03 Mei 2014

Ibu Lima Anak Bersyukur Mendapat Bantuan

MARANG – Seorang ibu kepada lima orang anak dapat meneruskan perniagaan kuihnya, apabila beliau menerima bantuan dari wakil rakyat Alor Limbat, YB Ustaz Ariffin Deraman .

02 Mei 2014

Pertandingan Wau; Pemuda PAS Harap Seni Budayanya Kekal

collectible_wau bulan_waukite_wb08KUALA TERENGGANU – Wau bulan adalah satu nama yang tidak asing lagi kepada masyarakat Malaysia terutama kaum Melayu dan ianya adalah salah satu daripada kebudayaan dan kesenian rakyat Malaysia.
Permainan ini sangat diminati pada suatu masa dahulu, terutamanya bagi mereka yang berkerja sebagai pesawah yang menunggu musim hujan sebelum memulakan semula tanaman padi mereka suatu ketika dahulu.

01 Mei 2014

‘Cakna Wakil Rakyat’ Tingkat Kualiti Khidmat

tmp__DSC2344-1598314110MARANG – Program kemasyarakatan ‘Cakna Wakil Rakyat’ dianjurkan Majlis Tindakan Dewan Undangan Negeri (MTD) Bukit Payong telah diadakan selama lima hari, bermula pada 23 April hingga 27 April lalu.
Selain mengeratkan silaturrahim, hubungan antara Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Ustaz Mohd Nor Hamzah dengan rakyat Bukit Payong, program tersebut dapat meningkatkan kualiti perkhidmatan cawangan-cawangan PAS.

30 April 2014

Akhirnya, Pasar ‘Berniaga Atas Tanah’ Diiktiraf Sebagai Pasar Borong

pasar borong negeri terengganuKUALA TERENGGANU – “Cara dia buat macam pasar Kedai Buluh, macam ke kat Haji Hadi begitulah, dengan tiang kayu reja, begitulah dia buat.
“Itulah pun ‘mentality’ dia orang. Cuba tengok kat Haji Hadi, macamana dia berniaga hari Jumaat, atas tanah, atas gerai-gerai gitulah,”kata Menteri Besar Dato’ Seri Ahmad Said.

29 April 2014

Maahad Tahfiz Wa Ta’alim Matlain Badrin (MTTMB), 7 Tahun Menempuh Cabaran.

matlain badrainSETIU – Membuka dan mengendalikan perjalanan operasi sebuah institusi pendidikan adalah tanggungjawab yang sangat berat.
Pengarah Majlis Tindakan Dun Jabi yang juga merangkap Timbalan Pengerusi Ahli Lembaga Pengarah, Maahad Tahfiz Wa Ta’alim Matlain Badrin menegaskan demikian ketika berucap di Ihtifal tahunan, sekolah agama rakyat ini pada Sabtu lepas menegaskan,
“Siapa yang berhajat nak buka satu institusi pendidikan bermakna dia telah rantaikan kakinya dengan komitmen dan tanggungjawab berterusan.

28 April 2014

Penduduk Gotong Royong Siapkan Jalan Tanpa Bantuan Kerajaan

MARANG – Walaupun tiada peruntukan yang diberikan kepada penduduk di Kampung Alor Parit bagi membina jalan, namun dengan kerjasama seramai kira-kira 30 orang penduduk setempat, maka sebatang jalan sepanjang kira-kira 400 meter berjaya disiapkan.

Tarbiyah Membina Kekuatan ‘Dalaman’

GhazaliDUNGUN – Lajnah Tarbiyah PAS, Dewan Undangan Negeri (DUN) Bukit Besi berjaya mengadakan Program Daurah Tadribiyah siri 1 di Masjid Lama Jerangau Sungai pada Sabtu 25 April
Pengerusinya Ustaz Nordin Othman memberi peringatan kepada semua ahli-ahli jawatan kuasa peringkat cawangan yang agar megutamakan tarbiyah bagi membina kekuatan ‘dalaman’.

27 April 2014

“Tidak Semudah Itu, Saya Akan Gulung Tikar Bantal Dan Berpindah,”Tekad Haji Salleh

KUALA TERENGGANU – Pengerusi Jawatankuasa Bertindak Tanah Banggol Donas, Haji Salleh Embong bertekad menegaskan, beliau dan rakan-rakannya akan meneruskan perjuangan menuntut hak mereka kerana beliau yakin tindakan kerajaan Umno-BN tidak betul dan melanggar peraturan.

Wanita Berjiwa Kental Sentiasa Mendepani Cabaran

  Oleh : Aqilah Mohd Jafri / Gambar : Hajar Kamarudin  MARANG - Wanita berjiwa kental dengan semangat perjuangan dalam mendepani cabaran sej...