09 Jun 2023

Tawarkan Jalan Pantai Empat Lorong


KUALA NERUS- PAS Terengganu menawarkan untuk menyiapkan jalan raya Pantai Terengganu kepada dua lorong sehala (two cariageway) dari Kemaman ke Besut menjelang 2027.

Seratus Peratus Ahmad Said Tiru


KUALA NERUS - UMNO Terengganu seolahnya  hilang idea bagi mendepani Pilihan Raya Negeri pada kali ini kerana manifestonya sebagimana diumumkan Pengerusinya, Ahmad Said seratus peratus meniru tawaran PAS.

Mini Karnival Tingkat Kepekaan Wanita

 


Oleh : Amiruddin 

DUNGUN - Mini Karnival Wanita Sejahtera anjuran Muslimat PAS DUN  Bukit Besi telah berjaya meningkatkan kepekaan dan kesedaran kepada golongan wanita kerajaan Negeri Terengganu amat prihatin kepada golongan mereka.

PAS Terengganu Pertahan Kemenangan Negeri Tok Ku Paloh


Oleh : Dr Riduan Mohamad Nor.

Bahang Pilihanraya negeri semakin menebar aroma, rakyat bawahan mula bercakap di kedai-kedai kopi, serambi masjid surau, juga merambah ke pelbagai media sosial . Perbincangan seputar pilihanraya turut memanaskan bilik mesyuarat, ruang usrah dan kumpulan aplikasi wassap. Terengganu sebagai jantung hati negeri orang Melayu tetap memicu pesona peminat politik, negeri ini tetap panas seperti kuih pau manis yang baru keluar oven!.

07 Jun 2023

Iran Perkenalkan Peluru Berpandu Hipersonik Tempatan

 


Iran pada Selasa melancarkan peluru berpandu hipersonik yang dibangunkan dalam negara bernama Fattah (Penakluk) dalam satu majlis di ibu negara Tehran, lapor agensi berita rasmi IRNA.

Kaum Cina Dan India Jangan Tertipu Dengan DAP

 


Parti Tindakan Demokratik (DAP) yang ditubuhkan selepas negara ini mencapai kemerdekaan, cuba menggantikan parti MCA (Persatuan Cina Malaysia) dan parti MIC (Kongres India Malaysia) yang telah ditubuhkan sejak belum kemerdekaan lagi. 

Ringgit Mungkin Menyusut Hingga RM5 Berbanding Dolar


Seorang pakar ekonomi Mohd Afzanizam Abdul Rashid, berkata ringgit mungkin menyusut sehingga RM5 berbanding dolar Amerika Syarikat (AS). 

Muslimat Rhu Rendang Sambut Seruan

 


Oleh : Fatimah Din/ Gambar : Wan Noor Afifah Wan Nelang

MARANG- Seramai 40 orang Muslimat dari DUN Rhu Rendang telah menyambut seruan melaksanakan program 'Munajat Hour' .

05 Jun 2023

Hentikan Pencabulan Terhadap Kanak-kanak Palestin


 Gerakan penentangan Palestin Hamas berkata masyarakat antarabangsa perlu campur tangan untuk menamatkan pencabulan Israel terhadap kanak-kanak Palestin.

Petunjuk Rasulullah SAW Dalam Bernegara


JAWAPAN KEPADA ANWAR DAN MAZHABNYA


Firman Allah SWT:

﴿لَّقَدۡ كَانَ لَكُمۡ فِي رَسُولِ ٱللَّهِ أُسۡوَةٌ حَسَنَةٞ لِّمَن كَانَ يَرۡجُواْ ٱللَّهَ وَٱلۡيَوۡمَ ٱلۡأٓخِرَ وَذَكَرَ ٱللَّهَ كَثِيرٗا٢١﴾

“Sesungguhnya, telah ada pada (diri) Rasulullah itu contoh teladan yang terbaik bagi kamu (iaitu) bagi orang yang sentiasa mengharap (rahmat) Allah dan (kedatangan) Hari Kiamat serta banyak menyebut dan mengingati Allah (pada masa susah dan senang).” (Surah al-Ahzab: 21)

04 Jun 2023

Guru PASTI As-Salam Dinobatkan Dua Anugerah


MARANG- Guru PASTI As-Salam, Padang Midin, Cikgu Nora Abdul Jalil, 55 telah berjaya mengharumkan PASTI Terengganu apabila dinobatkan sebagai penerima dua anugerah PASTI Malaysia 2023 sekaligus.

Abad Türkiye' Bermula

 


Jalan menuju kebangkitan 'Abad Türkiye' kini terbuka luas di hadapan selepas Recep Tayyip Erdogan dan partinya mencapai kemenangan. 

Potensi Tamatkan Konflik Yaman

  Perunding Houthi meninggalkan Riyadh selepas pusingan lima hari rundingan dengan pegawai Saudi mengenai perjanjian berpotensi yang boleh m...