgKEMAMAN - Penyakit 'dendam kesumat' telah merebak hingga ke peringkat kampung, ekoran kenyataan bersikap berat sebelah Pengerusi Perhubungan Umno Negeri Terengganu Dato' Seri Ahmad Said sebaik beliau mengangkat sumpah jawatan Menteri Besar pada Sabtu 11 Mei lalu.

Adun Chukai YB Haji Hanafiah Mat berkata,  seorang penduduk Mohd Zafi Bin Omar, 50, telah mengadu masalah rumahnya yang rosak akibat bencana ribut kepada Pengerusi Jawatankuasa Kemajuan dan Keselamatan Kampung (JKKK) Kampung Paya Berenjut , Chukai dekat sini.

14 Mei 2013

Empat Pusat Kesihatan Terima 'Kek' Adun Alor Limbat

http://buletinonline.net/images/stories/aberita20/kek%20Ariffin.jpgMARANG - Walau pun baru seminggu bergelar 'YB' Adun Alor Limbat Ustaz Ariffin Deraman tidak henti-henti berputar di kawasan Dewan Undangan Negeri (Dun)nya menemui para pengundi dan pelbagai pihak lain termasuk mengunjungi Jabatan Kerajaan.

Bukan sekadar mengucapkan 'Selamat Hari Jururawat' melalui laman sosial atau melalui kad ucapan, Ariffin yang menganggap dirinya sebagai 'budak baru belajar' menghantar sendiri 'kek' ke tiga buah Pusat Kesihatan yang terdapat dalam Dun Alor Limbat.

ABAS Ganti 10 Budak Hitam?

http://buletinonline.net/images/stories/aberita20/bantah%20Mad%20Said.jpgKUALA TERENGGANU - Keputusan Pilihan Raya Umum PRU ke-13 telah menyaksikan Barisan Nasional (BN) Terengganu menguasai negeri Terengganu dengan memenangi 17 kerusi, hanya kelebihan dua kerusi sahaja berbanding PAS, yang memenangi 15 kerusi.

Ia adalah suatu kemenangan tipis yang mengejutkan pelbagai pihak jika dibandingkan dengan keputusan PRU ke-12 pada tahun 2008 sebelum ini, Umno-BN Terengganu telah menguasai 24 kerusi Dun dan PAS hanyalah memenangi lapan kerusi Dun sahaja.

13 Mei 2013

Pusat-pusat Khidmat Wakil Rakyat Mula Beroperasi

http://buletinonline.net/images/stories/aberita20/pusat%20khidmat%20parlimen%20KT.jpgKUALA TERENGGANU - Belum sampai tempoh seminggu dinobatkan sebagai wakil rakyat, Pusat Khidmat Adun dan Ahli Parlimen PAS telah dibuka dan mula beroperasi, terutamanya bagi wakil-wakil rakyat yang baru pertama kali dipilih dalam pilihanraya umum kali ke-13 yang lalu.

Ahli Parlimen Kuala Terengganu Raja Datuk Kamarul Bahrin Shah Ahmad Shah memilih lokasi strategik sebagai pusat khidmatnya yang terletak di Pusat Niaga Paya Keladi, ditengah-tengah bandaraya Kuala Terengganu berhadapan dengan Hentian Bas Majlis Bandaraya Kuala Terengganu. [Gambar kanan]

Ketiadaan PPD dan PPP Baik Kerana Tidak Menyusahkan Wakil Rakyat PAS

http://buletinonline.net/images/stories/aberita20/ariffin%20deraman.pngKUALA TERENGGANU - Pengarah Jabatan Pilihan Raya PAS Negeri Terengganu, Ariffin Deraman mengkritik perlantikan barisan Exco kerajaan negeri Terengganu yang mengangkat sumpah jawatan pada 11 Mei lalu, kerana menurutnya tiada portfolio khusus berkaitan dengan Agama.

"yang pertama sekali kita melihat tiada Exco agama, pelik.......banyak Exco ni seorang pegang beberapa portfolio, tetapi kita lihat........dan kita cari juga (siapa Exco agama), mungkin juga kerana Ustaz Ramli Nuh kalah di Dun Tepoh lepas tu mereka tiada calon untuk melantik Exco Agama,

12 Mei 2013

Boleh Kalau Ahmad Said Tak Mahu Buat Pembangunan, Tapi Dengan Syarat..............

http://buletinonline.net/images/stories/aberita20/dralias.jpgKUALA TERENGGANU - Timbalan Pesuruhjaya III PAS Terengganu YB Dr Alias Razak menyifatkan kenyataan Adun Kijal Dato' Seri Ahmad Said yang tidak mahu melaksanakan pembinaan rumah mampu milik di kawasan Dewan Undangan Negeri (Dun) yang dimenangi oleh pembangkang sebagai 'tidak masuk akal'.

"Sebagai Menteri Besar kepada rakyat Terengganu, tidak sayugia beliau mengeluarkan kenyataan tersebut, apatah lagi sejurus selepas dilantik oleh Sultan Terengganu Sultan Mizan Zainal Abidin, yang memayungi semua rakyat,"ujar beliau.

Wanita Berjiwa Kental Sentiasa Mendepani Cabaran

  Oleh : Aqilah Mohd Jafri / Gambar : Hajar Kamarudin  MARANG - Wanita berjiwa kental dengan semangat perjuangan dalam mendepani cabaran sej...