03 April 2021

Perjuangan Ialah Kesediaan Untuk Berkorban


MN diasaskan di saat PAS dan UMNO menjadi pembangkang. Pelbagai isu yang berlaku sama ada melibatkan kepentingan umat Islam dan Melayu yang terjadi pada masa itu. Ia telah melahirkan kerjasama yang erat dan ditambah dengan persefahaman politik dalam 10 pilihan raya kecil

RM6 Juta Bangunkan Pondok Tok Syeikh Pulau Duyung

Pengambilan pelajar sudah bermula, hari ini seramai 13 pelajar pelajar telah diterima, buat masa ini, menumpang sementara di Masjid Baharu Seberang Takir.

Oleh : Nooreni Abu Bakar 

DUNGUN - Kerajaan Negeri Terengganu telah meluluskan sebanyak RM6 juta untuk pembangunan Pondok Taffaquh Fiddin Tok Syeikh Pulau Duyung. 

Teruskan Kerjasama Dengan MN, PN


Oleh KAM

MARANG: 2 Apr – PAS mahu meneruskan kerjasama parti itu dalam Muafakat Nasional (MN) dan Perikatan Nasional (PN) demi menyatukan umat Islam hingga Pilihan Raya Umum (PRU) ke-15, akan datang.

02 April 2021

Semarak Semangat Juang Muslimat


KUALA TERENGGANU - Pelancaran jentera petugas Kuala Nerus menyemarakkan lagi semangat juang di kalangan muslimat PAS negeri ini dalam melaksanakan semua gerak kerja yang telah  disusun.

177 Undi Lot RTB Gong Che Lah

 177 Undi Lot RTB Gong Che L


Oleh : Faizal Ghani Al Medaniey 

MARANG - Seramai 177 orang telah terpilih untuk mengundi lot tapak rumah Rancangan Tanah Berkelompok(RTB) Gong Che Lah dalam Dewan Undangan Negeri(DUN) Pengkalan Berangan. 

Evolusi Dakwah


Anda menonton Forum Perdana Hal Ehwal Islam semalam? Nostalgia yang sangat terkesan di hati bagi yang menjadi peminat setianya sekitar tahun 80-an dan 90-an.

Kerajaan Berintegriti Visi Murabbi


Tulisan terkini Tuan Guru Presiden PAS menawarkan kerajaan berintegriti yang boleh menyelamatkan rakyat Malaysia. Integriti diukur berdasarkan 3 paksi utama iaitu paksi aqidah, paksi syariah dan paksi akhlak. 3 paksi ini melahirkan pemimpin yang tulus ikhlas lagi telus serta bertanggungjawab. 

01 April 2021

PAS Komited Perjuangkan Perpaduan


MARANG - PAS tidak retorik dan sentiasa komited dalam usaha memperjuangkan perpaduan dalam kalangan rakyat di negara ini. 

Pendirian Pakistan Terhadap Kashmir Tidak Berubah

 


Pendirian Pakistan terhadap isu Kashmir tidak berubah, walaupun terdapat perkembangan positif baru-baru ini dengan saingannya, India.

Khutbah Jumaat 2 April 2021


Bagi umat penutup ini Allah SWT memberi keistimewaan keada mereka dengan kitab suci al-Quran tidak mampu diselewengkan oleh sesiapa pun berbeza dengan kitab-kita sebelumnya

Tawaran Kerajaan Selamatkan Rakyat: Islam Membina Insan Berintegriti

 


Allah SWT menceritakan mengenai penciptaan manusia pertama, Nabi Adam AS melalui firman-Nya:

﴿وَعَلَّمَ آدَمَ الْأَسْمَاءَ كُلَّهَا ثُمَّ عَرَضَهُمْ عَلَى الْمَلَائِكَةِ فَقَالَ أَنْبِئُونِي بِأَسْمَاءِ هَؤُلَاءِ إِنْ كُنْتُمْ صَادِقِينَ٣١ قَالُوا سُبْحَانَكَ لَا عِلْمَ لَنَا إِلَّا مَا عَلَّمْتَنَا إِنَّكَ أَنْتَ الْعَلِيمُ الْحَكِيمُ٣٢﴾
“Dan Dia mengajarkan kepada Adam nama-nama (benda-benda) seluruhnya, kemudian mengemukakannya kepada para malaikat lalu berfirman: ‘Sebutkanlah kepada-Ku nama benda-benda itu jika kalian memang benar orang-orang yang benar!’ (31); Mereka menjawab: ‘Maha Suci Engkau, tiada yang kami ketahui selain daripada apa yang telah Engkau ajarkan kepada kami; sesungguhnya Engkaulah yang Maha Mengetahui lagi Maha Bijaksana.’ (32).” (Surah al-Baqarah: 31-32)

31 Mac 2021

Tingkatkan Kegiatan Kerohanian Dan Aktiviti Keagamaan

 


Oleh: Ahmad Mawardi

HULU TERENGGANU - Pemuda PAS Cawangan Teluk Menara, Manir (PPCTM) terus giat mempertingkatkan kegiatan kerohanian dan aktiviti keagamaan, termasuk mengadakan kelas Al-Quran dan Fardhu Ain pada setiap hari jumaat.

Kolej Ganti KUSZA Mula Sesi Pengajian Bulan Jun


Oleh : Nooreni Abu Bakar 

DUNGUN - Kerajaan PAS Terengganu mengotakan janjinya apabila Intitusi Pengajian Tinggi, ganti Kolej Universiti Sultan Zainal Abidin (KUSZA) dijangka memulakan sesi pengajian pada Jun nanti. 

Hormati Bidang Kuasa Negeri Dalam Hal Ehwal Agama Islam

 

Selalu orang sampaikan pandangan mereka pada saya, agar kami gubal sahaja undang-undang yang berkaitan dengan agama dan ‘paksa’ negeri untuk terima, tak perlu sampai nak runding-runding. 

PAS Cawangan Agih 200 Pek Makanan Asas


Oleh : Akid Hafriz

KUALA TERENGGANU – PAS Cawangan Bukit Depu dengan kerjasama Jawatankuasa Surau Kampung Bukit Depu telah mengagihkan sebanyak 200 pek makanan asas kepada mereka yang memerlukan.

Gendang PRU15 Bergema

 


Oleh : Pyang Mamat

KEMAMAN - Bahang Pilihanraya Umum ke-15 (PRU15) kini sudah mula terasa disegenap pelusuk negara dan tidak ketinggalan juga di Dewan Undangan Negeri (DUN) Kijal.

30 Mac 2021

PAS Dungun Atur Strategi


DUNGUN - PAS Kawasan Dungun telah menyusun strategi sebagai persediaan untuk menghadapi Pilihan Raya Umum (PRU) ke-15 yang dijangka akan berlaku sebaik sahaja Proklamasi Darurat ditamatkan pada Ogos nanti. 

Peserta 'RTB Terkilan' Dapat Pembelaan


Oleh : Nooreni Abu Bakar 

DUNGUN - Para peserta 'Rancangan Tanah Berkelompok (RTB) Terkilan' menzahirkan sukacita dan mengucapkan terima kasih kepada kerajaan negeri yang bekerja keras membela nasib mereka, sehingga kembali mendapat hak yang dinafikan sekian lama. 

Hari Tanah; Hanya Tinggal 15 Peratus Milik Warga Palestin


 Sungguh menyakitkan apabila memikirkan bahawa sekarang, hanya 15 peratus daripada tanah Palestin yang bersejarah dihuni atau dimiliki oleh orang Palestin.

29 Mac 2021

Assabiqun Tetap 'Teguh Pertahan'

Oleh : Rohayati Ripin


KUALA TERENGGANU - Assabiqun, pejuang lama dalam PAS tetap teguh istiqamah, bersemangat mempertahankan kemenangan di negeri Terengganu pada Pilihan Raya Umun (PRU) ke -15 nanti.

Bersabarlah Demi Penyatuan Umat

 Oleh : Nooreni Abu Bakar DUNGUN - Semua ahli dan penyokong Parti Islam Se-Malaysia dinasihatkan agar bersabar menghadapi perkembangan siasah semasa, demi memelihara penyatuan umat.

28 Mac 2021

DHPP Mahu Lahir Pemimpin Tahu 'Dosa Dan Pahala'


KUALA TERENGGANU - Dewan Himpunan Pendukung PAS (DHPP) Terengganu berhasrat, melahirkan kepimpinan bukan Islam yang mengambil kira perhitungan dosa dan pahala dalam setiap tindakan mereka. 

Kerajaan Kekalkan Bayaran Premium Asal 'Tanah Terkilan'


Oleh : Amirullah Mansor

DUNGUN - Kerajaan PAS Terengganu prihatin dengan nasib para peserta 'terkilan' Rancangan Tanah Berkelompok (RTB) dan memutuskan untuk mengekalkan bayaran premium asal yang dikenakan 20 tahunblalu. 

Wanita Berjiwa Kental Sentiasa Mendepani Cabaran

  Oleh : Aqilah Mohd Jafri / Gambar : Hajar Kamarudin  MARANG - Wanita berjiwa kental dengan semangat perjuangan dalam mendepani cabaran sej...