28 Ogos 2021

'Penghulu Segala Hari' Mengiringi Pemergian Ayoh Ku


DUNGUN - Sesungguhnya, kematian itu dekat dengan kita dan pada hari Jumaat, penghulu segala hari, menerima berita 'kepulangangan' Che Ku Mat Salleh bin Da (Ayoh Ku) insan yang banyak berjasa kepada PAS Dewan Undangan Negeri (DUN) Bukit Besi.

13 Anggota Tentera AS Terbunuh Dalam Serangan Di Lapangan Terbang


Sekurang-kurangnya 13 tentera AS terbunuh dalam dua serangan 'berani mati' di lapangan terbang Kabul pada hari Khamis, kata pegawai AS.

27 Ogos 2021

PAS Hargai Kepercayaan Perdana Menteri

 

PAS mengucapkan terima kasih dan menghargai kepercayaan Perdana Menteri, YAB Dato’ Sri Ismail Sabri bin Yaakob, kepada PAS dengan melantik tiga orang Ahli Parlimen PAS sebagai Menteri Persekutuan dan lima orang sebagai Timbalan Menteri dalam pembentukan kabinet baru hari ini.

Tahniah 'Tok Naqib' Atas Pelantikan Sebagai Menteri

 


Oleh: Dr Riduan Mohamad Nor

Pahatan taqdir telah dipahat!, aku memisat misat mata separa sepetku bila namanya bergentayangan di Media sosial,ucapan tahniah meledak dimana- mana. Wah! Hidup ini sentiasa mengejutkan dan tak terduga.

PKPD Pulau Perhentian, 'Sudah Jatuh Ditimpa Tangga'


KUALA TERENGGANU - Badan Bukan Kerajaan (NGO) dan orang ramai yang berkemampuan diseru 'menghulurkan tangan' membantu penduduk Pulau Perhentian yang disifatkan sebagai 'sudah jatuh ditempa tangga'.

Palestin Letak Jawatan Liga Arab, Protes 'Normalisasi'

Riyad al-Maliki 

Palestin telah berhenti daripada jawatan Pengerusi Liga Arab yang disandangnya, sebagai kecaman kepada organisasi itu yang tidak menghormati perjanjian Arab untuk tidak menjalin hubungan rasmi dengan Israel.

Perginya Sahabat Dan Guru.....Perginya sahabat dan guru politik saya almarhum Ust Wan Ismail Wan JusohJam 12.30 tengahari  tadi. 

26 Ogos 2021

Jangan Jadikan Solat Bahan Gurauan


KUALA TERENGGANU - PAS menggingatkan orang ramai, agar gambar Jabatan Amal Malaysia (JAM) sedang  solat semasa membaiki sistem perpaipan di Jerai yang tular di media sosial tidak dijadikan 'gurauan'.

Jabatan Amal Mencuat Namanya Kerana Dedikasi Berbakti


Oleh: Dr  Riduan Mohamad Nor 

Seharian ini bergentayangan gambar anggota AMAL yang sedang mendirikan solat semasa operasi membaiki sistem perpaipan di Jerai menghiasi media sosial, lumayan sekali anak- anak muda ini menerima sindiran malah diremehkan malah termasuk segelintir kelompok pseudo salafi.

600 Kilo Ikan Kepada 288 Keluarga

 


KUALA TERENGGANU - PAS Hulu Besut mengambil inisiatif menghulurkan sumbangan sebanyak 600 kilogram ikan kepada 288 buah keluarga, sekitar Kampung Bukit China dan Kampung Masin. 

25 Ogos 2021

T4l1ban Yang Beristiqamah Dan Berubah

 


Perkataan T4L1ban dalam bahasa Pashto bererti pelajar, dikenali dengan kumpulan pelajar agama. Kumpulan ini ditubuhkan oleh Almarhum Mulla Umar Mujahid (1959-2013) bersama rakan-rakannya di wilayah Kandahar yang terletak di selatan Afghanistan. Beliau dibaiah menjadi Amir (Ketua) T4L1ban pada tahun 1994.

24 Ogos 2021

Para Pegawai PBB Zahirkan Kebimbangan Tentang Krisis Yaman


Pegawai kanan PBB menyatakan kebimbangan mereka terhadap keadaan di Yaman, sambil meminta masyarakat antarabangsa untuk membantu dan pihak-pihak yang berkaitan melindungi orang awam, dan kanak-kanak khususnya dalam perang yang melanda perang negara.

PAS Kedah Ucap Terima Kasih Kepada Rakyat Negeri Terengganu


KUALA TERENGGANU - Badan Perhubungan PAS Negeri Kedah mengucapkan terima kasih dan menghargai sumbangan berjumlah RM165, 000 yang diberikan rakyat negeri Terengganu untuk 'Tragedi Kepala Air".

23 Ogos 2021

Pupuk Semangat Perpaduan Negara


Parti Islam Se-Malaysia (PAS) menyambut baik ucapan dan gesaan yang diberikan oleh YAB Dato’ Sri Ismail Sabri Yaakub dalam sidang Ucapan Perdana Menteri Ke-9.

PAS Bukan Hanya Parti Siasah


Oleh : Nooreni Abu Bakar

DUNGUN - PAS bukan hanya parti siasah tetapi ia adalah sebuah organisasi dakwah dan tarbiah yang mengambil berat kebajikan rakyat, termasuk masyarakat bukan Islam.

'Bapa Perpaduan Ummah'

 


Oleh : YB Ustaz Shahril Abdul Halim

KETIKA hampir seluruh pemain politik di Malaysia heboh dengan peletakan jawatan Tan Sri Muhyiddin Yassin sebagai Perdana Menteri, Isnin lalu dan berteka-teki tentang bakal Perdana Menteri ke-9, Dato’ Seri Tuan Guru Abdul Hadi Awang adalah individu yang paling tenang, tidak gelabah dan tidak terburu-buru.

22 Ogos 2021

'Keluarga Malaysia' Tuntut Kebersamaan, Muafakat


KUALA TERENGGANU - 'Keluarga Malaysia' menuntut kebersamaan, muafakat dan sepakat serta perpaduan semua pihak dalam menghadapi segala situasi. 

Mineral Dan Sumber Asli Afghanistan Bernilai USD 3 Trilion

Kredit ...


 Kembali berkuasa di Afghanistan setelah 20 tahun, Taliban kini menguasai sumber semula jadi yang pernah dikatakan oleh bekas menteri perlombomgannya, bernilai hingga $ (USD) 3 trilion.

Sifat-sifat Munafik Cipta Integriti Palsu


Semua orang bercakap tentang perlunya nilai integriti dalam segala urusan, khususnya urusan politik kenegaraan yang merupakan suatu amanah paling besar kerana ia menjadi payung kepada semua urusan yang lain.

Erdogan, Putin Perkuat Koordinasi Dalam Isu Afghanistan


Presiden Turki dan Rusia bersetuju untuk "memperkuat koordinasi dua hala dalam isu Afghanistan," kata Kremlin dalam satu kenyataan. 

Wanita Berjiwa Kental Sentiasa Mendepani Cabaran

  Oleh : Aqilah Mohd Jafri / Gambar : Hajar Kamarudin  MARANG - Wanita berjiwa kental dengan semangat perjuangan dalam mendepani cabaran sej...