16 Julai 2011

Pakatan Bersih paparkan “1Malaysia” sebenar

KUALA TERENGGANU - Naib Presiden PAS, Salahuddin Ayob berkata tarikh 9 Julai lalu wajar diingati sebagai tanda hari kemenangan bagi rakyat Malaysia yang berjaya merealisasikan slogan ‘OneMalaysia’ sebenarnya.

Menurutnya Himpunan Aman BERSIH 2.0 Sabtu lalu memaparkan perpaduan berbilang kaum mengatasi kempen Perdana Menteri Dato’ Seri Najib Tun Razak.

“Tarikh 9 Julai, adalah tanda hari kemenangan bagi rakyat Malaysia. Itulah sebenarnya, OneMalaysia. 1Malaysia yang tidak dapat ‘dinikmati’ oleh Dato’ Seri Najib Tun Razak.

15 Julai 2011

Halang BERSIH; Umno dan Barisan Nasional zalim dua kali

KUALA NERUS - Kerajaan Umno bukan sahaja menolak undang-undang al-Quran yang ditutunkan oleh Allah SWT, tetapi juga tidak menuruti perintah perlembagaan persekutuan yang menjadi undang-undang negara.

Menurut Ketua Penerangan PAS negeri Pahang, Suhaimi Saad, kerajaan Umno dan BN bahkan melanggar perlembagaan apabila  menghalang sebarang perhimpunan khususnya Himpunan BERSIH baru-baru ini.

"(perkara) yang ditetapkan dalam perlembagaan, yang Umno guna dalam pemerintahannya, sekarang ni Umno dan BN, al-Quran pun dia tolak, undang-undang yang dia buat pun dia tolak,"jelasnya ketika menyampaikan ucapan dalam majlis penerangan isu semasa di Kampung Teluk Ketapang, Seberang Takir, dekat sini, semalam 14 Julai..

14 Julai 2011

Kisah benar BERSIH; Wira Rakyat sanggup jadi saksi serangan polis

KUALA TERENGGANU - Ustaz Mohd Ramlan Mahmud, 27, Setiausaha Dewan Pemuda PAS Kemaman menyifatkan penahanan beliau ketika menghadiri Himpunan Aman BERSIH 2.0 9 Julai sebagai suatu kegembiraan kerana menjadi 'orang yang terpilih'.Beliau telah ditahan polis di sebuah restoran di Kampung Baru, Kuala Lumpur semasa sedang menikmati sarapan pagi pada pagi.

"Ketika itu sekitar pukul 10.00 pagi sekumpulan anggota polis dianggarkan seramai 20 orang sedang melakukan operasi pemeriksaan, mana - mana individu yang berada dalam kumpulan seramai 4 orang dan lebih akan diperiksa kad pengenalannya dan barang - barang yang dibawa bersama kita akan digeledah,"ujarnya ketika ditemubual oleh Buletinonline.

[Gambar kanan - Ustaz Ramlan Mahmud sedang disoal siasat oleh seorang Pegawai Polis yang memegang tshirt berwarna kuning sebelun ditahan]

Nik Abduh ucap tahniah kepada pemuda kampung

KEMAMAN - Timbalan Ketua Pemuda PAS Malaysia Ustaz Nik Mohd Abduh Nik Abdul Aziz mengucapkantahniah kepada pemuda-pemuda kampung yang ramai menghadirkan diri ke dalam program BERSIH 2.0.

Menurutnya, golongan tersebut adalah yang paling ramai menyertai Himpunan Aman BERSIH baru-baru ini dengan begitu berani.

"Saya ucap tahniah kepada pemuda-pemuda daripada kampung, kerana saya rasa mereka lebih banyak (ramai) hadir dalam program dua, tiga hari lepas

13 Julai 2011

Pemimpin-pemimpin Barisan Nasional.......turun secara sopan, jangan turun secara tunggang langgang

- Ucapan penuh Presiden PAS Dato' Seri Tuan Guru Abdul Hadi Awang di Lapangan Terbang Sultan Mahmud, 11 Julai, 2011, sekembalinya setelah ditangkap selama 4 jam oleh polis dalam Himpunan BERSIH 2.0

Terlebih dahulu saya ucapkan terima kasih kepada semua, saudara saudari yang hadir dan yang tidak dapat hadir, yang mengikuti demonstrasi aman di Kuala Lumpur, saya ucapkan terima kasih kepada semua.

Sebenarnya kita mempunyai sikap dan pendirian yang yang satu, mengajak kebaikan kepada negara dan seluruh rakyat dengan cara yang aman dan adamai melalui pilihanraya yang adil

12 Julai 2011

Umno dan Barisan Nasional penipu besar!

KUALA TERENGGANU - Umno dan Barisan Nasional (BN) diselar kerana melakukan 'penipuan besar' tentang Himpuan Aman BERSIH 2.0 yang telah diadakan pada 9 Julai lalu.

Menurut Pesuruhjaya PAS Terengganu, Haji Mohd Abdul Wahid Endut, tidak ada dalam sejarah tanahair sebelum ini Presiden PAS ditangkap dalam mana-mana himpunan atau demondtrasi.

Beliau mempersoalkan, apa yang ditakutkan oleh Umno-BN sehingga melakukan pelbagai tindakan zalim keatas peserta BERSIH.

Gambar-gambar Sambutan Kepulangan 'Wira Rakyat'

11 Julai 2011

Ribuan hadir sambut 'Wira Rakyat'

KUALA TERENGGANU - Presiden PAS, Dato' Seri Tuan Guru Abdul Hadi Awang diberi sambutan 'panas' sebagai 'Wira Rakyat' sebaik tiba di lapangan terbang Sultan Mahmud  (LTSM), dekat sini jam 9.00 malam 11 Julai.

Ribuan hadir tidak henti-henti melaungkan kalimah membesarkan Alah "Allahuakbar'" sehingga Ustaz Hadi dibawa ke tempat letak kereta LTSM, dimana beliau memberikan ucapan kepada para hadirin.

Turut mengiringi beliau adalah Pesuruhjaya PAS Terengganu, Haji Mohd Abdul Wahid Endut..

Haji Wahid mengiringi kepulangan Presiden PAS

KUALA TERENGGANU - Pesuruhjaya PAS Terengganu, Haji Mohd Abdul Wahid Endut akan mengiringi kepulangan Presiden PAS. Tuan Guru Dato' Seri Abdul Hadi Awang ke Kuala Terengganu, dengan penerbangan malam hari ini Isnin 11 Julai.

Ustaz Abdul Hadi yang juga Ahli Parlimen Marang dan Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) dijangka mendapat sambutan dari orang ramai sebaik tiba di lapangan terbang Sultan Mahmud.

[Gambar - Ustaz Abdul Hadi sejurus sebelum ditahan polis berhampiran KL Sentral]

Menurut satu pesanan ringkas (SMS) yang beredar, beliau akan disambut sebagai 'Wira Rakyat' kerana telah menjadi mangsa tangkapan polis ketika tutun ke jalan raya bersama rakyat dalam Himpunan Aman BERSIH 2.0 Sabtu 9 Julai.

10 Julai 2011

Fakta Himpunan Aman BERSIH 2.0

- 50,000 orang hadir da berhimpun dengan aman, Ketua polis dakwa hanya 6,000 orang

- Lokasi perhimpunan di di Jalan Petaling, berhampiran Kompleks Daya Bumi, Masjid Jamek, Pudu dan Sogo.

- Perarakan bermula jam 11 pagi dan berakhir jam 4 petang

- tidak ada seorang pun polis cedera

- beberapa peserta BERSIH cedera termasuk pemimpin PAS yang juga Ahli Parlimen Shah Alam, Khalid Samad dan Ketua Umum PKR, Dato' Seri Anwar Ibrahim, pemimpin BERSIH Maria Chin Abdullah dan Sasterawan Negara A,Samad Said

- seorang mangsa gas pemedih mata beracun Allahyarham Baharudin Ahmad, 56 meninggal dunia

- 71 Orang di kenakan perintah mahkamah tidak boleh masuk ke Kuala Lumpur

Guru PASTI As-Salam Dinobatkan Dua Anugerah

MARANG- Guru PASTI As-Salam, Padang Midin, Cikgu Nora Abdul Jalil, 55 telah berjaya mengharumkan PASTI Terengganu apabila dinobatkan sebagai...