08 Mei 2021

Penubuhan Kolej Universiti Al-Quran; Manfaatkan Sistem Zakat


Oleh: Dr Riduan Mohamad Nor. 


Pendidikan ialah alat transformasi sosial yang sangat berkesan untuk merubah sesuatu masyarakat dan peradaban. Tamadun dan peradaban Islam bertunjangkan kepada ilmu, dengan ilmu maka Islam merombak sistem nilai jahiliah dan keserakahan duniawi. Pendidikan juga menjadi alat mobiliti sosial serta agen perubahan dalam msyarakat.

Telah pulang menemui Yang Maha Esa

 إِنَّا لِلَّٰهِ وَإِنَّا إِلَيْهِ رَاجِعُونَ‎Telah pulang menemui Yang Maha Esa, Ustaz Wan Shamsul Hilmi Wan Mohd Kamil, adik kepada Pegawai Media saya, Saudara Wan Abdul Hadi pada penghulu segala hari, Jumaat di bulan mulia, bulan Ramadhan.

07 Mei 2021

PKP: Hulu Besut Bersyukur

 


BESUT - Hulu Besut bersyukur kerana terkecuali daripada 14 mukim yang akan dikenakan PKP, bakal berkuatkuasa esok, Jumaat. 

06 Mei 2021

Perintah Tangkap Menteri Kewangan


Peguam Negara Qatar memerintahkan penangkapan Menteri Kewangan Ali Shareef al-Emadi sebagai sebahagian daripada siasatan terhadap dakwaan penyalahgunaan dana awam dan penyalahgunaan kuasa. 

Lagi Serahan Suratan Hak Milik Tanah Terkilan


Oleh : Pyang Mamat

KEMAMAN - Kerajaan PAS Terengganu terus bergerak kehadapan, mengotakan janji manifesto dengan Penyerahan geran dan borang 5A tanah Rancangan Tanah Berkelompok (RTB) Terkilan 2004. 

PASTI Didik Anak Jadi Pejuang Agama


Oleh : Amiruddin Zamri

DUNGUN - Pusat Asuhan Tunas Islam (PASTI) terbukti mampu mendidik serta mendorong anak-anak dari awal usia, mencintai seterusnya mewarisi perjuangan menegakkan agama Islam yang suci.

03 Mei 2021

Tuan Hamid Bawa Cerminan Buruk


KUALA TERENGGANU - Kitikan yang dilontarkan bekas Ketua Polis Negara (KPN) Tan Sri Hamid Bador hanya membawa cerminan buruk kepada dirinya sendiri. 

Pengisytiharan Joe Biden Bermotif Politik


Pengisytiharan 'Arneniabln Genocide' Joe Biden bermotifkan politik kerana Turki sudah seperti tidak lagi menghiraukan peranan Amerika Syarikat sebagai kuasa besar dunia. 

100 Bungkus Nasi Arab Untuk ‘Food Rider’

 


Oleh : Akid Hafriz

KUALA TERENGGANU  – Dewan Pemuda PAS Kawasan Kuala Terengganu (DPPKT) mengagihkan sebanyak 100 bungkus nasi Arab diagihkan kepada penghantar makanan (Food Rider). 

Kita Ikhtiar, Jangan Lupa Kuasa Allah


Dewan Ulamak PAS Pusat (DUPP) mengajak semua ahli politik untuk tidak mengeruhkan lagi keadaan di kala negara sedang sibuk berhadapan dan bergelut dengan pandemik yang melanda sejak  setahun lebih yang lepas. 

Guru PASTI As-Salam Dinobatkan Dua Anugerah

MARANG- Guru PASTI As-Salam, Padang Midin, Cikgu Nora Abdul Jalil, 55 telah berjaya mengharumkan PASTI Terengganu apabila dinobatkan sebagai...