11 Jun 2011

Timbalan Exco Agama Terengganu sambut Rejab dengan “maksiat main pantai”

KUALA NERUS - PAS membantah sekeras-kerasnya sebarang bentuk penganjuran program maksiat 'pesta main pantai' yang dihidupkan kembali oleh kerajaan Barisan Nasional (BN) Terengganu.

Umno cuba menyembunyikan 'dosanya', menganjurkan pesta masksiat 'main pantai'  dengan memberi nama baru 'Karnival Sukan Pantai dan Kebudayaan 2011'.

Hakikatnya, menurut Ahli Jawatankuasa Kerja PAS Pusat, Dato’ Ustaz Abu Bakar Chik, ia tetap melalaikan dan mengandungi maksiat.

OKU dizalimi, ‘ditendang keluar’ dari senarai dana khas

SETIU - Kerajaan Barisan Nasional (BN) Terengganu didakwa zalim dan tidak berlaku adil terhadap sorang Orang Kelainan Upaya (OKU) dalam mengagihkan dana khas bantuan hari raya dalam Dewan Undangan Negeri (Dun) Jabi, Setiu.

Ahmad Kamalrul Hisan Ahmad Hanipah, 29, dari Kampung Tok Dor Luar, dekat sini telah mengalami kecederaan kekal akibat kemalangan jalan raya beberapa tahun lalu.

Beliau yang telah berkeluarga dan mempunyai seorang anak berusia hampir tiga tahun pernah menerima bantuan hari raya tersebut.

Beliau yang sebelumnya bekerja sebagai pemandu, kesal kerana 'ditendang keluar' dari senarai penerima bantuan dana khas tersebut.

Makan malam Dana 'perang' PRU-13 Pemuda Dun Chukai

KEMAMAN - Satu Majlis Makan Malam akan diadakan oleh Pemuda PAS Dewan Undangan Negeri (Dun) Chukai, pada 12 Julai depan bagi mengutip dana bagi mengisi Tabung Pilihan Raya Umum (PRU) Ke-13.

Setiausahanya, Wan Muhammad Zawawi berkata dua tetamu khas iaitu Naib Presiden Salahuddin Ayob dan Timbalan Ketua Pemuda PAS Pusat Nik Abduh Nik Abdul Aziz akan melancarkan Tabung PRU-13 Pemuda DUN Chukai.

Katanya, pelancaran itu juga, merupakan Fasa kedua persiapan 'perang' Pemuda PAS di Dun Chukai menghadapi pilihan raya yang dijangka akan diadakan pada bila-bila masa..

09 Jun 2011

Kerana projek dan habuan....'bus stop' yang masih elok dirombak.

- musnahkan 'bus stop' yang masih elok untuk bina 'bus stop' mewah!
KUALA NERUS - Kerakusan merebut peluang, projek dan habuan, kerajaan Umno dan Barisan Nasional (BN) Terengganu sanggup merobohkan hentian bas (bus stop) yang masih elok untuk dbangunkan projek yang lebuh mahal dan menguntungkan.

Sedangkan sebenranya tidak berapa orang penduduk kampung Padang Air dekat sini yang menggunakan hentian bas tersebut sebagai kemudahan.

Ketua Penerangan Pemuda PAS Dewabn Undangan Negeri (DUN) Tepoh, Ahmad Faizul menyifatkan ianya satu pembaziran yang jelas dan nyata yang dilakukan oleh kerajaan khususnya Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Tepoh, Ramli Nuh.

"Kerana projek dan habuan, kerajaan melaksanakan pembangunan tanpa ikut perancangan, 'bus stop' tersebut masih elok dan masih boleh digunakan, tetapi dirobohkan untuk digantikan dengan projek baru (bus stop) yang lebih mahal,"ujarnya ketika ditemui.

Menurutnya, kerajaan khususnya ADUN Tepoh sepatutnya membelanjakan peruntukan kerajaan itu untuk membantu orang miskin dan susah, bukan mendirikan 'bus stop' yang agak mewah.

Katanya, hentian tersebut hanya akan menjadi tempat lepak golongan yang tidak bertanggungjawab dan gelandangan, kerana tidak ramai penduduk kampung menggunakan perkhidmatan bas.

"Ada seorang dua yang masih naik bas, yang lain sudah ada kenderaan sendiri, lebih baik kekalkan bus stop lama dan Ramli Nuh gunakan peruntukkan itu untuk bantu orang susah,"tegasnya.

Wanita Berjiwa Kental Sentiasa Mendepani Cabaran

  Oleh : Aqilah Mohd Jafri / Gambar : Hajar Kamarudin  MARANG - Wanita berjiwa kental dengan semangat perjuangan dalam mendepani cabaran sej...