17 Julai 2021

SELVAX Bukan Program Kerajaan Pusat


Untuk pengetahuan semua, Program SELVAX bukanlah sebahagian dari Program Imunisasi Covid-19 Kebangsaan (National COVID-19 Immunisation Programme) percuma yg di bawah Kerajaan Perikatan Nasional (PN) Persekutuan.

16 Julai 2021

Mahkamah Tertinggi EU Putuskan Tudung Dilarang di Tempat Kerja


Mahkamah Tertinggi Kesatuan Eropah memutuskan para majikan boleh melarang pemakaian simbol kepercayaan sesuatu agama atau politik yang jelas kelihatan, seperti tudung.

Kelebihan Hari Arafah, Aidil Adha Dan Hari Tashriq


Oleh : Ustaz Marzuk Shaary

Pasti ramai yang bersedih kerana tahun ini kita masih belum berpeluang dijemput ke rumah Allah S.W.T untuk mengerjakan haji.

Sidang DUN Terengganu 13, 14 dan 15 September


Oleh : KAM

KUALA TERENGGANU - Dewan Undangan Negeri (DUN) Terengganu dijangka akan mengadakan Persidangan DUN selama tiga hari bermula 13, 14 dan 15 September 2021 ini.

Ulama Tegas Dan Konsisten Tolak Pengiktirafan UEC


Saya ingin merujuk kepada siaran Facebook Kementerian Pendidikan Malaysia (KPM) bertarikh 14/07/2021 yang memaparkan tawaran dari KPM bagi pelajar lepasan Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) untuk mengikuti Program Ijazah Sarjana Muda Perguruan Fasa 2 dan Program Ijazah Sarjana Muda Perguruan bagi tahun 2021. 

15 Julai 2021

PAS Prihatin Dan Cakna Pelajar Cemerlang


Oleh : Rohayati Ripin

BESUT - Pemimpin kerajaan PAS Terengganu cakna perkembangan dan kejayaan pelajar cemerlang samada di peringkat  Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) dan Sijil Tinggi Pelajaran Malaysia (STPM) ataupun  Sijil Tinggi Agama Malaysia (STAM) di negeri ini.

Covid-19; Naratif Keselamatan Dan Ekonomi

 


Firman Allah SWT:

﴿حَتَّى إِذَا أَتَوْا عَلَى وَادِ النَّمْلِ قَالَتْ نَمْلَةٌ يَا أَيُّهَا النَّمْلُ ادْخُلُوا مَسَاكِنَكُمْ لَا يَحْطِمَنَّكُمْ سُلَيْمَانُ وَجُنُودُهُ وَهُمْ لَا يَشْعُرُونَ١٨ فَتَبَسَّمَ ضَاحِكًا مِنْ قَوْلِهَا وَقَالَ رَبِّ أَوْزِعْنِي أَنْ أَشْكُرَ نِعْمَتَكَ الَّتِي أَنْعَمْتَ عَلَيَّ وَعَلَى وَالِدَيَّ وَأَنْ أَعْمَلَ صَالِحًا تَرْضَاهُ وَأَدْخِلْنِي بِرَحْمَتِكَ فِي عِبَادِكَ الصَّالِحِينَ١٩﴾ 

PN Beri Sinar Baru Kepada Peneroka


Oleh : Adli Mohamad

DUNGUN - Pengumuman Perikatan Nasional (PN) untuk melupuskan hutang sebanyak RM 8.3 bilion memberi sinar baru buat para peneroka di tanah rancangan Felda, menjadi bukti bahawa kerajaan berada dalam landasan terbaik membela nasib rakyat.

14 Julai 2021

Iran Lancar Aplikasi Temu Janji Mendorong Perkahwinan


Iran telah melancarkan aplikasi 'teman Islam'  yang bertujuan untuk memudahcara perkahwinan yang berkekalan dan bermaklumat' bagi anak mudanya.

Hapus Hutang; Felda Perlu Beri Penerangan


Saya tidak memberi apa-apa ulasan mendalam selepas YAB Perdana Menteri memberi hadiah yang besar kepada peneroka Felda pada majlis sambutan hari peneroka 07 Julai yang lalu. Kami anak- anak peneroka Felda menitis air mata tanda terima kasih apabila kerajaan PN bersetuju hapus atau buat penyelarasan hutang yang bernilai RM8.3 bilion.

13 Julai 2021

Memperbanyakkan Amalan Soleh Pada 10 Awal Zulhijjah


Bulan Zulhijjah mempunyai keistimewaan dan fadilat yang tersendiri dalam kalendar Islam selain bulan Ramadan dan Syawal dengan ibadat berpuasa dan sambutan Aidilfitri. 

12 Julai 2021

Pemuda Gotong-Royong Baik Pulih Rumah

 


Oleh : Akid Hafriz

KUALA TERENGGANU – Pemuda Parti Islam Se-Malaysia (PAS) Dewan Undangan Negeri (DUN) Batu Buruk telah mengadakan gotong-royong membaik pulih rumah. 

Sumbangan Tabung Bencana Covid-19 PAS untuk semua


Sebanyak 13 keluarga telah menerima sumbangan untuk keperluan harian dalam program Tabung Bencana PAS Sarawak COVID-19 di Kawasan Miri beberapa hari yang lalu. Program ini merupakan inisiatif PAS Sarawak untuk membantu mereka yang memerlukan dalam tempoh Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) kali ini.

Perjuangan Menangani Covid-19 Belum Selesai


Sehngga kini, belum ada negara dalam dunia yang boleh mendabik dada sudah berjaya menghadapi penularan wabak pandemik Covid-19, namun tidak ada yang berputus asa.

Anugerah Naikkan Imej Guru PASTI Terengganu


Oleh : Nooreni Abu Bakar

KUALA TERENGGANU - Tokoh Guru Pusat Asuhan Tunas Islam(PASTI) Malaysia 2021, Noriah Koter menyifatkan kejayaannya itu akan  menaikkan imej guru-guru PASTI Terengganu di persada tanah air.

11 Julai 2021

Rayuan Sumbangan Untuk Murabitun


KUALA TERENGGANU - Badan Perhubungan PAS Negeri Terengganu, bagi pihak seluruh kepimpinan PAS negeri dan warga pusat pendidikannya, memohon dan merayu sumbangan serta infaq untuk para 'Murabitun'. 

Potensi Tamatkan Konflik Yaman

  Perunding Houthi meninggalkan Riyadh selepas pusingan lima hari rundingan dengan pegawai Saudi mengenai perjanjian berpotensi yang boleh m...