23 Januari 2021

Harta 89 Anggota Ikhwan Dirampas


 Sebuah mahkamah Mesir telah memutuskan penyitaan dan perampasan aset seramai 89 anggota Ikhwanul Muslimin, termasuk almarhum Presiden Mesir, Mohamed Morsi.

Ikhtiar PAS Putuskan Rangkaian Covid-19KUALA TERENGGANU – PAS Terengganu mengambil langkah ikhtiar, bermunajat dan menyeru oramg ramai agar melakukan solat hajat bagi memutuskan rangkaian penularan Covid-19.

PdPR OK, Namun Perlu Penambahbaikan


KUALA TERENGGANU - PAS Terengganu menyambut baik pelaksanaan Pengajaran dan Pembelajaran di Rumah (PdPR) yang telah bermula pada pembukaan sesi persekolahan tahun ini.

Cukuplah Bermain Politik


- Islam Ajar Mencintai Dan Ambil Berat Kepada Kaum India 


|Pemuda PAS terkejut dengan sebuah kenyataan daripada petikan akhbar yang mengulas ucapan Presiden MIC berkenaan sifat angkuh dan jahil kepada kaum India yang dilempar kepada kepimpinan PAS merangkap Menteri Besar Kedah, YAB Muhammad Sanusi Md Nor berkenaan isu ‘cuti’ sempena Thaipusam. 

22 Januari 2021

12,400 Dijangkiti Selepas Suntikan Vaksin


 Lebih 12.400 orang di Israel dilaporkan dijangkiti setelah menerima vaksin Pfizer COVID-19, menimbulkan keraguan terhadap keberkesanannya, walaupun dilaporkan 95 peratus berjaya dalam ujian klinikal Tahap III.

PKP 2.0 Lebih Teratur


Oleh : Rohayati Ripin

 Negara dilihat lebih bersedia apabila Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) 2.0 dilaksanakan bermula hari ini,  berbanding pelaksanaan kali pertama, pada Mac tahun lalu. 

PKP 2.0 Gerak Kerja Muslimat PAS Tidak Terjejas


Oleh ; Rohayati Ripin

KUALA TERENGGANU - Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) 2.0 yang bermula pada hari ini hingga 4 Februari depan tidak menjejaskan gerak kerja dakwah Dewan Muslimat PAS Negeri Terengganu (DMPNT).

Anwar, Umno Dan Harapan


Anwar pernah ketika mudanya dipenjara. Kekuatan beliau menggerakkan massa, dikagumi dan menjadi perhatian politikus senior yang sedang mengintai pengganti bagi gerakan masing-masing. Zaman dahulu, biasanya ketika menjadi pemimpin pelajar, mereka yang dikenakan hukuman, akan mendapat perhatian. Dan kebanyakkan mereka selepas daripada itu, akan menyertai dan menjadi orang penting kerajaan.

Biden Tandatangani Tindakan Eksekutif ‘Menterbalikkan’ Dasar Trump Pada Hari Pertama

 


Beberapa jam selepas mengangkat sumpah sebagai presiden A.S. ke-46 pada hari Rabu, Joe Biden menandatangani serangkaian tindakan eksekutif yang menterbalikkan beberapa dasar tandatangan pendahulunya Donald Trump.

Enam Kluster Di Terengganu Akibat Tak Patuh SOP Tempat Kerja


 KUALA TERENGGANU - Terengganu merekodkan enam kluster Covid-19 yang berpunca daripada ketidakpatuhan prosedur operasi standard (SOP) di tempat kerja, kata Pengarah Kesihatan negeri, Dr Nor Azimi Yunus.

Pakej Bantuan Permai: Sektor Agrikomoditi Komited Bantu Kukuhkan Ekonomi Negara

 


Kementerian Perusahaan Perladangan dan Komoditi (KPPK) menyambut baik pengumuman khas Pakej Bantuan Perlindungan Ekonomi dan Rakyat Malaysia (PERMAI) oleh YAB Tan Sri Muhyiddin Yassin baru-baru ini. Sebagai kementerian yang terlibat secara langsung dengan pertumbuhan ekonomi negara dan eksport sebagai aktiviti utamanya, KPPK akan terus berperanan dalam usaha memastikan sektor agrikomoditi terus menjadi sumber aset yang menyumbang kepada kemajuan negara.

Khutbah Jumaat 22 Januari 2021

 


Al-Quran banyak menceritakan bgaimana umat dahuludihancurkan untuk menjadi iktibar dan pengajaran yang berguna untuk kita semua

21 Januari 2021

Pentadbiran PAS Berada Di Landasan Terbaik


Oleh : Adli Mohamad

KUALA TERENGGANU - Pentadbiran PAS di negeri Terengganu pada ketika ini berada pada landasan terbaik dengan segala projek pembangunan berjalan lancar berbanding ketika pemerintahan PAS pada tahun 1999 - 2004.

20 Januari 2021

Penangguhan Operasi PASTI


Dewan Pemuda PAS Malaysia (DPPM) melalui Mesyuarat Khas Jawatankuasa Harian bersama Jabatan PASTI Malaysia pada malam ini membuat keputusan untuk MENANGGUHKAN PENGOPERASIAN PASTI 

PAS Tidak Akan Menjadi 'Syaitan Bisu'KUALA TERENGGANU  - PAS tetap  berpegang kepada apa yang  diperintahkan oleh Allah, tidak akan menjadi ‘syaitan bisu’ dan tetap menegur, apa yang tidak betul dan yang silap.

19 Januari 2021

Pesawat Israel Serang Gaza


Pesawat tentera Israel telah menyerang sasaran di Jalur Gaza sebagai tindak balas terhadap dua roket yang ditembakkan dari wilayah Palestin, kata para pegawai.

Cubit Paha Kanan, Paha Kiri Terasa


DUNGUN - 'Cubit paha kanan, paha kiri terasa', itulah perumpamaan tautan ukhuwah yang terjalin dalam kalangan anggota Jabatan Amal Malaysia (JAM). 

Antara Tiga Jenis PM


Pak Lah adalah bekas PM. Sehingga kini, beliau memilih untuk berehat daripada persada politik. Beliau tidak langsung mencampuri urusan kerajaan. Hidup bahagia bersama keluarga tercinta, tanpa apa-apa beban politik. Apa sahaja keputusan yang kerajaan ambil, itulah kebijaksanaan atau kesilapan mereka. Beliau tahu kerana pernah menduduki kerusi itu.

18 Januari 2021

Apa Makna Darurat?


Buat penganut Islam, al-Quran adalah petunjuk Allah SWT dan Rasulullah SAW adalah ikutan yang dijadikan teladan dan contoh yang mengajar manusia serta memandu akal dalam mentaati Allah SWT dalam urusan agama dan dunia. Maka janganlah terpengaruh dengan manusia yang sesat bertuhankan akal semata-mata. Walaupun akal itu juga adalah kurniaan Allah SWT, namun berpandukan akal sahaja tidak memadai. 

17 Januari 2021

Almarhum Seorang Yang Tegas, Cakna Aduan Rakyat


KUALA TERENGGANU - Almarhum Tun Dr Mohamed Salleh Abas sentiasa tegas dalam setiap urusan terutama dalam mengambil tindakan terhadap pegawai kerajaan negeri yang terlibat dalam salah laku dan cakna setiap aduan rakyat. 

Biden Dijangka Batalkan Larangan Trump


Pada hari pertamanya di pejabat, Presiden AS Joe Biden merancang untuk mengeluarkan sejumlah perintah eksekutif, termasuk membatalkan larangan perjalanan kontroversial dari beberapa negara umat Islam.

Inspirasi Dua Suri Hati Mantan MB Terengganu

  Oleh : Azizah Mahmood  KUALA TERENGGANU - Menelusuri   pengalaman kehidupan  dua suri hati mantan Menteri Besar Terengganu cukup menginspi...