11 Julai 2020

Masjid Hagia Sofea Sebagai Mercu Tanda Kebangkitan Islam Turki.


Oleh: Dr Riduan Mohamad Nor.

Sporadik!, dengan pantas ditular video dan gambar-gambar masjid Aya Sofea yang kini dikembalikan fungsinya sebagai masjid. Masjid indah dan ikonik ini berada ditengah jantung kota Istanbul , terlihat elegan dengan bayu laut Marmara dan juga Selat Bhosforus yang mendamaikan. Bangunan yang diwartakan sebagai tapak warisan oleh UNESCO ini melalui sejarah panjang.

25 Tahun Penyembelihan Bosnia


Umat Islam Bosnia mengenang 25 tahun sejak peristiwa pembunuhan beramai-ramai Srebrenica, kekejaman terburuk di tanah Eropah sejak akhir perang dunia kedua.

Agenda Parti Diteruskan


Oleh : Adli Mohamad
DUNGUN- Kebenaran mengadakan aktiviti sepanjang tempoh Perintah Kawalan Pergerakan Pemulihan (PKPP) maka tiada lagi halangan bagi Dewan Pemuda PAS Kawasan Dungun (DPPKD) untuk meneruskan agenda bagi memperkasakan perjuangan parti.

09 Julai 2020

Sinar Baharu Untuk PenerokaKUALA TERENGGANU: Sambutan Hari Peneroka Felda 2020 yang disambut seluruh negara diharap dapat memberi sinar baharu bagi golongan peneroka dan generasi Felda dalam membina kehidupan yang lebih baik.

Nak Menang Juga


Setelah ulamak PAN dengan ulamak PAS kerana tidak diiktiraf oleh Kesatuan Ulamak Sedunia dalam pemilihan KUIS, walaupun mereka telah berusaha sedaya upaya.

PRU15 : 'Nyah' PH Dari Politik NegaraOleh : Noreni Abu Bakar

DUNGUN - Pilihan Raya Umum kali ke-15 akan diadakan seberapa segera  untuk 'nyahkan' Pakatan Harapan(PH) dari persada politik tanah air.

08 Julai 2020

PAS Kijal Gerakkan Jentera PRU15

Hj Bidin Sulong (kiri) menyerahkan Dokumentasi Bilik Operasi kepada Ketua UDM Bukit Kemuning Hj Zabidin Awang

Oleh: Pyang Mamat

KEMAMAN - PAS Dewan Undangan Negeri (DUN) Kijal mengerakkan jentera pilihanrayanya bagi persediaan menghadapi Pilihan Raya Umum (PRU) yang ke 15.

07 Julai 2020

Kualiti Pemberitaan Al-Jazeera Amat Rendah.


Menonton dokumentari al-Jazeera yang berjudul 'Locked up in Malaysia's Lockdown' dalam segmen '101 East' jelas menunjukkan sumber berita mereka yang bernama Rayhan Kabir itu sebenarnya terang-terangan menipu.

Pengasingan Tempat Duduk Pawagam; Jangan PrejudisDewan Pemuda PAS Negeri Terengganu (DPPNT) melahirkan rasa syukur atas pendekatan baharu Kerajaan Negeri Terengganu memperkenalkan pengasingan tempat duduk dalam pawagam bagi kumpulan penonton berkeluarga, penonton lelaki dan penonton perempuan.

06 Julai 2020

Hamas Gesa Pejuang Bergabung Senjata

Mahmod Al-Zahar, dua dari kiri


Seorang anggota kanan Hamas telah menggesa kumpulan pejuang Palestin untuk bergabung, meninggalkan rundingan damai dan menggerakkan tindakan bersenjata terhadap Israel.

PASTI Perlu Kreatif


Oleh : Adli Mohamad

DUNGUN - Para guru Pusat Asuhan Tunas Islam (PASTI) perlu kreatif bagi memberi gambaran mengenai suasana baru kepada anak-anak mengenai pembelajaran dalam
norma baru.

PKP Cetus Idea Pasarkan Kambing PerapOleh : Emi Kamal

KUALA TERENGGANU – Kesukaran menghadapi Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) cetuskan idea kepada syarikat In-Saff Mart & Distributor Sdn. Bhd untuk memasarkan ‘Kambing Perap Muzdalifah’.

05 Julai 2020

Lawatan Dato' Tuan Ke Negeri Kelantan Dan Terengganu


KUALA TERENGGANU - Timbalan Presiden PAS yang juga Menteri Alam Sekitar Dan Air, Dato' Tuan Ibrahim Tuan Man akan mengadakan lawatan kerja selama tiga hari dari 4 hingga 6 Julai ke negeri Kelantan dan Terengganu.

Guru PASTI As-Salam Dinobatkan Dua Anugerah

MARANG- Guru PASTI As-Salam, Padang Midin, Cikgu Nora Abdul Jalil, 55 telah berjaya mengharumkan PASTI Terengganu apabila dinobatkan sebagai...