19 Ogos 2023

Polis Sweden Tahan Wanita Sembur Pemadam Api Kepada Pembakar, Al-Quran


 Polis Sweden telah menahan seorang wanita yang menyembur seorang aktivis anti-Islam dengan alat pemadam api. 

Bersama Demokrasi Aman, Tolak Provokasi


Bagi pihak Parti Islam Se-Malaysia (PAS), saya bersyukur kepada Allah SWT atas pertolongan-Nya dan mengucapkan setinggi-tinggi penghargaan kepada pimpinan di semua peringkat, jentera pilihan raya, dan seluruh rakyat yang mengundi Perikatan Nasional (PN), khususnya anak-anak muda yang menjadi gelombang rakyat yang terkuat, sehingga berjaya mengubah landskap politik negara bagi mengekalkan kepimpinan Islam Melayu walaupun belum berjaya sampai ke puncaknya.

Yakin Khidmat Cemerlang Kerajaan PAS Terengganu

 


DUNGUN - Kemenangan sapu bersih PAS pada Pilihan Raya Negeri 12 Ogos lalu PAS adalah manifestasi keyakinan dan kepercayaan rakyat terhadap khidmat cemerlang kerajaan PAS Terengganu. 

18 Ogos 2023

20 Seksyen Dalam Enakmen Jenayayah Syariah Kelantan Tidak Sah?


 Isu Nik Elin mencabar keabsahan 20 enakmen syariah Kelantan semalam sepatutnya membuka mata hati umat Islam betapa perlunya kita mengislamkan undang² tertinggi negara, Perlembagaan Persekutuan serta undang² lainnya. 

17 Ogos 2023

PAS Menang 'Penuh Bermakna' Di Bukit Besi


 KUALA TERENGGANU - Bukit Besi bukan lagi kubu kuat Barisan Nasional (BN) apabila Haji Ghazali Sulaiman mewakili PAS berjaya mencipta kemenangan yang penuh bermakna, menang dengan majoriti 3,712.

15 Ogos 2023

Mandat Wadah Untuk Berbakti

 


DUNGUN - Mandat yang diamanahkan sebagai wakil rakyat menjadi peluang dan ruang untuk berbakti kepada masyarakat melalui wadah siasah dengan sebaiknya.

'Orang Umno' Meluat Dengan Mad Said

 


Oleh : Rohayati Ripin 

SETIU - 'Orang Umno' meluat  dengan perangai Mantan Menteri Besar, Dato' Seri Ahmad Said yang disifatkan 'banyak bercakap bohong' .

Dekad Memalukan Mesir?


 Selepas pembunuhan beramai-ramai Rabaa 10 tahun lalu, pemerintah Mesir membentuk jawatankuasa pencari fakta rasmi untuk menyiasat kemungkinan pelanggaran hak asasi manusia.

Majoriti Berganda Bukti Kepercayaan Untuk Teruskan Legasi

 


DUNGUN - Kejayaan meraih majoriti berganda 12,822 undi berbanding 4,542 pada PRU14, membuktikan kepercayaan pengundi DUN Rantau Abang untuk meneruskan legasi ADUN terdahulu.

Penantian 64 Tahun Seberang Takir Berakhir


 Oleh : Siti Mariam 

KUALA NERUS - Slogan "terik ni kita ambik" menjadi dan berjaya menamatkan penantian selama 64 tahun untuk menawan PAS DUN Seberang Takir. 

14 Ogos 2023

Kacau Sura Kesyukuran Sempena Menang

 


Oleh ; Rohayati Ripin 

BESUT - Seorang Muslimat Kampung Gong Manok dekat sini yang dikenali Rohana Yaacob mengacau sura sebanyak dua kawah dan mengagihkan kepada orang kampung sempena PAS menang dalam Pilihan Raya Umum (PRU) DUN Terengganu ke 15.

Mekanisme Semak Dan Imbang DUN Tanpa Pembangkang

 


Oleh : Eikhwan Ali


Walaupun tiada pembangkang di DUN Terengganu, fungsi 'check and balance' masih boleh diwujudkan menerusi beberapa mekanisme.

Hj Khuz Kekal Terajui Kota Putera


 KUALA TERENGGANU - Rakyat dan pengundi Dewan Undangan Negeri (DUN) Kota Putera kekal memilih Timbalan Diperpetua PAS Besut, Haji Mohd Nurkhuzaini Ab Rahman untuk mewakili mereka.

PAS Peroleh Majoriti Undi Dua Kali Ganda Di DUN Batu Buruk


KUALA TERENGGANU - Parti Islam Se-Malaysia (PAS) memperoleh jumlah majoriti undi dua kali ganda di DUN Batu Buruk iaitu 17668 undi berbanding pada Pilihanraya Umum ke 14 (PRU-14) yang lalu iaitu 5288 undi. 

Muslim Di Haryana, India Berdepan Ancaman Boikot Ekonomi

 


Pertubuhan berhaluan kanan Hindu menggesa pemboikotan ekonomi terhadap perniagaan Islam dan menghalang orang Islam keluar dari kampung selepas keganasan komunal yang membawa maut meletus di negeri Haryana, India.

13 Ogos 2023

Undi Melayu Terkesan Apabila Umno Bersama PH

 


KUALA TERENGGANU - Orang Melayu sangat terkesan apabila Umno bergabung dengan PH ditunjangi oleh DAP yang 'racist'. 

Muslim Di Haryana, India Berdepan Ancaman Boikot Ekonomi


 Pertubuhan berhaluan kanan Hindu menggesa pemboikotan ekonomi terhadap perniagaan Islam dan menghalang orang Islam keluar dari kampung selepas keganasan komunal yang membawa maut meletus di negeri Haryana, India.

PAS Cipta Sejarah Baharu Terengganu

 


KUALA TERENGGANU - Parti Islam Se-malaysia (PAS) Terengganu telah memenangi keseluruhan 32 kerusi Dewan Undangan Negeri (DUN) Pilihan Raya Umum (PRU) Negeri semalam.

Keputusan Penuh 32 - 0

 <strong>P33 Besut</strong>N1 Kuala Besut

1. Tengku Zaihan Che Ku Abd Rahman.(BN) 7377

2. Azbi Salleh . (PN-PAS)11, 496

Potensi Tamatkan Konflik Yaman

  Perunding Houthi meninggalkan Riyadh selepas pusingan lima hari rundingan dengan pegawai Saudi mengenai perjanjian berpotensi yang boleh m...