19 Disember 2020

Kerajaan Belanja RM20K Bersih Rumah Rakyat


Oleh : Suhaimi Taib 

KUALA TERENGGANU: Dengan perbelanjaan sebanyak RM20,000 Khidmat Malaysia (KM) Kuala Terengganu dijangka mengerahkan 300 petugas membersih rumah kediaman kira-kira 3,200 penduduk di Kijal dan Kemasik. 

Sukarelawan Syariah Amanah Berat


KUALA TERENGGANU - Melaksanakan amanah dalam melakukan tugas sebagai sukarelawan syariah bukanlah mudah kerana ia akan dipersoalkan, bukan sahaja a di dunia ini, bahkan di akhirat nanti. 

17 Disember 2020

Ganjaran Besar Buat Sukarelawan Syariah


KUALA NERUS – Sukarelawan syariah yang melaksanakan 'amar ma’ruf nahi mungkar' adalah suatu usaha yang paling mulia, tinggi kedudukannya dan sangat dititikberatkan serta besar ganjarannnya di sisi agama. 

Umno Terengganu Tetap Mahu Bergomol Juga Ke?


Semalam Kerajaan Kelantan, di bawah pentadbiran PAS, telah mengisytiharkan akan membubarkan jawatan Penyelia Dun yang dikhususkan di Dun-Dun yang PAS kalah. Dan peranan bagi menjaga Dun-Dun itu, diserahkan kepada Adun yang memenangi kerusi di situ. Sudah menjadi budaya, setiap Dun yang kalah, akan dilantik Penyelia Dun, bagi menjadi penghubung antara rakyat dan Kerajaan Negeri.

16 Disember 2020

Mengapakah Sukar Bagi Penduduk Pribumi Sarawak, Bumiputera Memperoleh Hak Milik Tanah?


Ramai penduduk pribumi, Bumiputera yang telah lama tinggal di kawasan yang diterokai oleh nenek moyang mereka selama berabad-abad hingga sekarang sukar mendapatkan hak milik atas tanah mereka. Selama bertahun-tahun mereka mengajukan permohonan pemilikan tanah mereka di Jabatan Tanah dan Ukur, selalu jawapan yang diterima sangat mengecewakan.

Yaman Paling Berisiko Bencana Kemanusiaan Tahun 2021


Jawatankuasa Penyelamat Antarabangsa (IRC) telah memberi amaran, Yaman adalah negara yang paling berisiko mengalami bencana kemanusiaan pada tahun 2021.

Bantuan RM250k Kepada ADUN Umno, Bukti Usaha Perkukuh MN


Oleh : Rohayati Ripin

KUALA TERENGGANU- Kerajaan Terengganu yang ditadbir PAS membuktikan kesungguhan dalam mempertahan dan memperkukuh Muafakat Nasional (MN) dengan memberikan peruntukan sebanyak RM250,000 kepada Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Umno di negeri ini.

Pembahagian Kerusi PRU15 : Keberkatan Menjadi Keutamaan


Oleh :Nooreni Abu Bakar

KUALA TERENGGANU - Parti Islam SeMalaysia(PAS) tidak gusar  dengan pembahagian kerusi  Pilihan Raya Umum ke 15(PRU15) nanti kerana yang menjadi keutamaan ialah keberkatan. 

Kecoh Bajet 2021, Siapa Yang Jahat?

 


Rasanya mungkin tidak keterlaluan jika kita meletakkan bajet 2021 inilah yang paling liat untuk dibentangkan bagi diluluskan. Pelbagai karenah yang mengocak ketenangan semua pihak. Atas banyak hal, ia tidak lebih sekadar mencari populariti dalam menguji kekuatan politik masing-masing. Tidak dilihat keihklasan dalam membangkang, sekadar menyerlahkan lagi sikap buruk sebenar mereka.

15 Disember 2020

56 Anggota KHIDMAT Sertai Skim Takaful

 Oleh : Nooreni Abu Bakar 


DUNGUN - 56 orang anggota Khidmat Pengurusan Kecemasan dan Bencana Malaysia (KHIDMAT) Dungun menyertai skim takaful sebagai persediaan sebarang kemungkinan menimpa ketika menjalankan tugas.

14 Disember 2020

PAS, Umno Diberi Ingatan


KUALA TERENGGANU - Dewan Pemuda PAS Terengganu mengingatkan agar kepimpinan kedua belah parti dalam Muafakat Nasional (MN) agar bersama menjaga perpaduan sedia ada. 

NATO Digesa Siasat Dan Dakwa Penjenayah Perang Afghan


Negara pakatan NATO mesti menjalankan siasatan menyeluruh terhadap semua tuduhan jenayah perang yang dilakukan oleh pasukan pimpinan gabungan itu semasa perang di Afghanistan. 

PAS Terengganu Komited Perteguh Muafakat Nasional (MN) & Perikatan Nasional (PN)


Saya mengambil maklum laporan yang diterbitkan oleh portal Utusan Digital pada 13 disember 2020 berkenaan hasrat dan pendirian UMNO Terengganu untuk bertanding di semua 32 kerusi DUN dan Lapan kerusi Parlimen dalam Pilihanraya Umum Ke-15 akan datang. 

Inspirasi Dua Suri Hati Mantan MB Terengganu

  Oleh : Azizah Mahmood  KUALA TERENGGANU - Menelusuri   pengalaman kehidupan  dua suri hati mantan Menteri Besar Terengganu cukup menginspi...