12 Februari 2020

Tuan Guru Nik Abdul Aziz Yang Istiqomah Menjulang Perjuangan

Oleh : Dr Riduan Mohamad Nor .
Lima tahun yang lalu , sosok besar perjuangan PAS, Tuan Guru Nik Abdul Aziz Nik Mat telah meninggalkan kita. Riuh geger dunia Islam membawa khabar kematian maestro dakwah ini sehingga ke benua Afrika, pelbagai media antarabangsa melaporkan dan meratapi kematian murabbi ummah ini. Begitulah sketsa kehidupan, bergulir dalam putaran masa yang pantas dengan tidak meletakkan syarat untuk terus kita kekal menghirup udara dunia yang sementara ini. Ramai pimpinan gerakan Islam yang pulang ke negeri abadi dalam pelbagai cara dan seni kematian, ada yang syahid ditiang gantung,dibedil musuh Islam, disiksa dalam tahanan, juga serangan penyakit . Semua mereka dikenang kerana kebaktian mencerahkan ummah dengan ilmu ,mahupun tegas memperjuangkan prinsip Islam.

Baca lagi.....

11 Februari 2020

Terjaminkah Islam Di Bawah Pakatan Harapan?

Beberapa kali pemimpin DAP, sama ada secara sendiri atau melalui Pakatan Harapan, mendakwa mereka mengiktiraf Islam sebagai agama bagi Persekutuan.

10 Februari 2020

Bawa Rakyat Keluar Dari Kemelut

Oleh : Adli Mohamad
KUALA LUMPUR- Usul undi percaya kepada Perdana Menteri (PM) Tun Mahathir yang ingin dibawa secara persendirian Ahli Parlimen PAS bertujuan membawa rakyat keluar daripada kemelut politik tanahair.

‘PM Malaysia ? Kekalkan Tun M Hingga Tamat Tempoh ‘

Oleh : Hidayah Azlin
SETIU-Parti Islam Se-Malaysia (PAS) menetapkan pendirian untuk mengekalkan Tun Dr Mahathir Mohamad sebagai Perdana Menteri (PM) Malaysia sehingga tamat tempoh masa yang ditentukan.

‘Semut Merah’ Dan Setiu Care Jayakan Kerja Kebajikan

Oleh : Fahmi Izzuddin
SETIU – ‘Semut Merah’ Setiu dan Badan Bukan Kerajaan(NGO) Setiu Care berganding bahu bersama penduduk mengadakan gotong-royong membersihkan masjid dan sekolah agama rakyat.

Ameerah Terengganu Dinobatkan Terbaik

Oleh : Syazwana M.Zohir
Foto Oleh : Media HAMRA
KUALA TERENGGANU – Ameerah Negeri Terengganu telah dinobatkan sebagai penerima ‘Anugerah Ameerah Negeri Terbaik’ mengatasi negeri-negeri lain dalam Himpunan Ameerah se-Malaysia (HAMRA) baru-baru ini.

Santai ARC DUN Langkap Medan Ukhwah Dan Ilmu

Oleh : Ariss Alias
SETIU – Santai bermotor ‘Alternative Riding Club’ (ARC) Dewan Undangan Negeri (DUN) Langkap berperanan sebagai medan ukhwah dan ilmu.

Hargai Golongan Berusia

Oleh : Nooreni Abu Bakar
DUNGUN- Golongan muda dinasihatkan tidak meminggirkan golongan yang lebih berusia di dalam setiap aktiviti yang hendak dilaksanakan di komuniti masing-masing dan hargai pengalaman yang mereka miliki.

Guru PASTI As-Salam Dinobatkan Dua Anugerah

MARANG- Guru PASTI As-Salam, Padang Midin, Cikgu Nora Abdul Jalil, 55 telah berjaya mengharumkan PASTI Terengganu apabila dinobatkan sebagai...