13 Disember 2014

Exco Tak Tahu ‘Asnaf’ Apa Dibayar Kepada Pelajar?


20141209_091634 (2)KUALA TERENGGANU – Ahli Dewan Uundangan Negeri (ADUN) Alor Limbat, Ariffin Deraman merasa ‘pelik’ mengapa soalan beliau tentang ‘asnaf’ zakat yang diberikan kepada para pelajar tidak dapat ijawab oleh pihak kerajaan negeri.
Beliau merasa terkilan dengan tindakan Yang DiPertua (Speaker) DUN Datuk Zubir Embong yang ‘mengerat’ terus cubaan beliau untuk mendapat penjelasan berhubung dengan isu tersebut dalam persidangan DUN.

11 Disember 2014

Tanaman Jagung Kuala Ping RM RM2.05 juta Rugi


jagung kuala pingKUALA TERENGGANU – Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Manir, Hilmi Datuk Harun mengajukan soalan berhubungan dengan projek Terengganu Agrotech Developmen Corporation (TADC) yang telah memberhentikan Projek Tanaman Jagung di Kuala Ping, Hulu Terengganu.
Pengerusi Jawatankuasa (Exco) Pertanian & Industri Asas Tani Dan Perusahaan Perladangan & Komoditi Nawi Bin Mohamad berkata projek tersebut ditamatkan kerana hasilnya tidak memuaskan.

10 Disember 2014

150 Murid Terima Bantuan Persekolahan Ahli Parlimen Kuala Nerus


20141209_103154KUALA NERUS – Seramai 150 orang murid sekolah warga Kuala Nerus telah menerima bantuan awal persekolahan dalam program yang diadakan di Sabasun HyperRuncit dekat sini.
Mereka diberikan peruntukan sebanyak RM100 setiap seorang dan memilih sendiri baju, seluar dan kasut yang sesuai.
Ahli Parlimen Kuala Nerus Dr Ustaz Khairuddin Aman Razali at-Takiri berkata seramai 109 orang diberikan bantuan dalam program yang ‘terbuka’ pada Selasa 9 Disember itu.

Krisis Air Melanda Terengganu Tahun Hadapan!


paip-airKUALA TERENGGANU – Pengerusi Jawatankuasa Kerja Raya dan Pengangkutan Negeri, Ir Rosli
Othman dalam Sidang Dewan Undangan Negeri (DUN) pada Selasa 9 Disember mendakwa, negeri ini tidak akan menghadapi krisis air pada tahun (2015) depan.
Sebaliknya, ADUN Batu Burok, Dr Syed Azman Syed Ahmad Nawawi berkata, jawapan wakil kerajaan itu bercanggah dengan kenyataan Timbalan Menteri Tenaga, Teknologi Hijau dan Air yang melawat Terengganu pada 30 September lalu.

PAS Bangkitkan Masalah Banjir Yang Tidak Berkesudahan


20141120_090555KUALA TERENGGANU – Wakil Rakyat Bukit Payong Ustaz Mohd Nor Hamzah membangkitkan dalam Sidang DUN pada Isnin 8 Disember, masalah banjir yang melanda negeri Terengganu ini pada setiap kali musim tengkujuh melanda.
Beliau menyifatkan masalah tersebut tidak berkesudahan setelah beberapa kali diajukan masalah tersebut pada Sidang DUN yang lalu.
Beliau yang bangkit mengemukakan masalah tersebut dalam soalan tambahan dari soalan asal berkenaan masalah penduduk tanah rendah dan di tebing sungai sekitar Setiu oleh wakil Langkap YB Dato’ Sabri Mohd Nor.

09 Disember 2014

PAS Setiu Kehilangan Tokoh Ilmuan dan Murabbi

IMG-20141208-WA0040SETIU – PAS Kawasan Setiu diselubungi kesedihan dengan pemergian seorang tokoh ilmuan dan murabbi yang disayangi, al-marhum Ustaz Mohammad @ Ismail bin Awang Teh, yang meninggal dunia kira-kira jam 7.30 petang Ahad, 7 Disember.
al-Marhum adalah seorang yang sangat komited dan istiqamah dalam perjuangan, merupakan Ahli Jawatankuasa PAS Kawasan dan pernah menyandang amanah Ketua Urusan Ulama.

08 Disember 2014

Isu Bukit Besi Memalukan, Gambarkan Betapa Rasuahnya Malaysia


IMG-20141206-WA0062
KUALA TERENGGANU – Rakyat negeri Terengganu umumnya dan masyarakat di daerah Dungun khususnya kawasan Dewan Undangan Negeri (DUN) Bukit Besi diminta peka tentang isu berkait industri perlombongan bijih besi yang sedang giat dijalankan sekarang ini.
Laporan yang dibuat oleh akhbar New York Times menyebut tentang sebuah syarikat dari negeri China yang membayar USD100,000 kepada pemimpin parti politik yang memerintah untuk mendapatkan hak berkaitan perlombongan tersebut adalah amat memalukan negara dan negeri Terengganu.

Tanggungjawab Alam Remaja Lebih Besar


IMG-20141207-WA0063DUNGUN – Majlis tindakan Dun Bukit Besi hari ini berjaya mengadakan majlis berkhatan beramai-ramai. Bertempat di Bangunan Pasti Dendang, disertai seramai 17 orang kanak-kanak berusia antara 7 hingga 12 tahun.
Acara yang dimulai dengan ucapan perasmian oleh Setiausaha Pas Kawasan Dungun, Hj Ghazali Sulaiman yang juga Pengarah MTD Bukit Besi.

07 Disember 2014

Aura Ungu Pada Nisa’ ‘Ladies Day’


IMG-20141207-WA0087KUALA TERENGGANU – CERIA, ELEGAN DAN ISLAMIK. Itulah tema dan tarikan yang ditonjolkan dalam program julung kali Nisa’ Negeri Terengganu iaitu ‘Nisa Ladies Day’ pada Sabtu, 6 Disember yang lepas.
Suasana yang penuh warna warni di Dewan Ghurfah Marwah, Taman Tamadun Islam (TTI) itu menggambarkan kemesraan dan keceriaan pihak penganjur bagi memikat hati para pengunjung yang hadir yang terdiri daripada perempuan sahaja.

Potensi Tamatkan Konflik Yaman

  Perunding Houthi meninggalkan Riyadh selepas pusingan lima hari rundingan dengan pegawai Saudi mengenai perjanjian berpotensi yang boleh m...