14 Mei 2011

Tanah rakyat di 'rampas', Usul ADUN PAS ditolak sidang DUN

http://buletinonline.net/images/stories/berita47/stedazmanusul.JPGKUALA TERENGGANU -  ‘Merakyatkan pentadbiran dan pembangunan’ adalah slogan 'retorik' Umno dan kerajaan Barisan Nasional (BN) Terengganu apabila pembangunan yang dilaksanakan 'merampas'  tanah-tanah rakyat.

PAS sebagai sebuah parti politik Melayu Islam, memperjuangkan dan membela nasib orang-orang Melayu yang dirampas tanahnya di bandaraya Kuala Terengganu.

Namun begutu, usul yang dibawa Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) Batu Buruk, Dr Syed Azman Syed Ahmad Nawawi mengikut Fasal 30 Peraturan-peraturan Mesyuarat Dewan Undangan Negeri dalam sidang DUN baru-baru ini telah ditolak.

13 Mei 2011

Royalti Terengganu; Umno-BN tipu rakyat dan sesama sendiri.


http://buletinonline.net/images/stories/berita47/draliasroyalti.gifKUALA NERUS - Umno dan Barisan Nasional (BN) sedang 'naik gila' sekarang, dengan membangkitkan pelbagai fitnah yang dilemparkan kepada 
pimpinan Pakatan Rakyat bagi memecahbelahkan gabungan parti-parti dalam pakatan tersebut.

Timbalan Yang DiPertua PAS Kuala Nerus, Dr. Alias Razak berkata, pelbagai fitnah tersebut turut dibawa oleh Umno-BN ke dalam Persidangan
Dewan Undangan Negeri (Sidang DUN) Terengganu.

"kalau di luar, hari ini duk (sedang) sibuk isu fitnah. ni fitnah ni kerja UMNO fitnah kepada pimpinan PR. yang kita tahu, fitnah ni memang mainan

12 Mei 2011

Ahmad Said angkuh, tidak bertanggungjawab

http://buletinonline.net/images/stories/berita47/memorandum4a.JPG- tolak memorandum rakyat, sebelum baca isi kandungan
KUALA TERENGGANU
– Slogan ‘Merakyatkan Pentadbiran dan Pembangunan’ hanya slogan kosong dan tidak membawa erti apa-apa, apabila Menteri Besar Dato’ Seri Ahmad Said menolak memorandum rakyat yang dihantar kepada beliau.

Pengerusi Jawatankuasa Tanah Banggol Donas, Encik Salleh Embong amat kecewa kerana Ahmad Said membuat keputusan menolak memorandum Jawatankuasa terbabit sebelum membaca isi kandungannya.

”Saya amat kecewa, saya kecewa kerana YAB Menteri Besar, belum baca dah buat keputusan tak boleh ubah, saya amat kecewa sebagai pemimpin kerajaan negeri, membuat keputusan sebelum membaca apa yang terkandung,

11 Mei 2011

Isu Royalti; PM pelawok dan cakap menipu

http://www.buletinonline.net/images/stories/berita47/sidangdun.gifKUALA TERENGGANU -  Pemimpin negara khususnya Perdana Menteri, Dato’ Seri Najib Tun Razak sendiri telah hilang ‘integriti’ serta ‘reputasi’ dalam menyelesaikan masalah ekonomi negara dan negeri.

Timbalan Pesuruhjaya PAS,  Haji Mohd Abdul Wahid Endut berkata negara menghadapi krisis keyakinan yang “parah” sehingga rakyat sudah tidak mempercayai kepimpinan kerajaan Barisan Nasional (BN) hari ini.

Beliau berkata rakyat hilang keyakinan dan kepercayaan terhadap cara urus-tadbir pemimpin negeri dan negara.

10 Mei 2011

Masa depan Terengganu gagal sekiranya terus diperintah Umno/BN

http://buletinonline.net/images/stories/berita47/hanafiahamindoaidris.jpgKEMAMAN - PAS mengucapkan terima kasih atas ucapan Tengku Sri Bendahara Raja Tengku Mustaffa Kamel Sultan Mahmud dalam merasmikan Persidangan Penggal Keempat Dewan Undangan Negeri (Dun) Terengganu Ke-12, di Wisma Darul Iman, Kuala Terengganu, pada Isnin 9 Mei.

Menurut Penolong Setiausaha PAS Terengganu, Haji Hanafiah Mat, rancangan kerajaan untuk meningkatkan pendapatan dan tingkap hidup rakyat yang dibentangkan dalam ucapan Tengku Sri Bendahara dalam ucapannya adalah amat baik.

Terengganu masih belum terima bayaran royalti


http://buletinonline.net/images/stories/berita47/sidangdun.gifKUALA TERENGGANU - Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) Wakaf Mempelam, Mohd Abdul Wahid Endut berkata pemberian ‘dana khas’ sebanyak RM938 juta dari Kementerian Kewangan dan bukan bayaran sebenar hasil royalti minyak oleh Petronas.

Beliau tidak berpuas hati dengan jawapan kerajaan mengenai jumlah serta kaedah pembayaran tersebut.

Katanya, perjanjian dibuat antara kerajaan negeri dengan pihak Petronas dan kerajaan Persekutuan yang dimeterai sejak tahun 1975 atas nama bayaran “royalti”.

09 Mei 2011

Umno-BN parah; peluang terbaik Pakatan


http://buletinonline.net/images/stories/berita47/P1260165.JPGDUNGUN - Dengan pelbagai isu yang berlaku, PAS Terengganu menyifatkan parti Umno dan kerajaan Barisan Nasional (BN) kini berada dalam situasi politiknya yang semakin “parah”.

Setiausaha Badan Perhubungan PAS Terengganu, Haji Yahaya Ali berkata hubungan diantara parti-parti dalam komponen Barisan Nasional khususnya BN dengan MCA, juga semakin rapuh.

08 Mei 2011

Anwar gesa pengundi pertahan parlimen Marang

http://buletinonline.net/images/stories/berita47/ceramahkeadibuluh%20004.jpgMARANG - Ketua Pembangkang Parlimen Malaysia, Dato' Seri Anwar Ibrahim menggesa seluruh pengundi Marang supaya mempertahankan parlimen tersebut dari jatuh ke tangan Umno dan Barsian Nasional (BN).

"Sebab itu kawan-kawan di Marang ini kena ingat, Marang ini kawasan yang dipimpin oleh tokoh besar, bukan sahaja (kepada) PAS tetapi (kepada) umat Melayu dan umat Islam,

"kita kena pertahankan kerusi (parlimen) ini dan maruah kita lebih-lebih lagi sekarang,"tegasnya kepada lebih 5,000 orang hadirin pada majlis ceramah isu-isu semasa di Kedai Buluh, Bukit Payung, disini Jumaat 6 Mei.

Guru PASTI As-Salam Dinobatkan Dua Anugerah

MARANG- Guru PASTI As-Salam, Padang Midin, Cikgu Nora Abdul Jalil, 55 telah berjaya mengharumkan PASTI Terengganu apabila dinobatkan sebagai...