06 Mac 2010

Masyarakat Tionghua Marah Dengan Ahmad

KUALA TERENGGANU – Majoriti daripada masyarakat Tionghua Kuala Terengganu merasa tidak puas hati dan marah dengan Menteri Besar Terengganu, Dato’ Ahmad Said, ekoran kenyataanya berkaitan pembaikpulihan Tokong Ho Ann Kiong yang terbakar baru-baru ini.

Ahmad berkata
kerajaan negeri tidak akan menghulurkan sebarang sumbangan kewangan bagi membina semula tokong itu kerana ia telah menerima sumbangan daripada ahli perniagaan.

Semasa Ahmad berkata demikian, ADUN Bandar, Toh Chin Yaw dilaporkan terpaksa mengiyakan kenyataan Ahmad, apabila ditanya pihak media.

04 Mac 2010

Kenyataan Bohong Kerajaan BN, Menteri Besar Terengganu dan Pegawai Daerah Kuala Terengganu

- Terhadap Perobohan Rumah Orang Miskin Di Kg Paya Bunga
KUALA TERENGGANU - Ikatan Anak Watan Darul Iman ( IKHWAN ) mengutuk tindakan zalim dan ketidakperimanusiaan

yang dilakukan oleh Kerajaan UMNO/BN Negeri Terengganu terhadap para penduduk Kg. Paya Bunga tanpa pertimbangan kemanusiaan.


Presidennya, Fariz Musa berkata, tindakan merobohkan rumah-rumah rakyat miskin pada 2 Mac 2010 adalah tindakan tidak berperimanusiaan yang melibatkan Menteri Besar Terengganu, Dato’Ahmad Said dan Pegawai Daerah Kuala Terengganu, Wan Nawawi Wan Ismail.

03 Mac 2010

Mengapa Mad Nizam Kelam Kabut Tarik Balik Laporan Polis?

KUALA TERENGGANU – Walaupun berita mengenai Setiausaha Politik Menteri Besar Terengganu, Wan Ahmad Nizam Wan Hamid, mencekik dan menunjukkan pistol benar-benar berlaku, namun sukar untuk media perdana melaporkannya.


Ia adalah kerana tidak ada sebarang catatan yang dikesan dalam ‘sistem laporan polis’ kerana laporan yang dibuat oleh Mad Nizam telah ditarik balik.

Namun, persoalannya mengapa Mad Nizam menarik balik laporan tersebut?

02 Mac 2010

Fariz Di Bebaskan Dengan Jaminan Polis

KUALA TERENGGANU - Fariz Musa telah ditangkap dan ditahan polis kira-kira jam 11.15 pagi tadi telah dibebaskan dengan jaminan pada kira-kira jam 3.25 petang

Seorang pemilik rumah di Kampung Paya Bunga, Mohd Zamri Sulaiman yang turut di tahan ketika mempertahankan rumahnya dari dirobohkan pihak berkuasa, turut dibebaskan.

Kedua-dua mereka dituduh dibawah Seksyen 186, menghalang tugas penjawat awam ketika operasi meroboh rumah penduduk berkenaan.

Bangla Jaga Ikan di Sungai Como


- Mana Siswazah dan peserta PPRT ?
Tasik Kenyir, HULU TERENGGANU - Projek ternakan ikan air tawar dalam sangkar di Sungai Como, Tasik Kenyir tersasar lagi apabila pekerja warga asing yang mengendalikannya.
Sasaran utamanya kepada para nelayan, golongan Program Pembangunan Rakyat Termiskin (PPRT) dan Siswazah.

Namun begitu, tinjauan Buletin ke lokasi ternakan di Sungai Como mendapati lapan pekerja asing warga Bangladesh sedang bekerja.

01 Mac 2010

Setpol Ahmad Buat Hal Lagi

- Cekik orang dan tunjuk pistol
Chukai, KEMAMAN – Setiausaha Politik Menteri Besar Terengganu, Wan Ahmad Nizam Wan Abdul Hamid (Mad Nizam) yang juga bekas ADUN Air Putih dilaporkan buat hal lagi.

Sikap ‘pongoh’ dan ‘gelojoh’ Mad Nizam kini menjadi ‘topik panas’ perbualan dikedai-kedai kopi dan warung sekitar bandar ini.Peristiwa Mad Nizam menunjukkan p
istolnya kepada seorang siswa sebuah IPTA disebuah kedai kopi tersebar luas.

Pengarah Pendidikan Negeri Terengganu ‘Ego’

KUALA TERENGGANU - Ibubapa pelajar Chung Hwa Wei Sin menyifatkan pihak Jabatan Kementerian Pelajaran (JKN) Terengganu, khususnya Pengarah Jabatan bersikap 'ego dan tunjuk kuasa' apabila mengarahkan pintu utama masuk ke sekolah tersebut ditutup.

Bahkan, pihak jabatan berkenaan langsung tidak mengadakan perbincangan dengan ibubapa serta Persatuan Ibubapa dan Guru (PIBG) sekolah.

28 Februari 2010

Bersiap Untuk Pilihanraya Umum Lebih Awal


Chukai, KEMAMAN – Setiausaha Agung PAS, Dato’ Mustafa Ali memberi isyarat supaya ahli dan penyokong Pakatan Rakyat khususnya PAS supaya bersiap sedia untuk menghadapi pilihanraya umum ke 13 lebih awal.

Menurutnya, dalam kaedah biasa pilihanraya umum akan berlaku selepas persempadanan semula kawasan pilihanrayua yang berlaku sekali dalam tempoh dua penggal atau sekurang-kurangnya lapan tahun.

“Dulu saya berpegang pilihanraya ini mestilah selepas daripada persempadanan semula kawasan pilihanraya,

Ustaz Wan Hassan Rai Warga Emas Rumah Kebajikan Tian See

Sura, DUNGUN – Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Sura Ustaz Wan Hassan Mohd Ramli meraikan warga emas di Rumah Kebajikan Tian See yang terletak dibelakang Tokong Hong Tian di Kampung Bijangga, dekat sini.

Enam orang yang telah lanjut usia dan kurang bernasib baik itu, diberikan sumbangan ‘angpau’ serta bantuan makanan sempena Tahun Baru Cina.

Bantuan tersebut telah disampaikan sendiri oleh Wan Hassan yang menziarahi Rumah Kebajikan tersebut, semalam 27 Februari.

Inspirasi Dua Suri Hati Mantan MB Terengganu

  Oleh : Azizah Mahmood  KUALA TERENGGANU - Menelusuri   pengalaman kehidupan  dua suri hati mantan Menteri Besar Terengganu cukup menginspi...