28 Disember 2013

Ulamak Berjuang Menghadapi Kesesatan Sistem dan Kezaliman Pemimpin

Hamzah NgahKUALA NERUS – Keadaan negara bertambah berat dengan ada dikalangan pemimpin negara menyatakan bahawa beliau tidak pernah membaca al-Quran dalam bahasa Arab sedangkan al-Quran hanyalah dalam bahasa Arab sahaja.

Menurut Timbalan Ketua Penerangan Dewan Ulamak PAS Terengganu Ustaz Hamzah Ngah [Gambar bawah] ada di kalangan pemimpin Melayu Islam yang menghalalkan riba.

“(ada dikalangan) rakyat yang jahil, turut terikut rentak pemimpin mereka sehingga negara menjadi bercelaru.

“(ada) pemimpin yang berani menghina hukum Islam telah menyebabkan ramai orang Islam di negara kita berani murtad dan tanpa segan silu,
“datang ke pejabat pendaftaran Negara untuk menukar nama mereka dan agama mereka dalam kad pengenalan,”tegasnya.

27 Disember 2013

Sungai Limbong; Nelayan Kecil Kesal Kerajaan Tidak Membantu

KEMAMAN – Akibat banjir yang melanda dua pertiga bandar Chukai pada awal bulan ini, sungai Limbong yang terletakk ditengah-tengah Bandar itu,menjadi cetek dan sempit.

Longgokan pasir dan bahan buangan, mewujudkan pulau-pulau kecil di tengah alor sungai itu, yang sebelumnya menjadi pintu, masuk dan keluar para nelayan.

Kira-kira 40 orang nelayan kecil menjadikan sungai yang berkeluasan 40 kaki lebar dalam 10 kaki dalam sebagai laluan untuk memancing, memasang bubu darat dan mencandat sotong.

Sejak banjir melanda 3hb Disember lalu, mereka hilang ‘punca pendapatan’ kerana tidak dapat turun ke laut.

26 Disember 2013

PAS Bersyukur Mangsa Lemas DiTemui

solat hajat lemasDUNGUN – Usaha PAS mengadu kesusahan rakyat dengan menunaikan solat hajat memohon supaya mangsa lemas Ghapar Abdul Manaf, 32, akhirnya membuahkan hasil.
Dengan kerjasama pihak bomba dan penyelamat, mayat mangsa ditemui di jeti YTL Kerteh pada pagi ini, Khamis 27 Disember.

[Gambar atas - mayat mangsa dibawa ke Jabatan forensik hospital dungun untuk pemeriksaan lanjut]

Sehingga petang semalam Komander Operasinya, Superintendan Ahmad Zailani Yaacub berkata, pihaknya menghadapi kesukaran untuk menurunkan anggota skuba kerana bot penyelamat sukar digerakkan ke lokasi kejadian berikutan ombak terlalu besar.

25 Disember 2013

Ameerah Bantu Bangkit Kesedaran Masyarakat

MARANG – Ameerah Bukit Payong telah menganjurkan satu program ceramah bagi menangani isu murtad iaitu isu besar yang dibimbangi masyarakat Islam seluruhnya.

 Program selama dua jam itu dipenuhi dengan ceramah oleh pendakwah bebas Ustaz Muhammad Fitri Abdullah yang juga bekas mubaligh hindu itu dan disertakan sesi soal jawab oleh peserta.
Bagi Ameerah program ini adalah bagi memberi kesedaran masyarakat setempat untuk meningkatkan kefahaman akan bahayanya gejala murtad ini.
 

24 Disember 2013

‘Kem Solat dan Matematik’; Makna dan Simbolik Berbeza

kem solat2
SETIU – Seramai 70 orang kanak-kanak menyertai kem cuti sekolah, ‘Kem Solat dan Matematik’ anjuran Penyelaras Pemuda PAS Dun Jabi, bertempat di Markas PAS Cawangan Kerandang Jabi, dekat sini.

Pengarah Majlis Tindakan Dun yang juga Anggota Badan Perhubungan PAS Negeri Terengganu Dr Azman Ibrahim berkata kem julung-julung kali diadakan itu berbeza dari segi makna dan simboliknya.

23 Disember 2013

Baikpulih Jalan Rosak Sendiri Setelah JKKK Tidak Peduli

DUNGUN – Penduduk Kampung Pinang Merah, Paka, dekat sini akhirnya terpaksa mengambl tindakan membaik pulih jalan sendiri setelah tanggungjawab tersebut tidak pedulikan oleh Jawatankuasa Keselamatan dan Kampung (JKKK).
Menuurtnya Ketua Cawangan Pas Pinang Merah Che Wan Mustafa Che Wan Kaman,kerosakan jalan tersebut yang menjadi laluan utama ke masjid semakin teruk sejak dilanda banjir baru-baru ini.

Terima Kasih PJ Selangor, Perantau Dan PAS Serdang

KUALA TERENGGANU – Kelab Kakitangan Badan Perhubungan PAS Negeri Terengganu (Kebap) mengucapkan terima kasih kepada Pesuruhjaya PAS negeri Selangor, YB Iskandar Abdul Samad dan Persatuan Anak-anak Terengganu di Perantauan (Perantau) yang banyak membantu program Hari Keluarga Kebap.
Pengerusi Kebap YB Ustaz Ariffin deraman berkata, bagi pihak keluarga Kebap berdoa agar segala jasa baik dan bantuan baik dari segi tenaga dan wang ringgit menjadi amal soleh yang diberi ganjaran oleh Allah SWT.

22 Disember 2013

Pemikiran ‘Gen Y’ Kritis

KUALA TERENGGANU – Dewan Pemuda PAS Negeri Terengganu (DPPNT) mengadakan satu majlis makan malam yang dinamakan “Jasamu Dikenang” bagi menghargai jasa kepimpinan lama DPPNT yang terdahulu.
Majlis yang dikhususkan bagi mengenang jasa mantan ketua DPPNT YB Ustaz Mohd Nor Hamzah yang bersara wajib pada pemilihan yang lalu dan menyaksikan Ustaz Kamaruzzaman Abdullah dipilh sebagai ketua yang baru.

Anak Yatim Dan Ibu Tunggal Dizalimi

KUALA NERUS – Seorang ibu tunggal yang membesarkan anak yatim terpaksa berpindah dan menumpang di rumah kakaknya kerana rumah yang diduduki di kampubg Batin, seberang Takir, dekat sini, terpaksa dirobohkan.
Pengerusi Majlis Tindakan DUN Seberang Takir Ustaz Zakaria Dagang berkata beliau berasa dukacita deangan kejadian itu dan menyifatkan ia adalah sati kezaliman yang besar.

Inspirasi Dua Suri Hati Mantan MB Terengganu

  Oleh : Azizah Mahmood  KUALA TERENGGANU - Menelusuri   pengalaman kehidupan  dua suri hati mantan Menteri Besar Terengganu cukup menginspi...