04 Mei 2023

Peranan Kaum Menegakkan Islam


Diadakan pertemuan dan perbincangan bersama mantan Perdana Menteri Malaysia, Tun Dr. Mahathir Mohamad, seorang negarawan yang telah berpolitik dalam tempoh masa yang sangat panjang dan banyak pengalamannya sejak zaman penjajah sehingga negara mencapai kemerdekaan. Malah, beliau juga pernah dua kali menjadi Perdana Menteri.

03 Mei 2023

Puak Saingan Sudan Bersetuju Dengan Gencatan Senjata Selama Tujuh Hari


Ketua Angkatan Bersenjata Sudan (SAF) Abdel Fattah al-Burhan (Gambar kanan), dan Ketua Pasukan Sokongan Pantas (RSF) Mohamed Hamdan Dagalo (Gambar kiri), pada Selasa bersetuju dengan tujuh hari gencatan senjata hari yang ditaja oleh negara jiran Sudan Selatan.

Israel Mengebom Gaza Ketika Ketegangan Meningkat Mengenai Kematian Khader Adnan


 Jet Israel melakukan serangan udara di Gaza lewat pada hari Selasa, ketika ketegangan memuncak berhubung kematian seorang banduan Palestin terkemuka dalam tahanan Israel berikutan mogok lapar selama 87 hari.

02 Mei 2023

Rumah Terbuka Madani Bermotif Politik

 


Oleh : RR

SETIU - Rumah Terbuka Malaysia Madani yang diadakan di enam buah negeri sebenarnya bukan bertujuan untuk meraikan sambutan Aidilfitri, sebaliknya lebih kepada politik kepada berkempen bagi Pilihan Raya Negeri (PRN) di negeri terbabit.

01 Mei 2023

Gelombang Teguh Pertahan Bermula Di Kemaman

 


Oleh : Pyang Mamat

KEMAMAN - Gelombang rakyat untuk mempertahankan kemenangan Parti Islam SeMalaysia (PAS) Terengganu kini bermula di selatan Darul Iman.

30 April 2023

Enam Kawah Gulai Habis Dalam Tempoh Dua Jam

Oleh : RR


SETIU – Hanya dalam masa dua jam, enam kawah gulai 'habis licin' pada majlis jamuan Rumah Terbuka Raya Aidilfitri DUN Langkap. 

Walaupun Seorang Askar AS Di Iraq, Ia Adalah 'Terlalu Ramai'

 


Pemimpin tertinggi Iran Ayatollah Ali Khamenei pada hari Sabtu berkata kehadiran seorang askar Amerika di Iraq adalah "terlalu ramai," mengulangi gesaannya untuk penyingkiran mereka.

10 Tawaran Manifesto PAS Negeri Terengganu Hadapi PRN15

 


Oleh : Pyang Mamat 

Parti Islam SeMalaysia (PAS) Negeri Terengganu menawarkan 10 Manifesto utama kepada rakyat Terengganu untuk menghadapi PRN15.

Wanita Berjiwa Kental Sentiasa Mendepani Cabaran

  Oleh : Aqilah Mohd Jafri / Gambar : Hajar Kamarudin  MARANG - Wanita berjiwa kental dengan semangat perjuangan dalam mendepani cabaran sej...